Prvi dan obravnave za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško minil mirno

1

Prvi dan ustne obravnave pred arbitražnim sodiščem za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes minil brez presenečenj za slovensko stran, je za STA povedala slovenska agentka v arbitraži Simona Drenik. S predstavitvijo argumentov je danes začela Hrvaška, Slovenija pa bo prvič na vrsti v četrtek.

“Danes smo poslušali zagovor hrvaške strani. Lahko povem, da za nas ni bilo presenečenj. Njihov zagovor je potekal po naših pričakovanjih,” je za STA po telefonu s sedeža Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu povedala Drenikova.

Hrvaška predstavitev argumentov je potekala od 14. do 17. ure in slovenska ekipa se je po končanem prvem dnevu že sestala na sestanku. Kot je pojasnila Drenikova, bodo “pregledali današnjo hrvaško argumentacijo in se dogovorili, ali bo treba našo argumentacijo, ki jo imamo v veliki meri že pripravljeno, kako spremeniti, da se odgovori še na nekatera vprašanja, ki jih je Hrvaška izpostavila”. “Kot pa sem rekla, ni bilo presenečenj glede predstavitve,” je dejala.

Hrvaška bo s predstavitvijo svojih argumentov nadaljevala v torek dopoldne in popoldne, sreda bo nato prosta, nato pa bo v četrtek in petek na vrsti Slovenija. Po prostem koncu tedna se bo nato krog odvil še enkrat – Hrvaška bo na vrsti v ponedeljek in torek, Slovenija pa bo ustno obravnavo zaključila v četrtek in petek.

Ta teden v petek se bo zasedanja udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Kot je spomnila Drenikova, bo Slovenija takrat “predstavljala svoje stališče glede celovitosti Piranskega zaliva, glede meje na morju in seveda glede stika z odprtim morjem, ki je vitalni interes Slovenije”.

Kaj so danes obravnavali na predstavitvi Hrvaške, ki se jo je udeležila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, Drenikova ni želela pojasnjevati. “Postopek je, kot veste, zaupen in ne bi želeli, da bi zaradi tega prišli v kakšen konflikt, torej da bi kakorkoli kršili zaupnost postopka,” je pojasnila.

Postopek namreč v skladu z arbitražnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško poteka za zaprtimi vrati. So pa na sodišču napovedali, da bodo po koncu postopka objavili sporočilo za javnost s povzetki obravnave.

“Smo tudi zelo zadovoljni, da zagovor tega primera poteka pred zelo strokovnim in uglednim arbitražnim tribunalom, pred arbitražnimi sodniki, v katerih neodvisnost in nepristranskost imamo polno zaupanje,” je še dodala Drenikova.

“Verjamemo, da bo razsodba temu ustrezna, torej pravična, na podlagi uporabnega prava, mandata, ki ga ima arbitražno sodišče, in verjamemo v njeno nepristranskost in neodvisnost,” je povedala.

Arbitražno sodišče sestavljajo predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe, Bruno Simma in nacionalna arbitra Jernej Sekolec in Budislav Vukas. Njihova naloga je v skladu s pravili mednarodnega prava določiti potek morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško, v skladu z mednarodnim pravom, pravičnostjo in načeli dobrososedskih odnosov pa še stik Slovenije z odprtim morjem in režime za uporabo relevantnih morskih območij. Razsodbe sodišča ni pričakovati pred letom 2015. (sta)

meja drzavna

Slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Kahl od Desusa bo rešil problem meje.

    Če ne bomo izgubili še Kopra, bo to štel za uspeh.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen