Severna in Južna Koreja obnovili pogovore glede industrijske cone

0

Severna in Južna Koreja sta danes obnovili pogovore glede upravljanja skupnega industrijskega kompleksa Kaesong, in sicer po šestmesečnem premoru, ki so ga uvedli zaradi naraščanja napetosti med Pjongjangom in Seulom, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Obe državi sta namreč lani ustanovili skupni odbor za vodenje Kaesonga in to potem, ko so kompleks zaradi vojaških napetosti na Korejskem polotoku za pet mesecev popolnoma zaprli v aprilu 2013.

Po vnovičnem odprtju septembra lani sta se obe strani strinjali, da bi se moral novi odbor sestajati vsaj enkrat na vsako četrtletje, ne glede na tekoče stanje in napetosti med obema Korejama.

Od zadnjega srečanja 19. decembra, ko so napetosti spet narasle zaradi protestov Severne Koreje glede južnokorejskih vojaških vaj z ZDA, se odbor ni sestal.

Do srečanja je tako prišlo po dolgem času in je namenjeno pregledu razvojnih nalog in normalizacijo kompleksa. Seul si namreč izjemno prizadeva za razpravo o vzpostavitvi ustrezne internetne povezave ter sprostitev pretoka v in iz industrijskega kompleksa Kaesong, še poroča AFP.

Kaesong, ki leži 10 kilometrov čez mejo v Severni Koreji in so ga odprli leta 2004, je eden redkih simbolov čezmejnega sodelovanja. Zaposluje več kot 50.000 delavcev iz Severne Koreje, ki delajo v približno 120 južnokorejskih tovarnah. (sta)

kaesong- korea

Vhod v cono Kaesong iz Južne Koreje v Severno Korejo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen