JANEZ ZEMLJARIČ PRIDRŽAN! Hišne preiskave v povezavi s posli z operacijskimi mizami v UKC Ljubljana.

23

Preiskovalci NPU danes na petih naslovih, v poslovnih in zasebnih prostorih, na območju PU Ljubljana opravljajo preiskave, v okviru katerih preiskujejo sume korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu, so sporočili s policije. Ena oseba je pridržana. Po poročanju MMC so preiskave povezane s posli UKC Ljubljana z operacijskimi mizami.

Kot so sporočili s policije, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih pridržali eno osumljeno osebo. Pri preiskavah sodeluje 22 preiskovalcev, pomoč pa nudijo računalniški forenziki Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Po poročanju spletnega Dela so preiskovalci pridržali Janeza Zemljariča. Sedaj postaja tudi malo bolj jasno, zakaj je Zemljarič v preteklem času bil precej živčen (poglejte Povezane članke – spodaj).

Po poročanju Multimedijskega centra RTV Slovenija (MMC) preiskovalci hišne preiskave izvajajo v povezavi s posli Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana z operacijskimi mizami. Med drugim po poročanju portala hišne preiskave potekajo v poslovni stavbi za Bežigradom, kjer ima sedež podjetje Eti-Par Janeza Zemljariča, na Zemljaričevem domu ter tudi v prostorih podjetja Medicoengineering v Trzinu. Solastnica podjetja Tanja Frantar Zabret je sicer za STA zagotovila, da pri njih ne poteka nobena preiskava.

Kriminalisti naj bi po poročanju MMC iskali dokaze za sume, da je pri poslih z UKC Ljubljana prišlo do dogovarjanja in predhodnega favoriziranja Medicoengineeringa.

V posel naj bi bil vpleten tudi Zemljarič, ki naj bi se dogovarjal z vodstvom UKC Ljubljana oz. z njegovim direktorjem Simonom Vrhuncem glede cene in s tem izločil iz posla vse druge dobavitelje, še poroča MMC.

Po neuradnih informacijah STA preiskave potekajo tudi na UKC Ljubljana.

Kot še pojasnjujejo na policiji, delovna skupina za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo, že od septembra 2013 sistematično in usmerjeno zbira obvestila, dokaze in opravlja posamezna preiskovalna dejanja v zvezi s kaznivimi dejanji, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Današnje operativne aktivnosti so tako del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov oziroma posameznih javnih zdravstvenih zavodov. Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, poteka v smeri utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osem let, še pojasnjujejo na policiji.

Vodja preiskave v NPU in vodja delovne skupine Robert Slodej bo danes popoldne v izjavi za medije podal več informacij o današnji preiskavi, napovedujejo na policiji.

Medicoengineering je z UKC Ljubljana od januarja 2003 do aprila letos sklenil za 7,7 milijona evrov pogodb. Nazadnje je razburjenje v javnosti povzročil izbor tega podjetja za vzdrževalca 41 operacijskih miz v UKC Ljubljana. Vrednost vzdrževalne pogodbe, ki je sklenjena za dobo treh let, namreč znaša 770.733,78 evra z DDV. Zaradi tega je Vrhunec odredil interni nadzor. Po spremembi dogovora bo UKC Medicoengineeringu plačal le, če se bo miza pokvarila. Ura serviserja bo stala 55 evrov. Razlika bo tudi v tem, da stara pogodba vključuje rezervne dele, v novi jih ni. UKC jih bo plačeval sproti, po ceniku.

Medicoengineering oz. njegov predhodnik Aico-Med je bil akter tudi v odmevni aferi operacijskih miz iz leta 2002. Takrat so v UKC Ljubljana od omenjenega podjetja brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz Maquet za 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev. Zaradi afere je odstopil takratni generalni direktor UKC Ljubljana Primož Rode.

UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering zaradi operacijskih miz, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil prav Vrhunec, ki je bil v času nabave operacijskih miz državni sekretar na ministrstvu za zdravje in član sveta zavoda UKC Ljubljana.

Nato sta se UKC in Medicoengineering leta 2011 poravnala. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme.

Precej dvignjenih obrvi je povzročil tudi promocijski video za Medicoengineering, v katerem je nastopal Vrhunec. Zato je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin dejal, da bo potrditev mandata Vrhuncu za generalnega direktorja UKC Ljubljana pokazatelj, ali vlada misli resno z bojem proti korupciji.

Vodja slovenske opozicije Janez Janša pa je danes na to temo preko Twitterja sporočil: “Šefa udbovske Gotenice so leta 1992 ovadili zaradi 1 nezak. dnevnice, šefa morilske Udbe pa 2014 zaradi 1 oper. mize #SDVpravo
@policija_si

Povezani članki: UDBOVSKE METODE. Dokument: Janez Zemljarič naj bi leta 2012 grozil z ubojem Janše!

ZEMLJARIČ POVSEM POBESNEL. Totalitaristična jugo retorika: “Poslušaj… od kod vam ta pravica?” (sta/ured)

janez zemljaric4

Št. komentarjev: 23
 1. psiho pravi

  Zemljarič je pridržan zaradi ene operacijske mize, Janša gre samo za dve leti v zapor za mnogo prigrabljenega denarja. Kje je tu pravičnost? Sedaj sploh ne morete več rezgetati o kakšnih udbovcih!

 2. špas teater (za ovčke) pravi

  ubogi striček, pa dejte ga pstit pr mir, al sploh veste kok je naredu za slovence in sloveniju !

 3. borec pravi

  PESEK V OČI, RAJI,bližajo se volitve,vse že večkrat videno.

 4. KONVERTIT pravi

  Zemljariča že nekja časa obtožujejo za zločine (ugrabitve, mučenja, bombe, likvidacije) in danes so ga pridržali zaradi neumne mize!

  res imaš pravo ime @psiho

 5. KONVERTIT pravi

  Volitve v Sloveniji ne bodo niti svobodne niti poštene

  Šest let sovpadanja procesa Patria z volitvami v Republiki Sloveniji.
  1. Afera Patria je bila lansirana v javnost tri tedne pred parlamentarnimi volitvami leta 2008
  2. Obtožni predlog zoper Janeza Janšo je bil vložen šele dve leti kasneje, tik pred lokalnimi volitvami 2010
  3. Sodni proces se je začel nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami leta 2011
  4. Višje sodišče je potrdilo obsodbo v času kampanje za volitve v Evropski parlament aprila 2014
  5. Okrajno sodišče je poslalo predsedniku SDS poziv za prestajanje kazni za 20. junij. To je dan sredi volilne kampanje za predčasne parlamentarne volitve razpisane za 13. julij 2014. Podoben ukrep je v zadnjem obdobju uporabilo samo še sodstvo v Belorusiji.
  Vse to obdobje je bil Janez Janša bodisi predsednik vlade (2008 in 2012) bodisi vodja opozicije in najmočnejši politični tekmec tranzicijski levici v Sloveniji.
  V začetku leta 2014 so bili vodilni iz podjetja Patria, ki naj bi po trditvah slovenskega sodišča predsedniku Janši neznanega dne, na neznanem kraju in na neznan komunikacijski način obljubili neznano nagrado, na finskem sodišču oproščeni. S to odločitvijo smo dobili še neznanega podkupovalca.
  Po raziskavi Evrobarometer 2013 sodiščem na Finskem zaupa 84% državljanov. Po isti raziskavi sodiščem v Sloveniji zaupa samo 24% državljanov, kar je najmanjše zaupanje v državah članicah EU.
  Obrambni mister g. Karel Erjavec (sicer predsednik levičarske stranke Desus), ki je podpisal domnevno sporno pogodbo o nakupu Finskih oklepnikov, je bil leta 2011 oproščen vseh obtožb.
  Slovenija je edina članica EU, ki po padcu komunističnega režima ni izvedla lustracije. Na čelu vrhovnega sodišča in državnega tožilstva sta človeka, ki sta dokazano kršila človekove pravice ali opravljala visoke funkcije v komunističnem režimu, ki je predsednika Janšo preganjal in zapiral v letih 1985-1989. Tožilka, ki je vložila obtožni predlog proti Janši, je žena agenta tajne policije, ki je Janšo aretiral leta 1988. Predsednica sodišča, ki je Janšo obsodilo, je leta 2008 javno poveličevala komunistični režim, oblečena v uniformo pionirske organizacije oziroma “titojugenda”.
  Proces Patria bo ponovno osrednja predvolilna tema v Sloveniji, ki se sooča z dolgotrajno politično in gospodarsko krizo. Ne bo se razpravljalo o pogubnih posledicah delovanja levičarskih vlad, ki so preprečevale reforme in drastično povečale slovenski javni dolg.
  Iz kampanje, mandatarskega tekmovanja in volitev se z drastično zlorabo pravosodja izloča predsednika stranke, ki je 25 maja 2014 prepričljivo zmagala na volitvah v Evropski parlament. To ne bo volilna tekma v skladu z demokratičnimi standardi. Predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji, razpisane za 13. julij 2014, ne bodo niti fer niti poštene.

 6. KONVERTIT pravi

  Zemljariča že nekja časa obtožujejo za zločine (ugrabitve, mučenja, bombe, likvidacije) in danes so ga pridržali zaradi neumne mize!

  Kakor dela naše sodstvo, bo sodba šele po njegovi smrti!
  Če pa jutri Avstrija zahteva njegovo izročitev pa se bodo izgovarjali da je v postopku!

 7. demokrat1953 pravi

  Mogoče pa bodo končno le kaznovani barabini,ki so Slovenijo skoraj privedli do propada!

 8. Mittra pravi

  Tega tovariša bo sodišče doživljensko oprostilo vseh sumov. Njegove “vesti” ne bodo mogli.

 9. dobobran pravi

  zanimivo da belčki takoj začnejo glodati kost in neizobraženi kvazi strokovnjaki takoj ugotovije da je kriv…..medtem pa svojega firerja zagovarjajo da je nedolžen čeprav je že pravnomočno obsojen……..

 10. KONVERTIT pravi

  @dobobran
  Ali govoriš o drugi in tretji generaciji?
  O vnukih in pravnukih in še vseh drugih?

  Ali uporabljaš firer zaradi asociacije na Hitlerja?
  Ali pa imaš še kaj bolj določnega, da bi nam pojasnil zakaj firer?

  Menda nisi otrok, ki ne pozna kako je izgledalo sodstvo zadnjih 70 let, ko je bilo na tisoče politično obsojenih, nekatere si tudi sodno umorili!
  Vsi pa so danes že rehabilitirani!

  Nove kršitve zakonitosti in ustavnosti v zadevi Patria

  Dokazi, da je bil ves proces montiran
  7300 listin, ki so v Sloveniji izginile iz originalne Finske dokumentacije
  (listine, ki so v korist obtoženih)

  http://www.livestream.com/videosds/video?clipId=pla_cbeb7ca7-4543-47ad-9f2c-61b6207af189&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

 11. @konvertitu in strpnemu pravi

  Rada se pridušata, da finci jajčka niso obsodili. Ne vem ali sta popolna bebca ali se sprenevedata. jajčku na finskem NISO sodili ampak je bil zgolj naveden kot priča.

  Patria je državno podjetje in Finska nima interesa podjetje šikanirati temveč mu pomagati pri poslovanju. Na finskem so bili obtoženi oproščeni z obrazložitvijo, da zaposleni niso mogli vedeti kakšni so običaji v državi kupnici in so zato enostavno nakazali 2,4 mio € kar naj bi pomagalo izpeljati posel. Jasno je razvidno nakazilo Patrie trotu Riedlu, ki je še v kompaniji še večjega trotla Wolfa ta denar dvigniti. Butca sta mislila, da lahko tak znesek kar dvigneš brez da bi banka prijavila tak dvig finančni policiji. Znesek je bi pred tem dogovorjen z nekim dr (laka mu crna zemlja)

  Vidva imbecila z izjavami dokazujeta, da finske sodbe nista brala!

 12. Janko. Z.Vića pravi

  Đoni De la Terra je leta 1979 dobio naredbu od KRUGOVA OKO FELDMARŠALA JUGE , da opremi UKC za FELDMARŠALA , da bi nekako preživeo i neka košta kolko košta , tu je naš Đoni De La Terra prvi put utvrdio , da poslovi oko zdravja donesu VIŠE PARA nego likvidacije nekakve emigracije, pa je to u narednim godinama postala neka HOBI varianta za preživljavanje, prva ljubav je bila SAFTI i ODLAZAK UDBOPARA SVIH VELIKIH FIRMI SLOVENIJE PREKO TRŠČANSKE BANKE(kao nacionalni interes, da nam BRAĆA IZ JUGA ne OTMU, pa su se kasnije ZABORAVILE VRATIT , MURGEL ima malu PENZIJU i JJ nije još na SIGURNOM, da bi se UDBO PARE vratile i kupovala PREOSTALO SLOVENSKO GVOŽĐE,samo još treba TO pokupit , onda PROMENIT RAJU, za jednog Slovenca pet JUGOŠA i JJ u zatvoru pa smo POBEDILI. A za penzionere imamo KAHLA , da tako u ŽIVO prića BAJKE 1001 I JEDNU NOĆ da svi od gladi krepaju, a kriv je JJ……..

 13. demokrat1953 pravi

  Zadnji čas ,da pozaprejo nepridiprave iz prejšnjega režima,ki še kar uničujejo Slovenijo !

 14. resnica pravi

  al capone je bil pridržan za veliko manj…….

 15. resnica pravi

  seveda je al capone končal v zaporu, balkanski udbaški morilski mafijač pa ne bo imel teh težav…..

 16. JA pravi

  ZEMLJARIČ JE ZLOČINEC IN IMA CELO SODSTVO POD SVOJIM

  OKRILJEM IN TOŽILSTVO, TO TI JE PRAVNA ŠTALA.

 17. hors pravi

  Zelo malo komentrjev na temo zemljarič !?? kako to???

 18. JA pravi

  @hors,
  ZLOČINCI VEDO, DA BI LAHKO PRIŠLI TUDI NA VRSTO, TODA PREJ MORAJO ZLOČINSKI SODNIKI-TOŽILCI IZ JAVNEGA ŽIVLJENJA IN TO V HUDO JAMO-ROV.

 19. Diplomat pravi

  Zemljarič in Janša v zaporu…..SKOKOVIT PORAST ZAUPANJA V SODSTVO!!!

  Zdaj pa še: Jankovič, Bavčar………………………………………………………………………….

  Samo nekaj pogrešam od levice. Dajte pljuvat tako, kot so pluvali desničarji. Vsepovprek, osebni napadi…. aja, levica očitno premore korektnost. POLITIKISU pa še enkrat zahvala za pomoč sodstvu, da je lažje pospravila Janeza. Z objavami fotografij sodnikov in sodnic je politiks odigral bistveno vlogo. Janeza je spravil na Dob (doprinos politikisa je cca. 30%, ker sodniki niso mogli požreti svenjarij). To je tudi namen tega trobila. Zdaj se bo počasi, a vztrajno nadaljeval tihi boj za prestol predsednika SDS-a, kjer se nekateri že vidijo lep čas. Kajne Vinko Gorenak? Saj si ti to potihem omenil…

 20. Diplomat pravi

  Politikisu eno samo vprašanje: zakaj ne date opcije glasovanja komentarjev… saj veste, tiste pluse al pa minuse

 21. medo pravi

  Jasno, da ga pri nas ne bodo obsodili. To je samo kamuflaža, da ga bodo zaščitili pred avstrijskimi sodišči. Verjetno je že zelo blizu čas, ko bo prišel poziv iz Avstrije.

 22. zoro pravi

  Pa nikar ne mislite da Giovanni de la Terra krade milijone samo za svoj varžet.
  Vse življenje je kradel kot tudi Rigelnik, Zidar ter druga rdeča kompanija, vendar
  je moral vsaj polovico nakradenega vedno nakazati na tuje bančne račune za n
  ašo stvar. Ja kako pa mislite da je vso rdečo hobotnico mogoče obdržati pri življenju, če jo ne futraš s hrano. A mislite da so rdeči novinarčki, sodniki, tožilci zastonj. Tudi ono morajo papcati in piti, pa hiše, vikendi, jahte. To košta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen