Putin podpisal pogodbo o plinovodu Južni tok z Avstrijo

1

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na Dunaju zagotovil, da bo Rusija še naprej ščitila etnične Ruse na vzhodu Ukrajine. Ocenil pa je, da bi moral Kijev podaljšati prekinitev ognja, ki jo je na vzhodu Ukrajine za teden dni razglasil ukrajinski predsednik Petro Porošenko, in začeti vsebinska pogajanja z uporniki na vzhodu države.

“Vedno bomo ščitili etnične Ruse v Ukrajini, tako kot tudi tiste Ukrajince, ki se čutijo del širšega ruskega sveta. Na to ne bomo samo pozorni, ampak bomo tudi reagirali,” je dejal na skupni novinarski konferenci po pogovoru z avstrijskim predsednikom Heinzom Fischerjem. Izrazil pa je upanje, da za slednje “ne bo potrebna vojska”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je sicer danes od zgornjega doma ruskega parlamenta zahteval, da prekliče resolucijo, s katero so mu 1. marca dovolili vojaško posredovanje v Ukrajini. Zahtevo naj bi svet federacije potrdil v sredo. Porošenko je odločitev označil kot prvi konkreten korak za zmanjšanje napetosti.

Putin je danes na Dunaju še ocenil, da enotedenska prekinitev ognja, ki jo je do petka razglasil Porošenko, v ponedeljek pa še separatisti v regiji Doneck, ne zadošča za začetek konkretnih pogovorov.

“Ne zadošča samo razglasitev prekinitve ognja, morala bi se začeti tudi pogajanja,” je dejal. Če bomo kar naprej poslušali o prekinitvah ognja, ta čas pa ne bo izkoriščen za en sam poskus dosege dogovora z vzhodom Ukrajine, potem bodo vsa prizadevanja zaman, nobenih rezultatov ne bo, je dejal.

Glede sodelovanja z Avstrijo je Putin dejal, da imata državi veliko skupnega, a da je tudi nekaj vprašanj, ki zahtevajo dodatne dogovore, za kar je potreben dialog.

Fischer je kot vprašanji, pri katerih se ne strinjata, navedel priključitev Krima Rusiji, ki jo EU razume kot kršitev mednarodnega prava. Izrazil je tudi nasprotovanje Avstrije smrtni kazni, kot tudi prizadevanja za pravice istospolnih oseb.

V središču obiska so bili tudi gospodarski odnosi med državama. Avstrija je tako danes ob robu Putinovega obiska s podpisom pogodbe med ruskim Gazpromom in avstrijskim OMV zapečatila svoje sodelovanje pri avstrijskem delu plinovoda Južni tok.

A vsi niso bili veseli Putinovega obiska. V središču Dunaja se je zbralo približno 200 protestnikov na pobudo zveze Demokratična Ukrajina. Pobudniki protesta trdijo, da se s podpisom sporazuma o Južnem toku človekove pravice prodajajo v zameno za plin in tako nasprotujejo tesnejšim odnosom Avstrije z Rusijo v času ukrajinske krize, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ruski predsednik se je sestal še s kanclerjem Wernerjem Faymannom, ki je po srečanju v sporočilu pozdravil zadnje ukrepe za umiritev razmer v Ukrajini. Na Dunaju naj bi se srečal še s predsedujočim Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Didierjem Burkhalterjem na pogovorih o vlogi Moskve pri umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine. (sta)

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Število komentarjev: 1
  1. igor pravi

    To pa mamo, ko Janša serje o pravicah Timošenkove.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen