Na Trdinovem vrhu skupna maša za domovino

0

Na Trdinovem vrhu na Gorjancih se bo danes ob 10. uri začela skupna maša za domovino, s katero bodo obeležili dneva državnosti Slovenije in sosednje Hrvaške. Skupaj bodo maševali novomeški škof Andrej Glavan, šentjernejski župnik Anton Trpin in hrvaški grkokatoliški župnik Mile Vranešić, so sporočili iz novomeškega zavoda za turizem.

Direktor zavoda Ivan Kuljaj je za STA povedal, da se bodo na Trdinovem vrhu in na tamkajšnji meji med Slovenijo in Hrvaško zbrali tudi zato, ker na tem simbolnem mestu sledijo 500-letni tradiciji srečevanja ljudi različnih kultur, ver in narodnosti.

Hkrati bi radi Ljubljani in Zagrebu sporočili, da prebivalci z obeh strani Gorjancev meje ne potrebujejo. Nasprotno pa potrebujejo podporo ter takšno družbeno in gospodarsko okolje, ki bo ustvarjalo in spodbujalo dobre medsebojne gospodarske, kulturne in politične odnose, je še povedal Kuljaj.

Današnji maši bo sledilo pobratenje lovskih družin Trdinov vrh in iz hrvaških Radatovićev, katerih meje se stikajo na Trdinovem vrhu. Po tej pa prirejajo slavje z lovsko veselico. Prireditev bo potekala ob vsakem vremenu, so še sporočili.

Novomeški zavod za turizem je s prirejanjem srečanja začel lani, ko so skupaj s partnerji predali namenu z nadstreškom zaščitene ostanki cerkve sv. Jere, hkrati pa se je porodila zamisel o tradicionalnem srečanju.

S svojimi 1178 metri je Trdinov vrh najvišja točka v pogorju Gorjancev. Na vrhu, ki mu Hrvati pravijo Sveta Gera, so bolj ali manj ohranjeni ostanki dveh manjših cerkva.

Prva je slovenska sv. Jera, od katere so ostale le pred kratkim zaščitene ruševine, na hrvaški strani pa je kapela sv. Ilije z obnovljenim nadstreškom, ki preprečuje propadanje njenega obzidja. Poleg cerkva so na Trdinovem vrhu še razgledna ploščad, stolp z različnimi oddajniki in postojanka Slovenske vojske. (sta)

trdinov vrh

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen