Iz tujine bo glasovalo okoli 4000 volivcev

1

Med volivci, ki bodo na dan predčasnih parlamentarnih volitev 13. julija začasno v tujini, torej tudi tistimi, ki bodo v tujini na počitnicah, jih je približno 4000 zahtevalo glasovanje po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

V četrtek se je namreč iztekel rok, do katerega je bilo mogoče zahtevati glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Ker gre za prekluziven rok, je morala zahteva na Državno volilno komisijo v četrtek tudi prispeti, kar pomeni, da zahtev, ki bodo prispele pozneje, DVK ne bo upoštevala. V predpisanem roku pa je DVK prejela približno 4000 zahtev, je za STA povedal direktor službe DVK Dušan Vučko.

Po pošti lahko glasujejo volivci, ki bodo na dan volitev začasno v tujini, torej tudi tisti, ki bodo v tujini preživljali počitnice. Ti volivci bodo volilno gradivo prejeli po pošti, in sicer na začasni naslov v tujini. Kot začasni naslov so lahko navedli naslov počitniške destinacije, denimo naslov hotela ali kampa, kjer bodo dopustovali, izpolnjeno glasovnico pa bodo nato oddali na pošto.

Še vedno je sicer odprto vprašanje, kako bodo lahko glasovali tisti volivci, ki bodo na dan volitev na počitnicah v tujini, a ne bodo imeli natančnega naslova, kamor bi jim lahko poslali volilno gradivo. V izjemnih primerih bodo takšnim volivcem omogočili osebni prevzem glasovnic, a le, če bodo za to izpolnjeni vsi pogoji. V vsakem primeru pa so morali ti volivci zahtevati glasovanje po pošti iz tujine.

Prav tako je še odprto vprašanje, ali bodo priznane glasovnice, ki bi jih volivci poslali po pošti iz Slovenije, čeprav so zahtevali glasovanje iz tujine. Te glasovnice morajo biti namreč načeloma poslane iz tujine, o vprašanju veljavnosti tistih, ki bi jih volivci morebiti poslali iz Slovenije, pa bo Državna volilna komisija še odločala. (sta)

volitve posta

Slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. tuxtux pravi

    Je.bes taksen sistem, da ne mores preko digitalnega potrdila v sodelovanju z e-upravo vloziti zahteve za glasovanje po posti iz tujine. Se vec, una sto.ka se sploh ne odziva na poslan mail. Niso sposobni enega emaila odpisat v 24urah, medtem ko vsak mesec poberejo placo. Sramota@dvk

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen