Odstopil sporni član volilne komisije v Afganistanu

0

V Afganistanu je danes s položaja odstopil eden izmed vodilnih članov volilne komisije, ki ga je predsedniški kandidat Abdulah Abdulah obtožil volilnih poneverb. Po odstopu Zia ul Haka Amarhaila je Abdulah pristal na to, da konča bojkot volilne komisije in z njo začne pogajanja, s čimer bi volilni proces znova pognali v tek.

Nekdanji zunanji minister Abdulah je v prvem krogu predsedniških volitev v Afganistanu 5. aprila pobral največ glasov, in sicer 45 odstotkov. V drugem krogu 14. junija se je pomeril z nekdanjim finančnim ministrom Ašrafom Ganijiem, ki je 5. aprila pobral 31,6 odstotka glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi domnevnih poneverb vodilnega člana volilne komisije je Abdulah v minulih dneh grozil, da volilnega rezultata drugega kroga ne bo sprejel, kar bi državo pahnilo v globoko politično krizo, in to pred za konec leta načrtovanim umikom Natovih sil.

V nedeljo je Abdulah predložil tudi video posnetek, ki po njegovih besedah dokazujejo manipulacije Amarhaila v prid njegovemu izzivalcu Ganiju. Amarhail, ki je danes ob odstopu izjavil, da želi zaščititi volilni proces, je omenjeni posnetek označil za ponaredek. Poudaril je tudi, da ni bil deležen pritiskov za odstop.

Afganistanska volilna komisija bi morala po prvotnih načrtih 2. julija objaviti začasni, 22. julija pa dokončni izid volitev. Prisega naslednika sedanjega predsednika Hamida Karzaja je predvidena 2. avgusta. (sta)

volitve afganistan 4342

Volitve v Afganistanu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen