Gazprom zagrozil z zmanjšanjem dobave plina evropskim podjetjem, ki dobavljajo plin Ukrajini

0

Ruski energetski velikan Gazprom je danes zagrozil, da bo zmanjšal dobavo plina evropskim podjetjem, ki zagotavljajo plin Ukrajini. Potem ko je Rusija 16. junija ustavila dobavo plina Ukrajini, se je Kijev za pomoč obrnil na evropske države – Poljsko, Madžarsko, Slovaško, ki mu zdaj dobavljajo ruski plin.

Za zdaj gre sicer za majhne količine, vendar Ukrajina računa, da se bodo povečale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pozorno spremljamo razmere,” je na novinarski konferenci dejal prvi mož Gazproma Aleksej Miller. “V nekem trenutku bomo zmanjšali dobavo do točke, ko bomo videli povratni tok,” je dejal, pri čemer je pojasnil, da to zadeva evropska podjetja.

Rusija je 16. junija po neuspešnih pogajanjih med Moskvo in Kijevom prekinila dobavo plina Ukrajini, ker ji do izteka roka ni plačala 1,95 milijarde ameriških dolarjev dolga za plin. Gazprom je takoj zatem sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu.

Ukrajina je zagotovila, da bo kljub prekinitvi dobave poskrbela za tranzit ruskega plina naprej v Evropo, hkrati pa je zaprosila evropske države, naj ji pomagajo nadomestiti izpad plina iz Rusije. (sta)

gazprom

Gazprom

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen