Hude nevihte v Nemčiji terjale že šest življenj

0

Nevihte, ki so v ponedeljek zvečer divjale v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, so po zadnjih podatkih terjale najmanj šest življenj in povzročile milijonsko škodo, je sporočila policija. Veliko gmotno škodo so povzročile tudi v zvezni deželi Spodnja Saška.

Po navedbah gasilcev so trije ljudje umrli v Düsseldorfu. Žrtve so se pred nevihto zatekle v vrtno uto, ko je nanjo padlo drevo. Še trije ljudje so bili pri tem poškodovani, od tega dva huje.

V Kölnu je drevo padlo na kolesarja in ga ubilo. Kolesar je prav tako umrl v kraju Krefeld, in sicer ko je zapeljal čez električno napeljavo, ki jo je pred tem poškodovalo padajoče drevo. V Essnu je moški umrl med čiščenjem posledic nevihte, vendar policija za zdaj ne ve, kaj je bil točen vzrok za njegovo smrt.

Zaradi neviht je bil ustavljen železniški promet, odpovedani so bili številni letalski poleti, zaradi podrtih dreves so bile zaprte številne ceste, tudi avtoceste. Orkanski veter s hitrostjo do 150 kilometrov na uro, silovito deževje ter toča in strele so povzročili veliko gmotno škodo na zgradbah in avtomobilih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot dodaja dpa, gre za eno najhujših neurij v Nemčiji v zadnjih letih. Poimenovali so ga ciklon Ela. Od Ele je bil sicer zagotovo hujši orkan Kyrill, ki je januarja 2007 v Evropi terjal kar 47 življenj.

Po napovedih nemških vremenoslovcev je moč neurja danes in v prihodnjih dneh pričakovati tudi v drugih predelih Nemčije. Izjemi bi lahko bila le jugovzhod in skrajni severozahod Nemčije, kjer so nevihte zelo redke in šibke, niso pa v celo izključene.

“Lahko pričakujemo točo, obilno deževje ter veter z orkanskimi sunki,” napovedujejo nemški vremenoslovci. Po napovedih naj bi se vreme v Nemčiji ustalilo do petka.

Neurja so sicer v Nemčiji končala večdnevni vročinski val. Ta konec tedna so v delih države izmerili kar do 36 stopinj Celzija, kar je rekord za ta letni čas. (sta)

nevihte 35

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen