Kerry poziva iraške voditelje k enotnosti proti džihadistom

0

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes politične sile v Iraku pozval, naj se skupaj postavijo po robu džihadistom, ki so že prevzeli nadzor nad več iraškimi mesti in hitro napredujejo proti Bagdadu.

“Da ne bo pomote: to mora biti resnična budnica za vse iraške politične voditelje. Zdaj je čas, da iraški voditelji stopijo skupaj in izpričajo enotnost,” je v Londonu dejal Kerry.

“Političnih delitev, ki jih podžigajo etnične ali sektaške razlike, enostavno ni mogoče dovoliti, da bi Iračanom ukradli to, za kar so mnogi dali toliko v teku zadnjih letih,” je poudaril ameriški državni sekretar.

Irak se po njegovih besedah sooča z brutalnim sovražnikom, ki predstavlja grožnjo ameriškim interesom, kot tudi interesom njihovih zaveznikov v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Glede na resnost situacije Kerry pričakuje pravočasno odločitev ameriškega predsednika Baracka Obame.

Kot je poudaril, je čas, da iraški voditelji “vseh barv” stopijo skupaj in postavijo nacionalni interes pred svoje interese.

Kerry je o Iraku spregovoril ob koncu konference o boju proti spolnemu nasilju v oboroženih spopadih, ki sta jo v Londonu gostila hollywoodska zvezdnica Angelina Jolie in britanski zunanji minister William Hague. (sta)

kerry32

John Kerry

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen