SDS za konkretne ukrepe za blaginjo državljank in državljanov Slovenije

15

SDS je predstavila volilni program, v katerem se po besedah Janeza Janše zavzemajo za večjo gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta. Program med drugim predvideva 50 evrov višjo plačo za vse, ki zaslužijo do 1000 evrov, in letno razbremenitev družin za 200 evrov na otroka. Nižanja pokojnin ne bo, prav tako ne nepremičninskega davka.

Kot je na predstavitvi programa povedal predsednik SDS Janša, je strokovni svet stranke program pripravljal dve leti, gre pa za alternativni program, ki ga je stranka predstavila marca in po navedbah stranke vsebuje tudi nekatere konkretne zaveze in ukrepe.

50 evrov višjo plačo tistih, ki zaslužijo do 1000 evrov, namerava stranka doseči s spremembo dohodnine.

Po programu bodo vsi, ki bodo uspešno zaključili šolanje, avtomatično pridobili pravico do plačanega oziroma štipendiranega pripravništva v višini 300 evrov na mesec, s čimer bi omilili t. i. odliv možganov v tujino.

Vsi učenci od 3. razreda osnovne šole in vsi dijaki bodo, kot obljublja SDS, dobili v brezplačno uporabo tablične računalnike, delovni zvezki ne bodo več obvezni. Družinske proračune nameravajo razbremeniti tudi z znižanjem rtv-naročnine za tretjino.

Poleg tega, da se pokojnine ne bodo znižale, SDS upokojencem obljublja možnost nakupa vozovnic za medkrajevni potniški promet pod enakimi pogoji, kot jih imajo dijaki in študenti. Obljubljajo tudi odpravo prekomerne obdavčitve za dnevne migrante, ki delajo v tujini, ter ukinitev prevoznic.

Sredstva od prodaje državnega premoženja namerava SDS po besedah Janše uporabiti za zmanjšanje javnega dolga in razbremenitev podjetij. Sredstva, ki jih bo zbrala slaba banka, pa bodo po njeni ukinitvi namenili davkoplačevalcem. Razpisati nameravajo tudi mednarodno koncesijo za upravljanje z avtocestami, z njimi pa graditi nove avtocestne odseke. Odpraviti nameravajo tudi vse neupravičene privilegije.

Del sredstev nameravajo pridobiti z racionalizacijo delovanja države, hkrati načrtujejo okrepiti podhranjeni storitveni del javnega sektorja v zdravstvu in socialnem varstvu. Z vpeljavo neposredne odgovornosti nameravajo racionalizirati tudi javna naročila.

Na področju gospodarstva po besedah Andreja Vizjaka stranka načrtuje davčno razbremenitev podjetij in zmanjševanje birokratskih postopkov, novih davkov ne načrtujejo. Po besedah Andreja Širclja nameravajo zmanjšati tudi javni dolg.

Nova prazna stanovanja, ki ne najdejo kupcev, namerava stranka, če bo prevzela vodenje države, zapolniti z oddajo v najem z možnostjo postopnega odkupa, pri čemer bi se plačane najemnine štele kot del kupnine, na področju šolstva pa želijo olajšati ustanavljanje visokošolskih zavodov.

Prenoviti nameravajo zakon o RTVS in sprejeti ukrepe za bolj uravnotežen medijski prostor, na področju sodstva pa določiti skrajne roke, do katerih mora biti zaključen postopek. Ustanoviti nameravajo tudi finančno policijo.

Po besedah Janše program pove, kje SDS vidi glavne težave, s katerimi se sooča država, hkrati pa daje odgovore o tem, kako jih rešiti. Poleg tega breme reševanja krize prerazporeja bolj pravično.

Stranka bo sicer po besedah njenega predsednika kandidatno listo za volitve v DZ predstavila v ponedeljek zvečer, ko jo bo potrdil svet stranke.

Glede sodelovanja z ostalimi strankami je poudaril, da je bila SDS vedno pripravljena sodelovati z vsemi strankami, svoje politike pri tem pa niso spremenili. Dodatno zaželeno se jim zdi sodelovanje pomladnih strank. “Tudi zdaj se trudimo v to smer in me veseli, da prihaja do pozitivnih odzivov,” je dodal. Na vprašanje, kdo je strankin kandidat za mandatarja, pa je odgovoril, da bo stranka v skladu z volilnim izidom predlagala kadrovske rešitve, ki bodo najboljše za državo. (sta)

SDS_logo_tabla

Št. komentarjev: 15
 1. DARTH VADER pravi

  Razumljivo, to obljublja, da se bo zgodilo čez tri do pet let in ne sedaj!
  Za računalniške tablice otrokom je pa res pravi absurd! Otroci rabijo hrano in denar za šolske ekskurzije!

  SDS program za zdajšnje volitve so navadna pravljica za lahko noč! Adijo!

 2. DARTH VADER pravi

  Itak tonete navzdol, saj se eni zgražajo nad vašim programom, drugi se pa hudo in zlobno zabavajo na vaš račun! Vas ni sram? Samo svojih 25 odstotkov imate in nič več!

 3. umetnik123 pravi

  Konkretne ukrepe 10 + 100 ste že sprobali na Slovencih, pa ste se morali poslovit, zdaj poizkusite vaše umetnije najprej na miših !!!

 4. igor pravi

  Janši vse, nam korenje. Vladali ste dve vladi za svoj žep.

 5. BLA BLA BLA pravi

  Ta je še vedno prepričan, da so slovenceljni poizkusne miške, ko opraviš poizkus pa jo odvržeš v smeti.
  A nisi že dokazal, kako briješ slovencelne in jemlješ otrokom malico v vrtcih in šolah, da je lahko RKC več dobila?

 6. kureta pravi

  samo lažejo tko kt pred vsakimi volitvami sam da do stolčkov pridejo pa ne sam sdsovci vsi so glih najbol b blo če bi bla udeležba taka kot je bla na teh kvazi volitvah za arhive. slovenci pa na ceste da zjagamo tole bando k nam že 23 let pije kri in nam krade

 7. Jože pravi

  SPLOH PA ME NE ČUDI….KLJUB TEMU DA JANŠA PO TA NOVEM HODI V CERKEV VE…DA KDOR KRADE TA TUDI LAŽE….PA MISLI,DA BO SEDAJ ŠE KAR IN KAR NATEGNIL SLOVENCE,PA JE PRFUKNJEN ALI KAJ.PO MOJE BI MORAL V POLJE V BOLNICO NE PA NA DOB…BARABA POKVARJENA.VEDNO JE SDS OBLJUBLJAL IN OBLJUBLJAL NA KONCU PO VOLITVAH PA SO VSE NATEGNILI…HA HA HA HA N I Č V E Č!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. dzi nu nje ja pravi

  S tem si lahko trajnožareči desni-komunist IJJ obriše rt,potem pa še pod nosom.

 9. dzi nu nje ja pravi

  Moram pa še enkrat ponoviti,da trajnožareči desni-komunist IJJ to lahko natisne na toaletni papir in potem to razdeli svojim podpornikom.
  To je še en IJJ-jev blef.Upam,da zadnji.
  DOL Z UDBO-ANŠEVIZMOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. tajkuni z doba pravi

  Sem opazil da tu ni nobenega bistroumnega komentarja zagovornikov velikega vodje jajoglavega janezka ali pa so njegove ovce vsaj malo spregledale in so spoznale kako jih že dobrih dvajset let nateguje ob vsakih volitvah kakor vsi politiki

 11. psiho pravi

  Vaš program, SDS, je že izproban v praksi. 26.000 lustriranih upokojencev. Vaše nezakonito ravnanje je moralo reševati Ustavno sodišče. Še mnogo je tega, zaradi česar ste se zagabili državljanom.

 12. MEFISTO pravi

  Janša laže ko sveto pismo. Sedaj bo nekaj delil, ko ni ničesar več. Morda bo pa vraćal to kaj so pokradli 2004 – 2008 Takrat, ko je bila največja gospodarska rast pa niso nič dali, samo so kradli. Priljubljenost SDS-u pada in sedaj je potrebno vrečt nekaj drobtinic, da bodo ljudje spet nasedli temu pokvarjencu.

 13. mehmed pravi

  Tem bedarijam, ki jih Janša trosi, še njegovi podporniki ne verjamejo.Vskrili so se v mišjo luknjo, pa niti pisnit ne upajo. Sedaj se vidi kaki primitivci so. Ko jim pa jajčevec vrže kost v obliki Kučan, strici, udba, Murgle, arhivi………., takrat se pa debili razpišejo, kot da tekmujejo med sabo, kdo je večji idiot.

 14. volk pravi

  kje ste ovce?????

 15. dzi nu nje ja pravi

  IJJ=brajdič
  IJJ=smrad
  IJJ=ŠPINDLER

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen