Liki iz Črnega gada povzeti po resničnem življenju

0

Liki iz britanske nanizanke Črni gad so obstajali v resničnem življenju, so ugotovili britanski raziskovalci, ki so preiskali šest milijonov vojnih posnetkov. Kot so ti razkrili, so med prvo svetovno vojno dejansko obstajali stotnik Robert John Blackadder, vojak James Baldrick, poročnik Athelstan Key Durance George in stotnik John Clive Darling.

Liki, ki so jih uprizorili Rowan Atkinson, Tony Robinson, Hugh Laurie in Tim McInnerny, si, kot kaže, delijo številne podobnosti s svojimi soimenjaki. Poleg tega, da imajo ista imena in čin, so se vsi tudi borili v vojni, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Črni gad je naslov nanizanke, ki je v štirih sklopih zajela različna zgodovinska obdobja. Velja za eno najuspešnejših zgodovinskih komedij britanske televizije BBC. Glavna lika vseh sklopov nanizanke sta Blackadder in njegov pomočnik Baldrick.

Blackadder, ki ga je uprizoril Atkinson, je bil rojen leta 1884. Tako kot Atkinsonov lik je resnični Blackadder napredoval v čin stotnika. Boril se je v bitki pri Somi leta 1916 in bil za svoje vojaške dosežke nagrajen. Po vojni se je preselil v britansko pokrajino Sussex, kjer je umrl junija 1968, star 84 let.

Vojak Baldrick, ki je bil rojen leta 1892, se je boril v bitki pri Le Cateauju, pa tudi v bitki pri Mesini, kjer so ga, starega 23 let, ubili.

Resnični stotnik Darling je imel za razliko od lika iz nanizanke ugledno vojaško kariero. Kot major se je leta 1923 upokojil. Napisal je knjigo o izkušnjah v času vojne, ki je polna vojaških anekdot. Umrl je leta 1933, star 45 let.

Poročnik George se je rodil marca 1887 in je neposredni potomec Sira Williama Bloeta, ki se je boril ob Viljemu Osvajalcu. Umrl je le dva meseca po izbruhu vojne, star 27 let.

Edina oseba, ki je raziskovalci niso mogli izslediti, je general Melchett. A glede na posnetke naj bi se pojavil v drugi svetovni vojni. (sta)

blackadder

Rowan Atkinson kot Blackadder

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen