Na ustavno sodišče vložene tri pobude za ustavno presojo glede julijskih volitev

0

Na temo predčasnih parlamentarnih volitev, ki so bile razpisane za 13. julij, so bile na ustavno sodišče vložene že tri zahteve za ustavno presojo, je za STA dejal generalni sekretar sodišča Sebastian Nerad. Dodal je, da bodo zahteve obravnavane po običajnem postopku, se pravi na redni seji sodišča in to predvidoma naslednji teden.

Zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpustitvi državnega zbora in o razpisu predčasnih volitev so že v torek vložili Krščanski socialisti Slovenije in društvo Davkoplačevalci se ne damo z razlago, da je predsednik republike Borut Pahor napačno določil rok razpustitve parlamenta in volitev.

Drugo zahtevo je danes vložil odvetnik Dino Bauk v imenu uredništva Mladine in drugih podpisnikov, med drugim iz strank Solidarnost in Združene levice. Pobudniki trdijo, da bo zaradi volitev sredi poletnih dopustov volilna pravica državljanov omejena, prav tako pa bo po njihovih besedah pravica biti voljen kršena kandidatom novih in zunajparlamentarnih strank, saj jim bo zmanjšana možnost uspeha na volitvah v primerjavi s kandidati parlamentarnih strank.

Pobudniki tretje zahteve za oceno ustavnosti pa niso znani. Je pa Nerad dodal, da bo v primeru, da bodo vse tri zahteve po argumentih podobne, o njih morebiti odločeno skupaj.

Nerad je medtem še sporočil, da ustavno sodišče ustavne pritožbe Janeza Janše v primeru Patria še ni obravnavalo. Kdaj bo ta zadeva na seji sodišča, pa bo znano naslednji teden, je še dodal. (sta)

volitve
Slika je simbolična
Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen