Petrič: Avtoriteta bi morala temeljiti na podlagi dosežkov

4

V demokraciji oblast izvajajo predstavniki ljudstva, ki naj bi uživali avtoriteto na podlagi dosežkov. Pri nas pa ta ni pomembna, ampak so pomembni denar, poceni popularnost, zvezde, ki zasijejo na kratek rok, včasih tudi nujna potreba po novih obrazih, je na konferenci z naslovom Avtoriteta in demokracija dejal ustavni sodnik Ernest Petrič.

Po besedah Petriča je pri nas, pa tudi širše v sodobni demokraciji, namesto tega kar nekdo zna in ponuja, bolj pomembno, kdo se bo s kom povezal. Tako po njegovi oceni volivec ne dobi jasnih programskih opredelitev, na podlagi katerih bi se lahko odločil, koga bo volil.

Petrič sicer ocenjuje, da je avtoriteta, o kateri teče razprava na dvodnevni konferenci, ki sta jo v Ljubljani pripravila Center za demokracijo in tehnologijo ter Inštitut Nove revije, pomemben del družbe, “saj je na nek način druga stan kovanca, ki mu pravimo red”.

Pri tem sam loči med avtoriteto posameznika in avtoriteto institucij. Za avtoriteto posameznika Petrič poudarja, da v demokraciji ne more temeljiti na nečem, kar je nekomu dano vnaprej, denimo z rojstvom ali pripadnostjo stranki, ampak mu jo dajo osebni ugled, poštenje in sposobnosti vodenja. Institucije pa si avtoriteto po njegovih besedah pridobijo s svojim delovanjem.

Petrič pri institucijah kot pomembne ocenjuje zlasti avtoritete zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti. Pri tem denimo v zvezi z zakonodajno oblastjo ugotavlja, da zakoni, kot je bil zakon o davku na nepremičnine, ali odlok, ki je za datum referenduma določil 4. maj, zagotovo nista pripomogla k avtoriteti DZ kot zakonodajne veje oblasti.

Kot pomembno je izpostavil tudi avtoriteto sodišč oziroma avtoriteto sodnikov. Njihovo avtoriteto krepi predvsem kakovost in vodotesnost odločitev, predvsem ko gre za odmevne primere, je poudaril. Ob tem je dodal, da sodnik ne sme soditi glede na to, kako se bo odzvala zunanja javnost, ampak tako kot je prav in zakonito: “To je pot do avtoritete sodišč.”

Tudi profesor in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je prepričan, da avtoriteta ne pride s položajem, pač pa je odvisna od tega, “ali si ali nisi”. “To je, kot kaže tudi skrivnost avtoritete sedanjega papeža: ker on pač to je,” je dejal.

Kot pomemben del v razmerju med avtoriteto in demokracijo Jamnik v sodobni državi vidi civilno družbo. Ta mora biti razvita v tolikšni meri, da jo oblast priznava in tudi upošteva, torej da služi kot korektiv oblasti. Civilna družba namreč pomeni korektiv avtoriteti in kot taka ima pomembno avtoriteto v družbi, je dejal Jamnik.

Na konferenci se bo danes in v sredo zvrstilo še nekaj razpravljavcev, ki bodo spregovorili o pomenu avtoritete v družbi pa tudi v posameznih inštitucijah. Vrhovni sodnik Marko Šorli bo denimo v sredo spregovoril o krizi identitete v sodstvu, direktor policije pa o avtoriteti slovenske policije. (sta)

Ernest Petric

Ernest Petrič

Št. komentarjev: 4
 1. Dušan pravi

  Petrič si pa …bleknu… eno neumno..vsa ta leta si veliko bil v pravnih vodah. Pa nič nisi naredil kaj za izboljšanje sodstva.sedaj pa jamraš o dosežkih.to sploh ni sodstvo .to je tvoja komunajzarska rdeča banda.jaz ti nisem kriv da si not padel. in niti tliko jajc nimaš da poveš po resnici: JANŠEVA obsodba je krvična in lažniva.še večja sramota zate je da ti moram jaz pravni analfabet povedati da je JANŠEVA obsodba lažnivi konstrukt tvoje rdeče bande.toliko o dosežkih.

 2. Kr en pravi

  Dušan
  kako pa ti veš da je konstrukt, če si pravni analfabet?
  Zato ker tako trdi obsojeni in njegov pravdar in še nekaj spletnih skrpucal tipa politikis? Daj preberi vsaj povzetek sodbe, morda boš pa karkoli razumel, in če tako, ti bo kmalu jasno, da vse nebuloze, ki jih ivan in njegov advokat streljata vsevprek, nimajo ravno trdne osnove.
  Da ne bo pomote, ivan in njegovi računajo ravno na to-> da so njihovi verniki analfabeti, ker jih je tako lažje voditi. Za popolno prevlado uma jim moraš dodati samo še skupnega sovražnika in neizmerna sledljivost je zagotovljena.

 3. Dušan pravi

  Kr en emu. Takrat 12.avgusta sem na tvoji ležal ,22 pa n kržarkovi pa še od prdota je bila vmes če se ne.motim21.avgusta.ker psihopat maslac ne ve kdaj na bi prejel podkupnino se ne morem braniti .naj tepihar pove datum da bom vedel katero naj za prićo pokličem tvojo, križarkino ,prdotovo. Saj veš tako to gre.

 4. srečko pravi

  Dušan,

  za vse “priležnice”,finske in naše,pa se natančno ve,kdaj so slačile gatke pred IJJ-em. Obstaja namreč na tisoče SMS-ov,E-mailov in telefonskih prisluhov,na katerih se jasno sliši stokanje in na koncu tudi tarifa,ki so jo plačale za privilegij ležanja s samim Vodjo.
  Izpisani so tudi vsi datumi tako,da se ve kdaj,govorijo tudi kje so tako,da je “čudežna formula” – “na neznanem kraju….” povsem zavajajoča in prezpredmetna.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen