Na Tajskem telefonska linija za prekrške menihov

0

Tajske verske oblasti so uvedle 24-urno telefonsko linijo, preko katere bo javnost lahko opozarjala na neprimerno obnašanje budističnih menihov. Duhovščina je namreč v zadnjih mesecih na Tajskem prišla na zelo slab glas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poteza tajske duhovščine sledila več poročilom o menihih, ki jemljejo droge ali pijejo. Zelo odmeven je bil majski primer, ko je bilo pet menihov izobčenih zaradi spolnih zlorab dečkov.

Lani septembra pa so oblasti zasegle za skoraj 800.000 dolarjev premoženja, vključno z avtomobiloma znamk Porsche in Mercedez-Benz, menihu zaradi spornega potovanja z zasebnim letalom in obtožbe, da je pred desetletjem zaplodil otroka mladoletnici.

“Vročo linijo smo ustanovili, da bi omogočili ljudem prijavo obnašanja, ki ogroža našo vero,” je dejal predstavnik tajske službe za budizem (NOB) Napparat Benjawattananant in dodal, da “lahko ljudje prijavijo neprimerno obnašanje menihov, ki ni v skladu z določili vere, na primer, če vidijo človeka, ki se pretvarja za meniha in prosi za donacije”.

V državi, kjer ima vera velik vpliv in kjer je okoli 270.000 menihov, je težko nadzirati obnašanje vsakega posebej. Zato bo NOB, kot je poudarila, takoj po prejetju pritožbe ukrepala. (sta)

tajski menihi

Tajski menihi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen