Obsojeni za kaznivo dejanje, ki ga ni; pred zaporom v Dobu. Zvesti podporniki ob njemu.

6

Predsednik SDS Janez Janša se je v spremstvu več sto podpornikov iz Šempetra v Savinjski dolini odpravil proti Dobu, kjer bo začel prestajati dveletno zaporno kazen, izrečeno zaradi afere Patria. Tudi tam se že zbirajo ljudje, da bi ga, kot so napovedali, v zapor pospremili mirno, a nepopustljivo.

V Šempetru ob uvozu na avtocesto se je zbralo več sto ljudi, proti Dobu pa ga bodo pospremili avtobus, nekaj kombijev in več deset osebnih avtomobilov. Med drugim ga spremlja nekaj članov stranke SDS, med njimi naj bi bili podpredsedniki stranke Milan Zver, Zvone Černač in Alenka Jeraj.

Med podporniki je tudi Ivan Štuhec. Ta je za STA dejal, da s svojo prisotnostjo sporoča, da je danes pogreb pravne države v Sloveniji. “In kot duhovnik Katoliške cerkve grem na ta pogreb,” je povedal.

Janša je ob prihodu v Šempeter stopil iz avtomobila in pozdravil nekaj ljudi, nato pa se je kolona odpravila proti Dobu.

Podporniki se bodo koloni vozil pridruževali predvidoma na celi poti s Štajerske proti Dolenjski. Nekateri bodo kolono pozdravili z avtocestnih nadvozov, ponekod med Ljubljano in Novim mestom namreč že čakajo z zastavami in transparenti, ki pozivajo k svobodi Janeza Janše.

Podobno sporočajo zbrani na Dobu. Javnosti je sicer dostop do varovanega območja zaradi zagotavljanja nemotenega poteka dela onemogočen, so pa zato pred zapornicami postavili govorniški oder, zato je pričakovati nekaj nagovorov. Janševi podporniki so napovedali, da ga bodo pospremili mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo.

Trenutno je tudi na Dobu že več sto ljudi. S seboj so prinesli slovenske zastave, zastave stranke SDS, pa tudi bele vrtnice v znak, kot pravijo, nedolžnosti Janeza Janše.

Me njimi je tudi Damir Črnčec iz Društva Evropska Slovenija s somišljeniki, slišati je bilo tudi nekaj vzklikov, denimo Smrt komunizmu. Na transparentih pa poleg svobode Janezu Janši pozivajo še k svobodi Sloveniji, Janšo pa primerjajo z Rudolfom Maistrom in Nelsonom Mandelo. Spet drugi sporočajo, da je danes umrla demokracija.

Dolgoletna Janševa sodelavka Vera Ban pravi, da se je shoda udeležila, da v zapor pospremi človeka, ki si je to najmanj zaslužil. “Tako so pred desetletji zaprli Jožeta Pučnika, danes že drugič zapirajo Janšo, tisti, ki bi morali biti zaprti, pa ostajajo zunaj,” je dejala.

Že pred poldnevom se je pred ljubljanskim okrajnim sodiščem zgodil incident, povezan z Janševim odhodom v zapor. Vidno razburjeni moški je prišel do varnostnika in ga oklofutal, poročajo Slovenske novice. Moški je ves čas vpil, mogoče je bilo razbrati tudi gesla v prid Janši. Policija je potrdila, da je neznani moški vpil in se drzno vedel, a ga ob prihodu policistov na kraj dogodka ni bilo več tam, so še zapisali v Slovenskih novicah.

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna.

Janša je maja na ustavno sodišče vložil pritožbo, a so ustavni sodniki pritožbo zavrgli, ker ni izčrpal ostalih pravnih možnosti.

Zahtevo za varstvo zakonitosti so na vrhovnem sodišču prejeli v sredo, ob tem pa pojasnjujejo, da Janša na pristojno sodišče ni podal predloga za odlog izvršitve zaporne kazni. Takšen predlog bi v primeru odobritve omogočil tudi vsebinsko obravnavanje izrednega pravnega sredstva pred vrhovnim sodiščem v ustreznem časovnem okviru.

Tako pa na vrhovnem sodišču ne morejo predvideti časovne dinamike obravnave Janševe zahteve. Povprečno trajanje reševanja zahtev za varstvo zakonitosti pred kazenskim oddelkom vrhovnega sodišča je sicer lani trajalo 4,3 mesece. Pojasnili so tudi, da sta v četrtek dve sodnici kazenskega oddelka, vključno s sodnico poročevalko, podali predlog za izločitev, kar pa je predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša zavrnil. (sta)

zebelj v roko

Slika je simbolična

Št. komentarjev: 6
 1. sead tahiri pravi

  štuhec, nizko si padel.
  kje je tvoja morala?

 2. JOJ pravi

  Če se celo dve sodnici na Vrhovnem sodišču skušata izogniti svoji dolžnosti, je zadosten znak za upravičen dvom obtožbe in obsodbe Janeza Janše v primeru Patria

 3. medeni pravi

  Kje ste sds ovčke. samo nekaj starih bab in obvezno “moralni teolog”štuhec .a to je pol slovenije kar ste napovedovali?

  sead tahiri pravi:

  20. 06. 2014 at 17:23

  štuhec, nizko si padel.
  kje je tvoja morala?
  kdaj pa je ta človek imel MORALO
  POZDRAV IZ PREKMURJA

 4. Maša pravi

  Tahiri ,že imaš opravljen plavalni tečaj za dan D,ko boste udbo pacovi na naš ukaz, po Savi plavali nazaj v svoj balkanski raj ? Kolikokrat ste že barbarsko izrabili naše gostoljubje,presega že vse meje !

 5. medeni pravi

  Maša To kar je Tahir napisal 100%resnico ki jo kor čistokrvni nepartijski Slovenec podpiram,
  ne pozabi ko smo v drugi vojni bili izseljeni iz Štajerske so nas naši južni bratje sprejeli in gostoljubno gostili.Tolko o tvojem pisanju
  Lep pozdrav

 6. umetnik123 pravi

  Maša, UKAZI bi bili, če bi bil jajo na ” ablasti “, sedaj je pa v Sloveniji demokracija, kjer gredo lopovi v čuzo, pa vam oboževalcem ljubljenega to paše ali pa ne !!!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen