Rusija bo VS ZN predlagala vzpostavitev koridorjev v Ukrajini

0

Rusija bo danes v Varnostni svet ZN vložila predlog resolucije o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev na vzhodu Ukrajine, kjer se nadaljujejo spopadi med vojsko in proruskimi separatisti. Kot je pojasnil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, bi koridorji omogočili civilistom, da odidejo z območij, kjer potekajo spopadi, pa tudi dostavo pomoči.

Predlog resolucije zahteva “takojšnjo vzpostavitev humanitarnih koridorjev, tako da nobena ovira ne more preprečiti odhoda civilistov z območja spopadov, kot tudi ne dostave človekoljubne pomoči,” je dejal Lavrov na novinarski konferenci, ki jo je prenašala televizija.

V resoluciji zahtevajo tudi takojšnjo ustavitev operacij ukrajinske vojske na vzhodu države in začetek pogovorov za sklenitev prekinitve ognja s proruskimi separatisti.

Izrazil je zaskrbljenost zaradi razmer v Ukrajini, kjer kljub izvolitvi novega predsednika države nasilje na vzhodu ne poneha. Smrtonosni spopadi med ukrajinskimi in proruskimi silami trajajo že več kot teden dni, še posebej v regiji Doneck. (sta)

lavrov

Sergej Lavrov

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen