Pametna odločitev: Nemški predsednik sme neonacistom reči – norci!

1

Nemško ustavno sodišče je danes zavrnilo pritožbo, ki jo je proti nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku vložila neonacistična stranka NPD. Gauck je NPD razjezil avgusta lani, ko je pripadnike te stranke označil za “norce”, ki bi jim bilo treba pokazati, kje so meje.

Potem ko je NPD lani pozivala k in pomagala organizirati več tednov trajajoče proteste proti azilnemu centru na vzhodu Berlina, je očitno nejevoljen Gauck v nagovoru skupini šolarjev izjavil, da “potrebujemo državljane, ki bodo šli na ulice in tem norcem pokazali, kje so meje”.

Stranka je Gaucku očitala, da bi moral kot predsednik države na ravni dnevnopolitične, strankarske politike ostati nevtralen. Kot je poudarila, je predsednikova naloga, da deluje kot nacionalen in moralen arbiter ter predstavlja Nemčijo v tujini.

A kot so odločili ustavni sodniki, ima predsednik države pravico sam odločati o tem, kako bo izpolnjeval svoje naloge. Pri tem ga resda omejujejo ustava in zakoni ter načelo nepristranskosti, a nič od tega Gauck v danem primeru ni prekršil, odločitev sodnikov povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Izraz “norec” sam po sebi ima negativen prizvok in lahko predstavlja obrekovanje, so priznali sodniki, a dodali, da v tem konkretnem primeru ni bil uporabljen na nedopusten način, ki bi kršil pravice NPD.

Predsednik je namreč z njim označil “ljudi, ki ne razumejo lekcij zgodovine ter kljub grozljivim posledicam nacizma zastopajo skrajno desna – nacionalistična in protidemokratična stališča”. Ker je Gauck govoril pred mladimi, je moral biti pri tem bolj slikovit, so še ocenili sodniki.

Stranka NPD s približno 6000 člani je na parlamentarnih volitvah septembra lani dosegla le 1,3 odstotka in ni bila doslej še nikoli v bundestagu. Se ji je pa na evropskih volitvah konec maja uspelo prebiti v Evropski parlament, kjer bo imela po novem enega poslanca. Velja za neonacistično, protidemokratično, ksenofobično in antisemitsko. (sta)

Joachim Gauck

Joachim Gauck

Število komentarjev: 1
  1. dzi nu nje ja pravi

    anševikom tudi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen