Poziv E. Irgl in V. Gorenaka: Nimamo 125 let časa, da bi spoznali resnico!

7

Nedeljski referendum je pomemben zato, ker je po mnenju poslancev SDS Vinka Gorenaka in Eve Irgl, ki sta sodelovala na pogovornem večeru z naslovom Referendum – PROTI zapiranju arhivov, PROTI zanikanju resnice, drugačen. Prvič po osamosvojitvi Slovenije bo referendumska odločitev namreč obveljala le, če bo na volišča prišlo dovolj volivcev.

“Vsi dosedanji referendumi niso imeli t. i. kvoruma. Ta je prvi po spremembi ustave in bo uspel samo, če bo na volišča prišlo več kot 350.000 ljudi, saj v nasprotnem primeru referendum ne bo veljaven,” je po pogovornem večeru za STA povedal Gorenak. Prepričan je, da smo Slovenci naredili šele prvi del osamosvojitve leta 1991, drugi del osamosvojitve pa bo pomenila zmaga na nedeljskem referendumu.

Pogovornemu večeru v Vipavi se je pridružil tudi Boštjan M. Turk, ki je poudaril, da je arhiv zgodba ljudi, ki so živeli pred nami. Po njegovem mnenju arhivov ne smejo zapreti oziroma omejiti vpogleda vanje, saj je pomembno, da ljudje zvedo za te zgodbe, da se take krivice kot njim v prihodnje ne bi več dogajale.

Po besedah Irglove v SDS nasprotujejo uveljavitvi zakonske novele o arhivih, ker izenačuje žrtve in storilce kaznivih dejanj ter zaradi postopka anonimizacije: “Po tem, ko enkrat počrniš dokument, ni več originalen, predvsem pa bi za tako anonimizacijo za vse arhivsko gradivo, ki ga imamo v Arhivu RS, potrebovali okrog 125 let.”

V nadaljevanju pogovornega večera so se v razpravo vključili tudi obiskovalci ter podprli govorce pri njihovih prizadevanjih, da bi imeli tudi v prihodnje možnost iskanja informacij in raziskovanja tudi v arhivih. (sta)

arhivi 902

Slika je simbolična

Št. komentarjev: 7
 1. Kr en pravi

  Ha ha ha, vam zmanjkuje vernikov ?

 2. Skeptik pravi

  Sprejemamo stave, ali bo udeležba 10% ali ne! Ja kje je pa amaterski raziskovalec, obveščevalec KOS, preprodajalec avtomobilov, etc….? Nobene aretacije v Avstriji še ni bilo, pa je minilo že skoraj pol leta?

 3. dzi nu nje ja pravi

  Saj poznamo resnico.
  Ta pa je,da je nesojena firerjeva žena, Eva Braun ,p……..a.
  Hudo konkurenco pa ima v mili-jerajki.

 4. cvili možek pravi

  OVCE so ponorele, ne ustavi jih več nobena ograda.ŠE BO SMEHA FANTJE!!!!!

 5. cvili možek pravi

  @ skeptik ti pa si optimist .10%HHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

 6. tajkuni z doba pravi

  Udeležili se bodo samo podaniki velikega jajoglavega boga to pa je tud vse se pravi za en vago ovc bee

 7. srečko pravi

  Seveda nam Ustava in zakoni nalagajo prav to – izenačevanje VSEH. Pred Ustavo in Zakoni smo državljani VSI ENAKI.
  Ni “žrtev in storilcev” – vsi so državljani Slovenije in MORAJO biti ENAKI pred Ustavo in Zakoni.
  Irglovi pač to preprosto pravno dejstvo ne gre v glavo,ob enem letniku teologije,tega niti ni mogoče pričakovati!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen