Porošenko poziva Merklovo k pomoči za rešitev krize v Ukrajini

0

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes nemško kanclerko Angelo Merkel in druge svetovne voditelje pozval, naj se intenzivneje vključijo v reševanje krize na vzhodu Ukrajine. Porošenko je sicer Merklovo v telefonskem pogovoru tudi obvestil o večkratnih kršitvah prekinitve ognja s strani proruskih separatistov.

“Vpletenost Merklove in drugih svetovnih voditeljev je ključna za razrešitev konflikta na vzhodu Ukrajine,” je Porošenkove besede Merklovi v nedeljskem telefonskem pogovoru danes navedel njegov urad.

Merklova je Porošenku medtem zagotovila podporo pri mirovnem načrtu in pri dialogu vseh zainteresiranih strani. Porošenko pa poleg tega upa še na nemško pomoč pri obnovi infrastrukture v regijah Doneck in Lugansk, saj je zaradi od aprila trajajočih spopadov tam obseg uničenja velik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Porošenko je Merklovi med pogovorom tudi zatrdil, da so proruske sile v regijah Doneck in Lugansk v zadnjih 24 urah več kot dvajsetkrat kršile prekinitev ognja med ukrajinskimi varnostnimi silami in proruskimi separatisti.

Porošenko je namreč v petek razglasil enostransko enotedensko prekinitev ognja, vsem upornikom, ki bi odložili orožje, pa je obljubil amnestijo. Separatisti Porošenku sicer očitajo, da se ne drži lastne prekinitve ognja.

Medtem Rusija opozarja, da je potrebna trajna prekinitev ognja, preden bi se lahko začeli mirovni pogovori med ukrajinskimi vladnimi silam in proruskimi uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Trenutno je ključen pogoj za začetek zavezujočega dialoga med kijevskimi oblastmi in predstavniki protestnikov trajna prekinitev ognja,” so danes sporočili z ruskega zunanjega ministrstva po telefonskem pogovoru med zunanjima ministroma Rusije in Nemčije Sergejem Lavrovom in Frank-Walterjem Steinmeierjem.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer obljubil, da bo podprl Porošenkove mirovne pobude, dokler bodo vodile v vključujoč dialog in večje pravice etničnih Rusov v Ukrajini. (sta)

Petro Porosenko 544

Petro Porošenko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen