Majniška deklaracija 2014: Njen pomen bo pokazal čas

3

Založba Nova obzorja je izdala novo knjigo Majniška deklaracija 1917-1989-2014, ki so jo danes predstavili avtorji Andreja Valič Zver, Stane Granda in Damir Črnčec. Ocenili so, da sta Majniški deklaraciji 1917 in 1989 pomembno vplivali na reševanje slovenskega nacionalnega vprašanja, pomen letošnje pa bo pokazal čas.

Knjiga Majniška deklaracija 1917-1989-2014, ki je izšla v 300 izvodih, predstavlja vse tri deklaracije, vzroke za njihov nastanek, njihov vpliv na razvoj dogodkov in programske usmeritve za prihodnost.

Kot je na novinarski konferenci poudarila zgodovinarka Valič Zverova, je bilo treba – tako kot leta 1989, ko je bila prebrana Majniška deklaracija – tudi v tem trenutku ujeti duh časa. “Ta ni dober. Tri tedne pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami je zaprt voditelj opozicije, Slovenija se je znašla v krču, tranzicija nam ni uspela, na številnih področjih nam vladajo stari monopoli in ta knjižica skozi oči zgodovinarjev in pravnikov obravnava vse tri pomembne zgodovinske prelomne trenutke, ki smo jih Slovenci doživeli,” pojasnjuje Valič Zverova.

Ti prelomni dogodki so po njenih besedah čas ob koncu prve svetovne vojne, konec osemdesetih let prejšnjega stoletja in sedanji čas. Vse to nam pripoveduje, da smo bili kar aktivni igralci zgodovine, vendar rabimo neke dogodke, da nas zdramijo.

Ob koncu prve svetovne vojne je bil razpad Avstro-ogrske, leta 1989 Sovjetskega imperija, leta 2014 so ponovno prelomne stvari v Evropi in svetu – priča smo gospodarski krizi, tudi spremembam v načinu razmišljanja ljudi, zato Valič Zverova meni, da je ponovno čas za dejanja.

Velike ideje se lahko uresničijo ob prelomnih trenutkih, je Zverovi pritrdil zgodovinar Stane Granda, ki je sicer predstavil peticijo in deklaracijo kot politična dokumenta skozi čas.

Predsednik društva Evropska Slovenija Damir Črnčec pa je pojasnil, zakaj pričujoča knjiga: “Ker ugotavljamo, da jo potrebujemo zaradi razkoraka med normativnim oz. zapisanim in dejanskim izvajanjem v praksi”. Črnčec je prepričan, da ne bomo potrebovali Majniške deklaracije 2020 ali 2030. Upati je, da bo Slovenija z uresničitvijo programa iz Majniške deklaracije 2014 končno stopila na pravo evropsko pot, so še dodali sogovorniki.

Med avtorji knjižice je tudi Bernard Brščič, ki se predstavitve ni udeležil. (sta)

Majnika-deklaracija-2014

Št. komentarjev: 3
 1. kuduz pravi

  ebem vam ater janšefci

 2. Jeremija Kalin pravi

  Dajmo očistiti domovino!
  Preveč nesnage se je nabralo.

 3. Štefič pravi

  Neverjetni so! Zdaj končno razumem: v knjigi niso zgolj opisali letošnje Majniške deklaracije – nasprotno, letošnjo Majniško deklaracijo so sestavili zato, da bi lahko napisali knjigo.

  MImogrede, Majniška deklaracija 1917 je predvidevala združitev južnoslovanskih narodov pod avstrijsko krono. Eno leto kasneje je avstrijska krona propadla, Slovenija pa izgubila 1/3 narodnostnega ozemlja. Temu bi težko rekli “uresnišitev Majniške deklaracije”.

  Mimogrede, ali prav razumem, da nas SDS z onaniranjem na temo Majniške deklaracije želi zopet združiti z drugimi južnoslovanskimi narodi pod avstrijsko krono?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen