JANEZ JANŠA S PRVIM ZAPORNIŠKIM ZAPISOM. Dolina vranov kot epska analogija žalostnih časov iz konca 80. let!

94

Politični zapornik Janez Janša je danes na svojem Facebook profilu objavil daljši tekst z naslovom Dolina vranov, ki ga na Politikis.si objavljamo v celoti.

Ptičje petje in prebujanje ob zori je domač zvok, ki se ga spominjam od ranega otroštva. Prebujanje vanj, pa čeprav po prekratki noči, je osvežujoče, je prebujanje v življenje v  polnosti in nezavedno vsrkavanje energije novega dne. Zadnja leta je bila jutranja serenada pernatega  orkestra spet velikokrat pomešana s klicanjem otroka in zadnje mesece še posebej z Jakobovim čebljanjem. Mali je, kot da bi se hotel čimprej pridružiti ptičjemu petju, že po nekaj mesecih življenja skoraj vsako jutro veselo žgolel in brbljal in ko smo ga dvignili iz zibelke, me je pričakal z najbolj prešernim nasmehom na obrazu, po katerem smo ga vsi začeli klicati Smeško. Ta dobra volja in nasmeh sta trajala, dokler ga ni zgrabila lakota, vmes pa je iz svoje sobe prikorakal še Črtomir z dudo in niniko ter obveznim: »Tatiiiiii« in naredil kakofonijo zvokov popolno. Še celo vedno neprespana Urška, pravo nasprotje jutranjega tipa, je po nekaj minutah zažarela v nasmehih in novi svežini. Na takšno lepo prebujanje srečne družine v svobodi, pa četudi te potem čaka naporen in stresen dan, se človek hitro tako navadi, da je vsak dan brez tega zaklada začet z občutkom velike praznine.

***

Tokrat pa je zvenelo drugače. Glas ptice zagotovo, a kakšen? To ne morejo biti ptice pevke na domači češnji, ali Urškinih rožnih grmičih okoli hiše. Ptič, ki odpira kljun med rožami, se že ne more oglašati tako. Narava bi ga izvrgla, saj grlo ptice pevke ni bilo ustvarjeno za to kričanje. Kričanje ptic je to, da, to ni petje. Rezki, prepirljivi, agresivni klici, polno njih. Brez melodije, le surova sporočilnost. Vdirajo v prostor skozi zamrežena okna, skupaj z rano jutranjo meglo in belo svetlobo stražnih reflektorjev. Vrani. Ptice z mrhovišč. Črne ptice z bojnih poljan, posejanih z umirajočimi. Na stotine vranov. Na strehah blokov, na ograjah, na ceveh toplovoda, v krošnjah dreves, da, tudi v krošnjah dveh lip, ki rasteta preko dvorišča. Vrani sedijo v krošnjah slovenske lipe in kričijo, kot prvorazredni ljudje nekoč v Sibirskih gulagih, Auschwitzu ali na Teharjih. “Spoštujte nas, ker znamo kričati. Sicer vam lahko vzamemo svobodo in življenje. Pravzaprav vam to že delamo, a vi nas morate vseeno spoštovati. Zato, ker smo to mi in ker znamo in si upamo kričati. In med tem, ko čakamo na vaša trupla, se kratkočasimo z vami in vas učimo sovražiti, ker tega ne znate. Ko pa boste končno spoznali, da nas z ljubeznijo in sočutjem ne morete premagati, pa bo tako ali tako prepozno. Takrat boste že naša gostija.”

***

»Sneli bomo Janši glavo,« je bil prvi stavek, ki nas je pozdravil že ob prihodu do rešetkastih vrat zapora in čutil sem, kako je Urško streslo. Človek, ki je to kričal, je krilil skozi  železne palice na oknu zgornjega nadstropja sprejemnega bloka. V njem je hkrati sprejemni oddelek za prvo obdobje po prihodu, trajni zapor za obsojene na najdaljše kazni ter samice za tiste zapornike, ki so se huje pregrešili zoper hišni red.

Film se mi je zavrtel nazaj. Ko sem skoraj pred natančno 25 leti prestopil prag tega istega bloka, sem tam po nekaj dneh srečal Metoda Trobca. Obsojenega, ker je ali naj bi, pri nas danes človek res več ne ve, umoril in skuril več žena v krušni peči. Ravno v tistih časih pa je bil potem spet sojen, zaradi poskusa umora oziroma napada na sojetnika, katerega naj bi zabodel z nožem, narejenim iz konzerve. Trobca na videz seveda nisem poznal. V oči mi je prve dni padel prizor, ko so me gnali po hodniku in sem skozi odprta vrata videl celico z eno posteljo,  radijskim sprejemnikom in televizorjem, kar je v tisti sivini delovalo  nekako nenavadno. V sobi, kamor so nastanili mene in še dva druga jetnika, razen 6 pogradov in mizice ni bilo ničesar drugega. A takrat še nisem vedel, da tista celica pripada Trobcu. Nato je prišla prva nedelja, najbolj prazen dan v zaporniškem tednu, in odpeljali so nas v veliko menzo na kinopredstavo. Predvajali so nek špageti vestern in ne pomnim, da bi kdaj videl slabši film, čeprav tisto res ni bila priložnost za izbirčnost. Poleg mene je sedel, namerno ali slučajno, popolnoma nevpadljiv mož in mi sredi predstave celo ponudil bombon, trd, zelen šumijev izdelek, ki smo mu takrat rekli smrekovc. Bil sem vesel te prijaznosti sredi povsem tujega okolja, obdan z občutki ranljivosti in negotovosti. Tisto ali naslednje popolne so me prvič pustili na zrak. Sedel sem na stopnici na zadnji strani bloka, kjer se je sprehajalo nekaj jetnikov povratnikov. Tako so rekli tako tistim, ki so bili že večkrat obsojeni, kot takim, ki so skušali neuspešno pobegniti. Z nekaterimi, ki so prisedli, sem izmenjal nekaj besed. Prvi je dejal, da je zaprt zaradi krivolova. Nekaj srnjakov, da je res padlo, a pripisali so mu še jelena in še vso drugo divjad v okolici, ki ni bila »zakonito« pobita. Prvič je dobil sedem let, drugič devet. Sicer preprost delavec, želel je na takšen način izboljšati standard družini. Sedaj so otroci že dolgo brez očeta in ker je povratnik, niti za skrajšanje kazni ne more zaprositi.

Sojetnik iz iste sobe se ne sprehaja, sedi na drugem koncu stopnice in bere vikend roman. Poleg sebe ima snopčič hrvaških vikend romanov, eno roko drži na njem in neprestano bere. Bere tudi v sobi. Ko ob 22 uri ugasnejo luči, se usede na okensko polico in bere ob svetlobi žarometov iz stražnih stolpov.  Skoraj se ne spomnim, da kdaj ne bere. Sam nimam ničesar za branje. Vsi časopisi so prepovedani, vse novice, knjig nimam, saj so me aretirali pred polikliniko na poti na previjanje ranjene in zašite roke. Nekega večera sojetnik odloži svoj vikend roman, razveže snopič s preostalimi ter mi molče ponudi dva zvezčiča šunda. Hvaležen vzamem, hkrati pa zberem pogum in prekršim osnovna zaporniška pravila ter ga vprašam, zakaj je zaprt. »Sina sem ubil«, odgovori z popolnoma brezbarvnim izrazom ter še bolj praznim pogledom in vzame v roko vikend roman in bere naprej. Bere. Naslednji dan me prešine, da bere istih nekaj orumenelih romanov vedno znova in znova. Bere.

Tretji sojetnik na dvorišču nekoliko šepa. Po nekaj krogih prisede in pade nekaj besed o počutju. Nato ga vprašam, zakaj šepa. Dvigne srajco in na levi strani prsnega koša vidim veliko vdrtino, manjkajo celi kosi reber. Pokaže na stegno leve noge in pravi, da je v njem še vedno krogla. Na moj začudeno vprašujoč izraz vstane in ko mu sledim, med hojo pove, da je bil že dolgo nazaj ujet na meji. Ne pove, kako in zakaj. Po nekaj letih na Dobu še vedno ni dobil niti pravice do obiskov, niti do vikend izhoda. Zato je obupal in iskal možnost za pobeg. Prebrali so ga in ko mu je v takšnem stanju nek drug zapornik zaupal, da organizirajo beg, da je vse pripravljeno, se jim je brez pomislekov  pridružil. Ob dogovorjenem času bo v prvi ograji luknja, psi bodo na drugem koncu kompleksa, pri zidu bo improvizirana lestev, v Slovenski vasi pa čaka avtomobil, ki jih bo odpeljal na Hrvaško. Stražar na stolpu, najbližjemu mestu pobega, da je podkupljen in da bo gledal vstran. Na dogovorjeni dan se je skril v pralnici, v bloku pa ga pri večernem raportu začuda  niso pogrešili. Nobenega alarma ni bilo. Sredi noči se je splazil k ograji ter tam našel mrežo narezano, ni pa bilo obeh sojetnikov, s katerima je dogovarjal beg. Kljub temu je odprl luknjo v prvi ograji ter se skozi vmesni prostor splazil k zidu. Tipal je in iskal, a tam ni bilo nobene lestve. Oblil ga je mrzel pot, še potrjen z glasnim smehom s stražnega stolpa, od koder so reflektor usmerili naravnost vanj. »Nato je žgal po meni s thompsonom, dokler ni izpraznil okvirja,« je opisal ravnanje stražarja. »Zadelo me je šest krogel, bil sem ves raztrgan. V bolnišnico so me pripeljali le zato, ker se jim je zdelo, da bo manj sumljivo, če bom tam umrl. Lepše bi se slišalo, za drugo jim tako ali tako ni bilo mar. A celoten Dob je kmalu uganil, da je bila past nastavljena, še posebej, ker sta bila nesojena soubežnika takoj premeščena v polodprti oddelek, hkrati pa ni bilo nobene, sicer za tak primer običajne preiskave o tem, kdo naj bi vse pomagal pri poskusu pobega. Po čudežu sem preživel, a takoj dobil še eno kazen za 15 let, češ, da sem pri poskusu pobega napadel stražarja.«

Nič nisem komentiral, mi je bilo pa takoj jasno, zakaj mi to pripoveduje. Sogovornik najbrž tega na mojem obrazu ni razbral, zato je nadaljeval: »Ne zaupaj nikomur, tu je vse naprodaj. Včeraj si v menzi sedel s Trobcem, pazi se ga, je popolnoma nepredvidljiv. Vzkipi in napade brez opozorila.«

Paznik je prekinil sprehod, tega sojetnika nisem več srečal. Naslednji dan so me premestili v ambulanto, nato pa zaradi pritiska javnosti v drug zapor, na odprti oddelek na Ig. In to kljub temu, da sem bil na Dob priveden prisilno, kar naj bi pomenilo, da odprti oddelek odpade. Na Igu sem bil nekaj mesecev, nato pa so me po tretjini prestane kazni pogojno izpustili. In to kljub temu, da se dajanja, za katerega sem bil obsojen, nisem pokesal, kar naj bi bil menda osnovni pogoj za predčasen odpust. Uslužbenko zapora, pedagoginja so ji rekli, ki me je  najprej skušala pripraviti do priznanja, sem vprašal, katerega dejanja naj se pokesam in če mi ga zna opisati oziroma našteti, da bom to takoj storil. Imala je sodbo pred seboj na mizi, nervozno je listala po njej, nato pa obupala in dejala, da pač samo opravlja svojo službo.

***

A vse to se je dogajalo v totalitarni Jugoslaviji, v času njenih poslednjih vzdihljajev, ko so se slovenski komunisti pripravljali, da kar najbolje odigrajo navidezen sestop z oblasti. V času moje zaporniške izkušnje na Dobu in Igu spomladi in poleti 1989 sem bil podpredsednik SDZ, Slovenske demokratične zveze. Stranka oziroma takratni njen predsednik, dr. Dimitrij Rupel, je pisaril ministrstvu za pravosodje in zaporniškim oblastem, naj mi dovolijo opravljanje politične funkcije. Neposrednemu odgovoru so se javno izogibali, saj bi s tem, če bi uradno rekli, da to ne smem, dodatno priznali, da je bil cel proces politično motiviran in izpeljan zato, ker sem maja 1988 kandidiral za predsednika ZSMS, mladinske organizacije, v moj predvolilni program pa smo zapisali, da se bomo potem na volitvah borili za oblast. Uradno niso nič rekli, so pa me ob premestitvi na Ig skušali izsiljevati s podpisom izjave, v kateri bi se sam odpovedal javnemu delovanju.

***

Ko sem bil maja 1989 priveden na Dob, so me v zaporu pričakali mešani odzivi. Nekateri pazniki so bili prijazni in korektni, drugi ne. Podobno je bilo obnašanje zapornikov. Nekateri so me pozdravljali z roko z iztegnjenim palcem in sredincem v obliki črke V, drugi so kričali za menoj »živel maršal Tito, živela JLA«. A teh je bilo vsak dan manj, na koncu nobenega.

Eden od vodilnih paznikov, že starejši debelušen možak, me je prvi dan zaprl v neko sobo s klopjo, ter nato vsake pol ure potisnil režeč obraz skozi vrata. Ker nisem trzal, je ob tretjem poskusu režanje opremil z besedami: “Sedaj si pa naš, od tod pač ne boš prišel tako zlahka  kot si z Metelkove.”

Doživel pa sem tudi povsem nasprotno reakcijo. Mlajši paznik mi je šepetaje izrekel naslednje opozorilo: »Čimprej naj te spravijo od tod, tu nisi varen.  Si na šifri. Vsi politični ste na šifri. Če pride do razglasitve izrednih razmer in sprožijo ustrezno šifro, vas bodo postrelili. Vse je vnaprej določeno, upravnik ima zaprto kuverto z ukazom v blagajni. Vemo, kateri pazniki so določeni v strelski vod, vsake toliko časa imamo vaje, kjer se preigrava delovanje v primeru izrednih razmer in vojne«.

Zanimivo, kako si človek zapomni nekatere besede za vse življenje. Te so ene tistih, ki jih še vedno slišim. Po zmagi Demosa na volitvah 1990 sem skušal ugotoviti, kaj je bilo s temi šiframi. Takratni minister za pravosodje, dr. Rajko Pirnat ni bil resno dovzeten za »brskanje« po tovrstni preteklosti. Dognali pa smo, da se je načrt nekaj časa imenoval Krim (verjetno po Krimski jami), in da so vse njegove elemente ukazali uničiti tik pred volitvami. Le kopije seznamov za likvidacijo se menda še vedno nahajajo v Beograjskem arhivu nekdanje zvezne SDV.

***

Začuda je bil moj drugi prihod na Dob po mojih prvih občutkih precej podoben prvemu. To me je presenetilo, vseeno sem pričakoval razliko. Podobnost je bila verjetno še najbolj določena s tistim kričanjem in enakim izgledom izolacijskega bloka, ki je sicer za četrt stoletja bolj dotrajan z opremo vred, ima pa enak vonj. Odnos zaposlenih je strogo profesionalen in korekten, to je prva opazna razlika. Resno so vzeli opozorila o grožnjah in temu primerno ravnajo. A po tistih prvih izpadih ob prihodu se tudi reakcija sojetnikov spremeni. Padajo še klici, a velika večina naklonjenih. Nekdo pod oknom bloka zavpije: “Čast, to.” Na sprehodu slišim nekaj pretresljivih izpovedi. Kaj preostane človeku, obsojenemu na 30 let, ki tudi po dolgih letih samote verjame, da je tam po krivici, pa nima denarja za visoke sodne takse ob pritožbah? Kaj smo naredili iz te države, ko gre za dostopnost do pravice?

Metoda Trobca na Dobu danes ni več. Obesil se je že pred leti v celici v istem bloku. Tudi seznama političnih zapornikov, predvidenih za likvidacijo, oziroma takšnih s šifro, danes na Dobu ni več. So pa tisti, ki so pred 25 leti imeli v rokah šifre načrta Krim, nekatere izmed nas s tistih seznamov vmes premestili na druge. Na sezname za medijsko diskreditacijo, ki naj ji, če bo potrebno, sledi sodna likvidacija. Pri večini ta zadnja niti ni bila potrebna, saj so vmes odnehali, zboleli ali umrli, na primer Jože Pučnik in Rudi Šeligo, Andrej Bajuk ali Dane Zajc. Mnogi so umrli prezgodaj ravno zaradi zastrupljanja s sovraštvom, ki so ga vanje bruhali tisti, ki bi morali biti najbolj zavezani resnici in odgovornosti za izrečeno ali napisano. In ta gonja še kar traja, čeprav je živih tarč vedno manj, trupel medijskih umorov pa nešteto. Ne prizanašajo niti otrokom. V teh dneh je Meta Roglič v časopisu, v katerem so junija 1991 z veseljem pričakali agresijo JLA na Slovenijo, zapisala, da smo bili v Sloveniji leta 1989 enotni, sedaj pa smo razdeljeni. A ja? Kdo pa nas je potem takrat leta 1988 in 1989 preganjal, zapiral in blatil po časopisju, če smo bili vsi enotni? Smo aretirali kar sami sebe in se pošiljali v zapor? Smo kar sami s seboj obračunavali v Nedeljskem dnevniku?

Bili smo razdeljeni po enaki ločnici kot smo žal še danes, le da so nekateri vmes zamenjali strani. Pogumni urednik Radia Študent Ali Žerdin, npr., ki je v času procesa JBTZ za skromen študentski honorar poročal resnico, danes pa za 5000 € na mesec v časopisu Arbeit in širše piše in ureja laži in pamflete, kakršnih se leta 1989 ne bi sramovala niti Milan Meden ali Jak Koprivc.

Ali naš soobsojeni na Roški Franci, ki je takrat brez težav prebral dolgo sodbo v tujem jeziku in si ustvaril svoje mnenje o njej, danes pa noče razmeti dveh strani izreka sodbe v slovenščini. Ker mu to pač pri lobiranju ne bi koristilo.

A so tudi takšni, ki so v tem času postali še bolj pogumni. David Tasić npr., ki se že leta 1988 ni želel nikakor politično opredeljevati in je to držo ohranil vse do danes, ob povrnitvi krivice ni molčal. Hvala ti, David. Imaš srce in pogum, nisi se pustil kupiti, čeprav si moraš kot mali založnik sam služiti trd kruh.

»Vse je tu naprodaj«, mi je dejal sojetnik pred četrt stoletja na Dobu. Moral bi pomisliti, da tako ni samo na Dobu in da bo ta žalostna ugotovitev v določeni meri obveljala tudi za čase, ki naj bi bili novi.

***

Tja do sredine dopoldneva je trajalo kričanje vranov, dokler se sonce končno ni prebilo skozi oblake in meglo. Megla v juniju, na prvi poletni dan pravzaprav? Čudno, kot nad kakim škotskim močvirjem. Nekatera keltska plemena so verjela, da je močvirje vhod v podzemlje, v pekel, zato so obsojene zvezane metali v močvare.

Zapor na Dobu so gradili tam nekje v letu mojega rojstva na kraju, kjer je prej stala mala dobska graščina. V njej so partizani, med njimi znan narodni heroj, sredi druge vojne zverinsko pobili celo Mavsarjevo družino z mladoletnimi otroki vred. Pred 25 leti tega nisem vedel, danes je to znano, prav tako kraj mučeniške smrti blaženega Lojzeta Grozdeta v neposredni bližini. Zato imajo delno prav tisti, ki vidijo nekatere simbolne razlike med protesti na Roški in manifestacijo v Slovenski vasi 20 junija 2014. Ko je v petek nekdo v množici začel peti pesem Kranjski Janez, ki je bila 1988 ena od kulturnih spremljevalk Slovenske pomladi in procesa JBTZ, je spomin preskočil na Roško. A ko je besedilo tokrat prišlo do besede partizani, je pesem nenadoma umrla. Nastala je zadrega. Zakaj? Ko so nam množice 1988 na Roški pele Kranjski Janez, niso vedele za Hudo Jamo, Kočevski rog ter druga komunistična morišča in koncentracijska taborišča. Pesem je bila brez tega vedenja in zavedanja domoljubna, tudi danes iz nje ne vpije zgolj groba želja po krvi in maščevanju. Ko je častna straža protestnikov pred vojaškim sodiščem na Roški držalo takratno republiško slovensko zastavo z rdečo zvezdo, niso vedeli za 600 in več množičnih grobišč, ki so jih z desettisoči zverinsko pobitih napolnili partizani z rdečo zvezdo na kapah. Tistih, ki so za vse to vedeli, na protestih ni bilo. Tisti, ki so za vse to vedeli, nekateri med njimi pa so pri tem genocidu tudi osebno sodelovali, so nas takrat ukazali aretirati in predati vojaškemu sodstvu, nato pa so nas po potrditvi obsodbe ponovno poslali v zapor.

In, seveda, leta 1988 na Roški še nismo mogli vedeti, da nas bodo tri leta kasneje napadli tanki in letala in soldateska pod simbolom rdeče zvezde. Smo pa nekateri slutili in se začeli na to resno pripravljati.

Vsa domoljubna, humanistična in demokratična energija, ki se je v času Slovenske pomladi zbrala na Roški in Kongresnem trgu, se danes simbolno prepozna v slovenskih nacionalnih in državnih simbolih, ki nimajo nobene ideološke primesi. So samo naši. Od vseh nas. So tudi njihovi. Ti simboli so vihrali 20.6.2014 v Slovenski vasi ob domoljubni slovenski pesmi. Oni drugi simboli, ideološki, ki pa so samo njihovi, pa so vihrali velikokrat v Stožicah in Dražgošah. Spremljala jih je pesem revolucije, krivic, maščevanja, ali kot pravijo, uporrrrra! Več bo tega grlenega r v našem prostoru, dlje bomo od sprave in sočutja, brez česar pa za slovenski narod in državo ni dobre prihodnosti. Vsi, ki jih je vojna vihra in krvava revolucija sredi prejšnjega stoletja potegnila v svoj objem in so za večno ostali v njem, danes samo strmijo iz onostranstva na to ponovno bohotenje sovraštva in se sprašujejo, ali so res umrli zaman? Med njimi na tisoče pogumnih domoljubov, ki so se partizanstvu pridružili iz ljubezni do domovine, komunisti pa so jih vpletli v bratomorno vojno in hlepenje po oblasti za vsako ceno, danes pa jih še mrtve izkoriščajo za isti cilj.

***

Sonce je utišalo krike črnih ptic, a ne povsem. Niti potem, ko so na dvorišče že prišli sojetniki in bi človek pričakoval, da bo vsaj to pregnalo vrane, se zrak ni povem prečistil. Še vedno so preletavali strehe, kričanje se je spremenilo v bolj pritajeno pretnjo. Pogledoval sem v krošnje obeh lip, a so ostajale prazne. Noben vran ni sedel več vanju, a tudi nobene ptice pevke ni bilo na spregled. Niti male, drobne siničke. Obe lipi v polnem, krasnem cvetju na prvi poletni dan, pa tako prazni, osamljeni, zapuščeni. In čakajoči. Čakajoči na dan, ko ptice pevke ne bodo več lahek plen vranom in bosta ljubezen in pogum kljub vsemu premagala sovraštvo in se bodo stvari spet postavile na noge, tako da se bo vedelo, kaj je prav in dobro. Da se bo vedelo tudi navzven to, kar vsak pri sebi vedno ve, če ne prej, pa ob uri, ko pričakuje poslednjo sodbo. Takrat se bodo ptice pevke ponovno vrnile v krošnje slovenskih lip. Vem, da ta čas ni več daleč, kajti karkoli bodo že storili, v sovraštvo nas ne morejo prisiliti. Želijo si ga, da bi ga uporabili kot opravičilo za svojega, za pretekla in sedanja ravnanja. Tega jim nismo dovolili dolgih 25 let, zato je upanje preživelo. Tega jim ne bomo dovolili niti sedaj, pa tudi njihovemu ne, da zmaga. Strašna sila je potrebna, da se laž drži nad resnico in opešala bo. Slovenija si po dolgi dobi trpljenja mnogih generacij res zasluži spravo, mir in blaginjo. Slovenska pomlad po četrt stoletja zori v slovensko poletje, tisti nujni, obvezni, topli letni čas, brez katerega noben sadež ne dozori in jeseni ni bogate letine.

***

Tako je mineval ponovni prvi dan v dolini vranov. Njihovo kričanje mi ni prišlo blizu, okrog mene je bil še vedno oblak ljubezni, domoljubja in poguma vseh tisočev prijateljev, ko so me dan prej pospremili v to dolino in mnogih desettisočev, ki so se me z vzpodbudno besedo dotaknili na omrežjih. Vedel sem, da smo združeni v mislih in molitvah. Slišal sem to v pisku vsakega vlaka, ki je peljal mimo. Hvala, slovenski železničarji, že nekoč prvi pogumni znanilci slovenske pomladi. Videl v trdnosti naše stranke in prebujeni civilni družbi, pa sliki z mostu v Slovenski vasi ter v besedah napisa “tako dolgo, kot bo treba.” Videl v odsevu kresa in nenadnem preletu motornega zmaja v barvah svobode in pravičnosti.

Najbolj pa me je polnil pogum Urške. Še nikoli v življenju nisem bil na nikogar tako ponosen.

dob6jansa

Št. komentarjev: 94
 1. my way pravi

  lepo

 2. piki pravi

  Literarni biser! In take ljudi zapira režim! Sram naj jih bo v dno duše!

 3. Tetka iz ozadja pravi

  To je vrhunec poezije našega ljubljenega vodija.To branje bi moralo biti obvezno čtivo v vseh šolah.

 4. dzi nu nje ja pravi

  Še bolj boš žalosten brajdiČ.

 5. tejo pravi

  Dejstvo je, da se Janši dela velika krivica, in upamo, da je bo čimprej spoznala tudi maslena pra*ica.

 6. Slovenec pravi

  #Free JJ !

 7. ivan pravi

  In na mestu, kjer so zogleneli sedem Mavsarjev, ni nobenega znamenja.

 8. opazovalec pravi

  Za to besedilo je mogoče spoštovanemu Janezu Janši samo čestitati.

 9. GERONIMO pravi

  Tista prava svetloba že sije.
  Ljudje sovraštva, laži in prevare tega še ne vedo.
  Verjetno tudi nikoli ne bodo vedeli kajti,
  počasi bodo izginili v nič.

  Spoštovani in dragi Janez.
  Ti si borec za pravo stvar.
  Za kulturo življenja.
  Pomagal si odpreti skrivna vrata.
  Da skoznje sije žarek, ki čistega ozdravi.

  Nastal bo dan, svetal kot še nikoli
  in prinesel bo blaginjo,
  kot je še nismo videli
  in še veliko več,
  kar gre preko naše domišlije in želja.

  ZMAGALI SMO ! ! ! ! !

  Samo ti še pridi ven ! ! ! ! ! ! ! ! !

 10. Šišmiš pravi

  Danes bi moral biti na proslavi Dneva samostojnosti prav on in njegovi. Tile šalabajzerji so me pripravili do tega, da sem TV izklopila. Vsaj gledam jih ne. Kučan je tako pogreznjen vase, tako čuden, da resno razmišljam če ga niso slučajno direkt iz bolnice, za vzorec, poslali.

 11. opazovalec pravi

  Šišmiš, tudi jaz sem, ko sem zagledal sprehod Masleše in “porodice” Cvijećanin po rdeči preprogi preklopil.

 12. cvili možek pravi

  Samo še ti pridi ven!!!!!sem mu prav lepo prišepnil AMPAK SE MI NE DVIGNE.Kot se mi dozdeva sem stran zgrešil.

 13. my way pravi

  Lahko smo ponosni na to kaj je napisal danes Janez Janša!Končno nekdo po pol leta da je napisal kaj lepega,da se ti srce razpoči ko bereš…….Janez vrni se na svobodo,vse naredimo zate,vseeeeeee!!!!!!!!!!!!

 14. cvili možek pravi

  Tako je to v demokraciji ki si jo si tako želel.TATINSKE VRANE SO ZA REŠETKAMI me poštene ptičke pa svobodno letamo in veselo čivkamo.

 15. my way pravi

  Tudi zamaške zbiramo,Če bo potrebno tudi zlate proteze populimo.Samo da te spustijo.

 16. MEFISTO pravi

  Se nisi zmotil, ko si govoril o poštenih ptičkah na svobodi?

  Edino, kar ti je mogoče verjeti je, d se ti ne dvigne.

  Sicer je pa nocoj nekakšna dolgočasna proslava dneva državnosti, ki je bolj podbna paradi ponosa, na kateri se ti vsaj enkrat letno tudi dvigne ali vsaj poskusi dvigniti.

 17. realhistorik pravi

  “… vmes pa je iz svoje sobe prikorakal še Črtomir z dudo in niniko ter obveznim: »Tatiiiiii« in naredil kakofonijo zvokov popolno.”

  Je to vse, kar Črtomir zna?

 18. realhistorik pravi

  Dajmo ponoviti Otroke s Petrička.
  Ne pozabimo na Črta in Jako.

 19. VSO pravi

  3 tedne pred volitvami zapreti vodjo opozicije, je strahopetno dejanje. Komunisti so strahopetci. Komunisti lahko na volitvah zmagajo le nepošteno.

 20. Kr en pravi

  Kako bi povedal, da bi vi domosranski bebci razumeli : ” Prej bi misli na mala kričača, ki te kličejo tatiii, kar se mi itak ne zdi pretirano Slovensko. Prej bi misli!! Ne pa sedaj razdvajat naroda da bodo še naši sinovi in hčere trpeli. Bandit pokvarjen, državljansko vojno bi zakuhal, samo da bi se izmazal z naropanim premoženjem !!
  Čim dalji in čim težji najti bo Dob, vandal ivanovski !!!

 21. realhistorik pravi

  Bebček VSO, spadaš na Goli otok.

 22. obvlada igro zrcaljenja večih osebnosti pravi

  Hja, kdo bi si mislil..vendarle. Da se stari volk lahko spremeni v jagenjčka. Pa čeprav samo zato, da polaga na duše povečini polpismenih vernikov pesniške verze. Stari volk obvlada posel ni kaj. Zato lahko vodi svoj trop..celo preko poslednje sodbe. Volkom iz drugih krdel je trik prepoznaven…v to ni dvoma, da je trik slabosti trenutka. Naj se pokesa za vso za vso neizračunljivo škodo, ki jo je v resnici povzročil v 25 letih tej deželi in vsem nam…in bo čas do njega bolj milosten. Tako, kot je je še preveč.

 23. my way pravi

  Svoboda Janši,edino on nas lahko reši in noben drug!!!!Janez vrni nam svobodo in bomo vsa mesta v sloveniji po tebi preimenovali!

 24. !!!! pravi

  MARŠ U 3 P.M. PAHOR, MASLEŠA, KUČAN ITD

 25. !!!! pravi

  DAJTE NAM JANŠO VEN !!!
  GENOCIDARJI-KUČANISTIČNI.

 26. !!!! pravi

  ZAKAJ SE NI LETA 1991 NAREDIL Z KUČANOM KOT Z ČAUČESKOM??????? ZAKAJ, ZAKAJ, DANES BI BIL RAJ V SLOVENIJI TAKO JE PA PEKEL NA ZEMLJI.
  SLOVENIJA NI VEČ MOJA DOMOVINA.

 27. !!!! pravi

  PAHOR JAZ TE SOVRAŽIM IN TE NE SPOŠTUJEM IN TE BI VEŠ KAJ???
  TI SI TUDI KRIV, DA JE JANEZ JANŠA V ZAPORU, DA SI UPAŠ HODIT NA PROSLAVO, BARABIN, MONA POKVARJEN SI DO AMENA, NISI VREDEN KOZAREC VODE.

 28. rene pravi

  Janša je največji! Kapo dol! Kaj je mogel že ta človek vse pretrpeti od rdečih talibanov.

 29. zob pravi

  Janez, drži se. Tvoja – naša vera v dobro bo zmagala.

 30. zob pravi

  Tale mas leš a, bo slej ko prej ugriznil zob spoznananja, takrat C2H5OH ne bo več prijel. Ostanejo vrani in leš.

 31. MEFISTO pravi

  Veste kaj je prava budalaština?

  Bit mandatar dveh vlad in ničesar tam ne spremenit.

 32. mih pravi

  -piki
  ..ne more jih biti sram v dno duse,ker komunisti duse nimajo, nimajo verovanja, nimajo spostovanja, imajo pa polno sovrastva, lazi in primitivizma

 33. Tadude pravi

  O seveda je moral pretrpeti od rdečih, kaj pa misliš? Janez je samo eden v vrsti tistih, ki jim je rdeči aparat bistvo otežil ali pa celo skrajšal življenje. Takih mladcev, ki so padali v brezna je bilo na tisoče, danes pa o tem nihče nič ne ve.
  Slovenija s krvjo prepojena predraga!

 34. Tadude pravi

  Kdaj bomo izvedeli za vse kraje, kjer ležijo mučeni in pobiti zavedni Slovenci? Vsak tak kraj bi moral biti označen in posvečen, ker so tam umirali slovenski domoljubi!

 35. Altruss pravi

  Janšo je prav za občudovati, medtem ko večina ljudi nima več ljubezni in vere v dobro, je res čudno, da sploh še vztraja v vsem tem. Pa še tak optimist je kljub tej veliki nesreči. Za občudovati je tale naš Janez!

 36. kdjsj pravi

  http://mikstone1.blogspot.com

  z kunstljom ni heca 🙂

 37. zob pravi

  Sicer po spoznanju, kaj je storil masleša oziroma kaj si je naredil? Tega ne bo mogel izbrisati več, pa čeprav on to še tako želel. Zavestno je obsodil, so obsodili nedolžnega človeka, Zakon povratka, ki je zapisan v Vedah in je v Svetem pismu: “Ne sodite, da ne boste sojeni”. Kar pomeni tudi ne obsojaj, da ne boš obsojen. In tja kanor gremo nekoč vsi, s takšnim bremenom, bo C2H5OH, premalo. Ubpgi ćlovek.
  Pahor je predsednik države, ki je dopustil to politično obsodbo, gledal je stran in njegov narcisoidni pogled. Dobra popotnica za narcisa ni kaj.
  Kako že? “Njegova kri na nas in naše potomce”. Zombiji že 2000 let isti.
  Črn flek za Slovenijo, očiščenje bo zahtevala EU, ali je ne bo. Torej LUSTRACIJA!

 38. OPS pravi

  IDIOTI !!!!

 39. Kr en pravi

  Torej, domosranci, ali premorete kanček zdrave pameti ali vas je lump zopet zavedel.
  Na odprti oddelek (in tako v stik z računalnikom) je prišel v ponedeljek in že v torek objavil tole literarno delo, ki zahteva OGROMNO dela, kar se da razložit le na dva načina:
  1. Je izreden literat na kronometer. Verjetnost te razlage je 1%. Tega v svojih dosedanjih delih, ki so bolj kot ne kolaž raznih dokumentov iz preteklosti, ni dokazal
  2. Vse je bilo pripravljeno vnaprej, ivan je le dodal nekaj zadnjih podrobnosti, da vam zgleda bolj prepričljivo, in objavil . Verjetnost 99%.
  Od tega stavim vsaj 95% da so mu v večini tekst pripravili drugi (isti ki snemajo filme o demokraciji, ki jih nihče ne gleda itd)

  Sedaj pa verujte v NJEGOVE MOKRE SANJE še naprej in težko noč vam želim !! Domosrancem, da ne bo pomote!!

 40. Miran pravi

  @Kr en

  Zelo verjetno.
  Ko bi vsaj še kakšen dan počakal.
  V bistvu pada na vedno iste finte.
  Podobno kot z Blair_ovim govorom.
  Mojster manipulacije.

 41. Miran pravi

  Tetka iz ozadja pravi:
  24. 06. 2014 at 20:33
  To je vrhunec poezije našega ljubljenega vodija.To branje bi moralo biti obvezno čtivo v vseh šolah.

  __

  Sej bo.
  Ko se bodo naši otroci, vnuki, drli po šolah :
  za domovino z Janšo – naprej !

 42. hors pravi

  Janez Janša na tvoji strani smo molimo zate in za tvojo lepo družino,da jih boš čimprej objel.Hvala ti za vse kar si storil za nas Slovence.Tako korajžno še naprej!

 43. dobobran pravi

  obvezno čtivo za domosrančke….pa četudi ga ni napisal plešasti obsojenec……….

 44. JOJ pravi

  Potrpljenje, Janez! Sicer je to “božja mast”, vendar ljudem so desetletja po drugi vojni prali možgane, zato pač je tako, kot je. Potreben je čas, kdo ve, ali bomo znali in zmogli delovati, ne za nas, ampak za naše prihodnje rodove..
  Lep pozdrav!

 45. hors pravi

  Kje vidite domobrančke saj se vam že meša!?v

 46. Miran pravi

  Tadude pravi:
  25. 06. 2014 at 00:15
  Kdaj bomo izvedeli za vse kraje, kjer ležijo mučeni in pobiti zavedni Slovenci? Vsak tak kraj bi moral biti označen in posvečen, ker so tam umirali slovenski domoljubi!

  ___
  Sej je označeno.

  Ni kraja, zaselka ali vasi, kjer ni spomenika partizanom in pristašem NOB, ki so jih hin rihtali kristusovi vojaki in njih gospodarji.

 47. hors pravi

  Mora biti res hudo,ko veš,da ti bodo vzeti privilegiji in penzije,ki si jih nisi zaslužil na pošten način,denar najbolj boli kajne!

 48. Miran pravi

  hors pravi:
  25. 06. 2014 at 07:59
  Mora biti res hudo,ko veš,da ti bodo vzeti privilegiji in penzije,ki si jih nisi zaslužil na pošten način,denar najbolj boli kajne!

  ________

  Ni me sram revščine. Zaslužil sem jo spoštenim delom.

  (govorim o penziji)

  Pa še to nam bodo vzeli ?

  🙁

 49. Miran pravi

  GERONIMO pravi:
  24. 06. 2014 at 21:39

  kar gre preko naše domišlije in želja.
  ZMAGALI SMO ! ! ! ! !
  Samo ti še pridi ven ! ! ! ! ! ! ! ! !

  ______
  Janša, naša svetla bojna slava,
  Janša, naša dika in naš vzor,
  koder vodi tvoja nas zastava,
  za teboj pojoč gremo navzgor !

 50. hors pravi

  Miran se zna tudi to zgodit!?Kaj pa potem tudi moja revščina je poštena(penzija)

 51. igor pravi

  Imajo neverjetno in vpliv, nimajo pa srca. POZIVM VSE LJuDI KIMAJO OLJO IN UPANJE, DA ZACNEMO HUPAT PRED DOBOM, PRLAMENTOM, SODISCI IN URAD

 52. baubau pravi

  Kr en, dobobran, Miran, realhistorik………..

  V sebi imate več sovraštva kot lubenica vode. Ta rdeče je vedno motilo kar je: lepo, pošteno, domoljubno, delovno, tradicionalno in Slovensko. No, in ker s tem hočete živeti, vam bo živeti v Sloveniji muka.

 53. Miran pravi

  Gospod baubauči, vi ki vse veste, mi torej lahko razložite o čem govorijo telefonski prisluhi, emaili med trojico obtoženih, pokojnim Zagožnom in še kom.
  O biomasi ?
  O breztrzajnem 20 milimetrskem gorivu biomase ?

  Mal pojasnite, da ne bomo koga po krivem obsojali.

 54. MEFISTO pravi

  Kr en, pri tvojih letih večina že tekoče piše in bere, ti pa še kar črkuješ.

 55. Kr en pravi

  MEFO, koliko pa misliš da sem star in zakaj misliš da črkujem? So bile verjetnosti izražene v % prehud zalogaj za veš skromne možganske vijuge? Pravilno se sicer verjetnost izraža za racionalnim številom med 0 in 1 a se bojim da tistega pa sploh nebi razumel nihče ki voli SDS

 56. baubau pravi

  Miran

  Le počasi. Telefonski prisluhi niso, in nikoli ne bodo material, zaradi katerega človeka obsodiš ali ne. Služijo izklučno usmerjanju neke raziskave. Večje teže pa nimajo ravno zaradi tega, ker jih je tako otročje enostavno prirejati.
  Še kaj, gospod Miran?

 57. tajkuni z doba pravi

  Janša si tam kamor sodiš v arestu bi moral pristati že kdaj hvala bogu da si na dobu baraba pokvarjena ki si si filal žepe na račun davkoplačevalcev

 58. !!!! pravi

  TA KUČANISTIČNA PARAZITSKA GOLAZEN NIMA DUŠE, SRCA, TO JE ŽIVOBITJE BREZ KAKRŠNEGA SOČUTJA, MORALE, ETIKE, TO JE UNTERHUND FOLK, NAJSLABŠE PASME NA SVETU, ŠE “ISIS” JE JE NJIM PODOBEN.

 59. KONVERTIT pravi

  @MEFISTO
  “Veste kaj je prava budalaština? Bit mandatar dveh vlad in ničesar tam ne spremenit.”

  Danes si lahko ogledaš veje oblasti in neformalno moč tistih,ki imajo danes državo v državi!

  Moč medijev, še posebno vse TV iz tebe delajo lahko vodljivo neumno lutko!
  Sodna veja oblasti in njeno selektivna obravnava le tistih, ki so se zamerili F21!
  Vsa predimenzionirana birokracija in vsi tja nastavljeni levici zvesti vodilni kadri!

  Državne institucije in podjetja, kjer ima lastniški delež država!

  Vse banke, kjer kraljujejo še vedno leve strukture!

  Kar sam oceni kakšno moč imajo te vodilne strukture!

 60. rdeči drek pravi

  FAZ: V mnogih postkomunističnih državah še vedno vladajo stare elite

  Primer Janeza Janše; sodni pregon in visoka kazen za romunsko borko proti korupciji; izgon Mustafe Džemilova, borca za pravice krimskih Tatarov, s Krima v Kijev; in drugi podobni primeri potrjujejo prepričanje Evropske platforme spomina in vesti, da v vzhodni in jugovzhodni Evropi ni uspel obračun z dediči komunizma, piše nemški Frankfurter Allgemeine Zeiting (FAZ).
  Evropska platforma spomina in vesti izpostavlja, da teh komaj kdo preganja zločine teh dedičev, da nobeni od postkomunističnih držav ni uspelo vzpostaviti resnične pravne države, da se je komunizem se je ideološko resda moral umakniti, a “novi razred” je obdržal svojo moč.
  Ta “novi razred” je leta 1957 opredelil jugoslovanski disident Milovan Djilas, ki ga je opisal kot nov izkoriščevalski razred, sestavljen iz pripadnikov vladajoče komunistične partije. Tudi v novem političnem sistemu je ta razred uspel poskrbeti zase, piše FAZ.
  V Rusiji je diktaturo Sovjetov zamenjala plebiscitarna diktatura predsednika, ki s protizahodno in nacionalistično retoriko išče podporo za svojo politiko agresije in destabilizacije sosednjih držav. V vzhodni in jugovzhodni Evropi za fasado demokracije vlada kartel postkomunističnih oligarhov, ki so si podredili države, stranke in medije.

 61. natrix na kvadrat pravi

  Drekavi strpni, včeraj je FAZ pisal o prodaji Merkatorja pod mizo. Udeleženca jajo in šrot.. 😉

 62. KONVERTIT pravi

  @natrix

  Naj ti brez linka verjamem na besedo?
  NE NIKOLI!
  Sem pa prepričan, da si nam povedal le POL RESNICE (polresnico), ki je daleč o popolne resnice!

  PROSIM za link (seveda pa bom omenjeni članek poiskal sam)

  Seveda pa omenjaš pred-pred-pred-pred-pred-lanski sneg, ko se je Mercator prodajal po veliko višji ceni!

  Vsekakor pa tudi vidim, da prebranega ne razumeš in samo iščeš potrdilo za svoje sovraštvo in fobije!

 63. natrix na kvadrat pravi

  Petrovc, govorim o dvojnih merilih, ki jih sds ovce tako radi uporabljate.
  In jastreb o vranah…Hahahahaaaaa

 64. KONVERTIT pravi

  @natrix
  Si pa res podkrepil svoj komentar!

  Tako zelo, da ga mogoče še sam ne razumeš!

 65. KONVERTIT pravi

  @natrix
  “ovce tako radi uporabljate”

  Za ovce se obrni na forum Striženje, osemenjevanje in molža!
  Kateri način ti je bliže, naravni (dražji) ali pa iz epruvete?
  PAZI! Ko te priklopijo na molzni aparat, ne nehajo, dokler ne namolzejo vsal 3 litre! Verjemi, da potem kar nekaj mesecev ne boš mislil na ovce!

 66. Zlobni pravi

  Gospod ima zagotovljeno prihodnost. :-/

 67. Zlobni pravi

  Gospod ima zagotovljeno prihodnost. :-/ 😀

 68. Miran pravi

  baubau pravi:
  25. 06. 2014 at 09:31
  Miran
  Le počasi. Telefonski prisluhi niso, in nikoli ne bodo material, zaradi katerega človeka obsodiš ali ne. Služijo izklučno usmerjanju neke raziskave. Večje teže pa nimajo ravno zaradi tega, ker jih je tako otročje enostavno prirejati.
  Še kaj, gospod Miran?

  ___
  Gotovo je tako kot pravite.
  Za osebno opredeljevanje je pa zadosti.
  In ravno zaradi tega razloga, me janš.eviki ne prepričate v ničesar.

  Sam da ste pokri.ti in župnik reče ni greh, je ni nečednosti na svetu, ki je ne bi počeli.

 69. natrix na kvadrat pravi

  Konvertit
  Ne znaš drugega kot kopirat svoje umotvore izpred enega leta? In zaključit svojih stavkov z obveznim klicajem? Si pa res podkrepil svoj komentar.
  A FAZ si že pregledal glede Mercatorja?

 70. rdeči drek pravi

  Bo kmalu sral janez. Raztrgan anus, pa to.

 71. baubau pravi

  Miran

  Gotovo je tako kot pravite.
  Za osebno opredeljevanje je pa zadosti.
  In ravno zaradi tega razloga, me janš.eviki ne prepričate v ničesar.

  So what?

 72. KONVERTIT pravi

  @baubau
  Pri tebi se mi vsaj ni za bati, da bi mi ti razlagal neke svoje ideale, cilje, vizije!

  Plitek si kot luža po jesenski plohi

 73. KONVERTIT pravi

  @baubau
  Moj odgovor vsem, ki imajo težave zaradi sovraštva

  Pri njih se mi vsaj ni za bati, da bi mi razlagali neke svoje ideale, cilje, vizije, ideje!

  Živijo v preteklosti in jim je edini cilj sovraštvo in STATUS QUO

 74. baubau pravi

  25. 06. 2014 at 16:24

  @baubau
  Moj odgovor vsem, ki imajo težave zaradi sovraštva

  Pri njih se mi vsaj ni za bati, da bi mi razlagali neke svoje ideale, cilje, vizije, ideje!

  Živijo v preteklosti in jim je edini cilj sovraštvo in STATUS QUO

  Moji ideali bodo doseženi, ko bo komunizem tudi v Sloveniji odpravljen v celoti, in bo hkrati odplaknilo modrece kot si ti. Pa lep praznik želim.

 75. baubau pravi

  baubau pravi:
  25. 06. 2014 at 16:44

  Pozabil sem zamenjat nick

 76. KONVERTIT pravi

  Sovraštvo je samo sovraštvo!
  Sovraštvo, ki ga skrivate in opravičujete za domoljubljem!
  Koliko generacij še mislite obtoževati z domobranci?
  Danes obtožujete že tretjo generacijo! Sami pa zagovarjate še največje zločine svojih voditeljev!
  Naj vam zaupam da ste izgubili v demokraciji!
  Zadolžili ste državo (odplačevale bodo še naslednje generacije, ki šele pridejo),
  zapufali ste banke, uničili ste gospodarstvo,
  poneumili ste mlado generacijo!
  NE to je kontra domoljublje, to je le sovraštvo!
  To nam škodi dolgoročno in je največja “naravna” katastrofa!

 77. domobranski izdajakski drek pravi

  fekalni zaporniški zapisi 🙂

 78. natrix na kvadrat pravi

  Petrovc
  Ne moraliziraj in ne igraj psihiatra.
  Komentiraj članek ali pojdi stat pred Dob.
  In pazi se DEŽEVIN. 😀

 79. tantadrui pravi

  vsaka generacija in posamezniki kot so Janša, in v nekaterih primerih Pojbič in jerovšek in vsi ostali ki se ne odzovejo na RASISEM IN FAŠIZEM TEH POSAMEZNIKOV ,jim je jasno potrebno poovedat da so nesprejemljivi za večino, da imajo nacifašistično miselnost in to ni važno VČERAJ, DANES ALI JUTRI.
  Tudi čez 200 let se bodo najdli takšni posamezniki.
  V Desusu jih NI. V SDju tudi ne, vsaj ne da bi jih zaznali. V SLSu tudi ne ne v NSIju.
  So pa v SDSu in proti tem se je treba jasno postavit BREZ DILEME.

 80. KONVERTIT pravi

  @tantadrui
  Levico danes združije le še sovraštvo!

  Nobeni programi, odlični rezultati, ideje, vizije, skupni cilji, nič od nič le še sovraštvo!

  Ko volite SD, DESUS, PS, AB in Cerarja ne volite nekaj dobrega, ne izbirate med programi in ne kaznujete za slabo delo!

  VOLITE “NE JANŠA”

  S tem priznavate, da je daleč najboljši konkurent, ki pa ga zaradi sovraštva ne boste obkrožili!
  Kdor pa sovraži je poslal pamet na pašo in le še hodi v povorki za linč!

  Podprli boste tudi največje zločince, samo da ni JANŠA!
  Podprli boste še večje zadolževanje in podprli vse privilegirane in njihove privlegije!

  Podprli boste vsakogar, ki vam ga nastavi KUČAN!

  Ne tu ni pameti, ne tu ni EVROPE, ne tu ni srečne prihodnosti za Slovenijo in vse Slovence!

 81. haha-mandela-haha pravi

  piki
  geronimo..
  in OSTALA KLERO-DOMOBRANSKA DRHAL
  .
  NAROČITE KAMION ROBČKOV IZ PALOME..!!
  .
  mogoče bo donacija za –sds–cmeraste butce.
  .
  .stare domobranske kuzle že ščijejo od –žalosti–za temi

  literarnimi–biseri–hahahaaaa

 82. Živka pravi

  “in OSTALA KLERO-DOMOBRANSKA DRHAL”

  Katero generacijo obtožuješ?
  Očete (npr Mitja Ribičič), sinove (npr Ciril Ribičič?)
  vnuke
  pravnuke
  pra pravnuke

 83. rdeči drek pravi

  spomnite se, podivjani izrodek balkanskega komunstičkega pr as ca ostane podivjani

 84. rdeči drek pravi

  FAZ: V mnogih postkomunističnih državah še vedno vladajo stare elite

  Primer Janeza Janše; sodni pregon in visoka kazen za romunsko borko proti korupciji; izgon Mustafe Džemilova, borca za pravice krimskih Tatarov, s Krima v Kijev; in drugi podobni primeri potrjujejo prepričanje Evropske platforme spomina in vesti, da v vzhodni in jugovzhodni Evropi ni uspel obračun z dediči komunizma, piše nemški Frankfurter Allgemeine Zeiting (FAZ).
  Evropska platforma spomina in vesti izpostavlja, da teh komaj kdo preganja zločine teh dedičev, da nobeni od postkomunističnih držav ni uspelo vzpostaviti resnične pravne države, da se je komunizem se je ideološko resda moral umakniti, a “novi razred” je obdržal svojo moč.
  Ta “novi razred” je leta 1957 opredelil jugoslovanski disident Milovan Djilas, ki ga je opisal kot nov izkoriščevalski razred, sestavljen iz pripadnikov vladajoče komunistične partije. Tudi v novem političnem sistemu je ta razred uspel poskrbeti zase, piše FAZ.
  V Rusiji je diktaturo Sovjetov zamenjala plebiscitarna diktatura predsednika, ki s protizahodno in nacionalistično retoriko išče podporo za svojo politiko agresije in destabilizacije sosednjih držav. V vzhodni in jugovzhodni Evropi za fasado demokracije vlada kartel postkomunističnih oligarhov, ki so si podredili države, stranke in medije.
  Pričakovanja o spremembah na bolje v teh delu Evrope so bila prenagljena, ugotavlja FAZ, in umik Američanov po domnevnem izboljšanju odnosov med Vzhodom in Zahodom je bil nazadnje le vabilo Putinu k ponovnemu osvajanju izgubljenih ozemelj. Če so v baltskih državah, na Poljskem, Madžarskem, v Češki republiki in na Slovaškem do neke mere uspeli omejiti ponoven vzpon starih elit, so te v Romuniji, v Bolgariji, na Hrvaškem in v Sloveniji tranzicijo prestale skoraj nedotaknjene – v politiki, v gospodarstvu in sodstvu, kakor tudi v visokem šolstvu in v medijih.

 85. duhec pravi

  Alternativa so čarovniški procesi, ko so žrtev zažgali na podlagi indicev, da se je spečala s hudičem. Očitno si želite nekaj takega.

  Ali bo Slovenija zadnja, ki bo zažgala kakšno čarovnico?

 86. haha-mandela-haha pravi

  lepo Slovenijo so napolnili –VRANI–PO 91.LETU..!!
  .
  .narbolj pa so se razmnožili v času..2004-2008..!!!
  .
  TUDI ZA TO BO DO ŠLI nekateri na DOB..!!
  .
  .GARANTIRANO.
  .
  .SMRT–janšizmu

 87. Boske pravi

  Ujetega ptiča tožba.

 88. Demi Zen pravi

  naj se tukaj zahvalim vsem ki so danes na dobu. tudi moja mama je danes na poti tja..

 89. tajkuni z doba pravi

  Kaki politični zapornik navaden kriminalec če bi bil tolk nedolžen bi ga tudi matoz rešil da je tako pa naj bo tam kamor sodi to je v arest

 90. SDS - Strici Demokratske Stranke pravi

  Zanimivo je, da smo vsi pozabili, da so nas Patrije stala preko 200M EUR in da se pri prodaji orožja vedno talajo provizije.

  Janša je bil takrat na oblsati in kot nekdanji “vojak”, vlekel vse niti tega posla. On od nekdaj že vodi slovenske orožarske posle. To ve vsak, vendar pa radi na to pozabimo in se pustimo manipulirati medijem.

  Raje se vprašajmo kaj bo naredil z 28M podkupnine in s kom vse jih bo delil.

 91. EVA pravi

  BLA, BLA, BLA…

 92. janez pravi

  Zarad podpore Janši sem bil 1988-tega tepen… Zdaj bi rad tistemu policaju rekel … “prav si imel, še bolj bi me moral tepst … “

 93. Heineken pravi

  vran po imenu ..rajko ..!!!!

 94. dejan pravi

  Ob branju tega besedila se mi najprej pade na misel kako neumni smo Slovenci in na kakšne bedarije padamo. Zakaj tip nikoli prej ni napisal kaj takšnega, če je takšen literarni frajer in kakšne cirkuse zganjamo in to vse zaradi enega lopova, ki so ga zaprli!

  Povsod po svetu bi odločitev sodišča sprejeli kot relevantno, mi pa se sprašujemo, če bo lahko vodil vlado iz zapora ;-( Z težavo napišem, da so nam Hrvati za zgled!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen