Nekdanji direktor CPL Petrič priznal krivdo; sodišče mu je prisodilo 18 mesecev zapora

0

Nekdanji direktor CPL Stanko Petrič je na današnji obravnavi v sojenju zaradi goljufije priznal krivdo, sodišče pa mu je prisodilo 18 mesecev zaporne kazni in plačilo denarne kazni. Prejšnji teden je v tej zadevi sodišče nekdanjemu lastniku CPL Ranku Mimoviću, ki je prav tako priznal krivdo, prisodilo dve leti zaporne kazni in denarno kazen.

Nekdanja vodilna v CPL sta morala na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča sesti zaradi protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela. Ker sta oba priznala krivdo se je sojenje danes končalo.

Po besedah tožilke Blanke Žgajnar je Petrič Bizjaka z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi jeseni 2011 prepričeval, da bo bodo v CPL prišli novi lastniki, ki bodo poplačali vse dolgove, pred tem pa da družba potrebuje kratkoročno posojilo.

Bizjak je dolgoletnemu sodelavcu Petriču zaupal, je dejala Žgajnarjeva, zato mu je nakazal 2,2 milijona evrov, po nakazilu pa ugotovil, da je kot posojilojemalec navedena družba Patera, prav tako v lasti Mimovića, in ne CPL.

Konec aprila so sicer Mimović, Bizjak in Petrič sklenili sporazum, da Bizjak umakne premoženjsko pravni zahtevek, ki ga je vložil na predobravnavnem naroku. Doslej sta mu Petrič in Mimović povrnila 550.000 evrov.

Nekdanja vodilna v CPL pa preiskovalci sicer sumijo tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so namreč januarja izvedli 27 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov finančnega izčrpavanja CPL in hčerinskih družb KPL in Tovarna asfalta Črnuče.

Od takrat je nekdanji direktor CPL v hišnem priporu, Mimović pa v priporu, oba pripora pa sta podaljšana do pravnomočnosti kazni. (sta)

zapor2(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen