Iraku grozi uvedba izrednega stanja. Mosul zavzeli uporniki.

0

Uporniki so po nočni ofenzivi danes prevzeli nadzor nad Mosulom, drugim največjim iraškim mestom, kasneje pa še nad provinco Ninive, kjer leži Mosul. Po navedbah predsednika iraškega parlamenta Osame Al Nujaifija so se uporniki nato odpravili v sosednjo provinco Salahedin. Iraški premier Nuri al Maliki je parlament pozval k uvedbi izrednega stanja.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je ponoči več sto oborožencev izvedlo ofenzivo na Mosul, kjer so se spopadli z iraško vojsko in policijo. “Mesto Mosul ni več pod nadzorom države in je v rokah upornikov,” je za AFP povedal neimenovani vir na iraškem notranjem ministrstvu. Dodal je, da so uporniki po zvočnikih sporočali ljudem, da so prišli osvobodit dvomilijonsko mesto.

Novinar AFP, ki je pobegnil iz mesta, je povedal, da so trgovine zaprte, policijska postaja gori, od varnostnih sil so ostala le zapuščena vozila. Po njegovih navedbah je Mosul zapustilo na stotine družin. Mednarodna organizacija za migracije je sporočila, da je mesto po zavzetju zapustilo okoli 500.000 ljudi, večinoma peš. Uporniki so zavzeli sedež regionalne vlade in letališče, iz treh zaporov pa so izpustili skupno več sto zapornikov.

Gre za drugo iraško mesto, nad katerim so od začetka leta prevzeli nadzor uporniki. Iraške oblasti so že januarja izgubile nadzor nad Faludžo blizu Bagdada.

Mosul je prestolnica province Ninive. V tej in še štirih provincah so uporniki v zadnjih dneh izvedli več ofenziv, v katerih so ubili več ljudi. Ofenziva je pokazala nemoč iraških varnostnih sil.

Po Mosulu so uporniki zavzeli celotno provinco Ninive in se odpravili v sosednjo provinco Salahedin. Neimenovani predstavnik iraške vojske je za AFP povedal, da v Salahedinu že potekajo spopadi med vojsko in več sto uporniki. Džihadisti iz iste skupine, ki je prevzela nadzor nad Mosulom in provinco Ninive, so poleg tega danes zasedli več območij v provinci Kirkuk.

Iraški premier Nuri Al Maliki je v luči dogajanja zaprosil iraški parlament, naj razglasi izredno stanje. Iračane je v televizijskem nagovoru pozval, naj se uprejo teroristom, ter napovedal, da bo vlada civilistom, ki so se pripravljeni boriti proti upornikom, priskrbela orožje in opremo. Po njegovih besedah je vlada že oblikovala posebno krizno skupino, ki bo skrbela za prostovoljce in njihovo oboroževanje. Iraški parlament naj bi o uvedbi izrednega stanja razpravljali v četrtek.

Združene narode, Arabsko ligo in EU je Maliki pozval, naj podprejo Irak v njegovem boju proti terorizmu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ZDA so se že odzvali na najnovejše dogodke v Iraku. S State Departmenta so opozorili, da predstavljajo džihadisti nevarnost za celotno regijo, ne le Irak. Obenem so izrazili globoko zaskrbljenost, saj da je situacija zelo resna. Zaskrbljenost je izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. (sta)

Mosul Irak

Mosul

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen