Islamisti v Mosulu ugrabili uslužbence turškega konzulata

0

V Mosulu na severu Iraka so islamski skrajneži ugrabili 48 uslužbencev turškega konzulata, tudi diplomatov. Med ugrabljenimi je turški konzul, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hkrati so islamski skrajneži sporočili, da imajo pod nadzorom celotno provinco Nineveh.

Kot je za AFP pojasnil neimenovani predstavnik iraške policije, so ugrabitelji sporočili, da so vsi, ki jih zadržujejo “na varnem” in da jih bodo prepeljali na “varnejši kraj”. Do ugrabitve je prišlo le dan potem, ko je mosulski konzul sporočil, da so borci Islamske države Irak in Levant (Isil) ugrabili 30 turških voznikov tovornjakov.

Po poročanju turških medijev je premier Recep Tayyip Erdogan po današnji ugrabitvi sklical sestanek z vodji obveščevalne službe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Isil je najmočnejša militantna skupina v Iraku in glavna sila v uporu proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

V preteklosti so turške sile ciljale na Isil v Siriji in posvarile pred napadom na svetišče v provinci Alep na severu Sirije, ki je pod turško pristojnostjo.

Isil je sicer danes sporočil, da nadzoruje provinco Ninive in hkrati napovedal še več napadov. Obljubil je tudi veliko ofenzivo proti iraški vladi. Iz Kirkuka danes tudi poročajo, da so islamski skrajneži usmrtili 15 pripadnikov iraških varnostnih sil. (sta)

mosul irak islamisti

Islamisti v Mosulu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen