SDS kritična do pravosodja, strankam dosedanje koalicije se zdi ta problem minoren

5

Stanju v pravosodju je namenjena osrednja pozornost na današnji izredni seji DZ, ki jo je zahtevala SDS. Njeni poslanci izražajo dvom v nepristranskost pravosodja, pri tem pa mu očitajo neučinkovitost. Iz vrst PS, SD, NP, DL in DeSUS je slišati očitke, da SDS zlorablja DZ za predvolilne potrebe. Na težave pravosodja opozarjata tudi SLS in NSi.

SDS je zahtevi za sklic seje priložila predlog priporočila v zvezi z izvajanjem načela pravne države z vidika učinkovitosti, nepristranskosti in neodvisnosti pravosodja. Ker odbor DZ za pravosodje prejšnji teden ni sprejel predloga, današnja poslanska razprava ne bo postregla s konkretnimi odločitvami.

Kardinalni problem pravosodja je pravosodje samo in politika v njem, je v imenu predlagatelja priporočila poudaril Vinko Gorenak (SDS). Po njegovi oceni pravosodje še vedno deluje kot pred letom 1990 ter ščiti svoje interese in interese leve politične opcije.

Gorenak je izpostavil, da SDS stanje v pravosodju ločuje od zadeve Patria. Po njegovih besedah gre namreč le za enega od številnih primerov, ki postavljajo pod vprašaj delovanje pravne države.

Stališče vlade, ki opravlja tekoče posle, je predstavila državna sekretarka Tina Brecelj. Dejala je, da so priporočila SDS v zvezi s pravosodjem v delu neustrezna, v delu pa nepotrebna. Po njenih besedah vlada že z načelnega vidika ne more podpreti stališč političnih strank do pravosodja in do posameznih sodnih procesov, saj bi s tem posegla v avtonomijo sodstva.

Zahtevo za sklic izredne seje DZ o pravosodju Jožef Kavtičnik (PS) razume predvsem kot predvolilni nastop SDS. Po njegovih besedah je odpiranje tovrstnih tem mesec dni pred volitvami “milo rečeno smešno”.

Mirko Brulc (SD) je izrazil je začudenje nad trditvijo SDS, da stanja v pravosodju ne povezuje z zadevo Patria, pri tem pa se poslanci SDS, tako Brulc, v razpravi vedno znova zatekajo prav k tej zadevi.

Kritična do priporočil SDS je bila tudi Maša Kociper (NP). Po njenih besedah je DZ znova priča poskusu SDS, da diskreditira sodstvo in s tem zmanjša njegovo avtoriteto. Dodala je, da si SDS predvsem prizadeva relativizirati sodbo v zadevi Patria

Rihard Braniselj (DL) se je izrekel proti praksi političnega komentiranja posameznih sodnih zadev, in to brez poznavanja sodnih spisov in ustreznega pravnega znanja.

Kritična do stanja v pravosodju je bila Jasmina Opec (SLS). Dejala je, da smo na žalost še vedno priča številnim krivicam v pravosodnem sistemu. Po njenih besedah se pravosodje ni sposobno samoočistiti.

Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) je izrazila bojazen, da je edini namen tokratne seje samopromocija SDS. Po njenih besedah je SDS že na prejšnjih izrednih sejah, ki jih je zahtevala na temo pravosodja, po nepotrebnem odpirala ideološke teme.

Po predstavitvi stališč predlagatelja, vlade in poslanskih skupin se izredna seja DZ, ki se je začela opoldne, nadaljuje s poslanskimi razpravami. Kolegij predsednika DZ je sicer za sejo predvidel skoraj osem ur. (sds)

SDS_logo_tabla

Št. komentarjev: 5
 1. dzi nu nje ja pravi

  Slovenski pravosodni sistem res preveč ščiti
  trajnožarečega desnega-komunista,jajeglavega IJJa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. MEFISTO pravi

  Brez tebe bi bil na svetu en norec manj.

 3. cvili možek pravi

  mefonja brez tebe bi bil na svetu en norec manj.Če odgovoriš na ta post boš to 100% potrdil.V nasprotnem primeru ravno tako!

 4. cvili možek pravi

  Tudi sam sem bil jezen na sodstvo ko so me oglobili.

 5. veteran pravi

  …jaz bi tudi v sds,da lahko rečem “ja ne priznajem ovaj sud”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen