Asad bo po nepojmljivi zmagi prisegel 17. julija

0

Sirski predsednik Bašar al Asad, ki je v skladu s pričakovanji na torkovih predsedniških volitvah močno zmagal, bo predvidoma prisegel 17. julija, ko naj bi parlamentu tudi predstavil svojo novo politiko. Njegova zmaga je glavna novica medijev v Damasku, ki poročajo, da bo Asadova prva naloga obnova države. Zahod in opozicija ostajata kritična.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal vir blizu sirskemu predsedniku, bo tudi sedanja sirska vlada z novim sedemletnim Asadovim mandatom odstopila in prostor prepustila novemu kabinetu.

Asad, ki ga je danes videti na naslovnicah vseh časnikov v Damasku, je po zadnjih podatkih na spornih volitvah pobral 88,7 odstotka glasov. Preostanek sta si razdelila njegova izzivalca, in sicer 4,3 odstotka glasov Hasan al Nuri, 3,2 odstotka pa Maher al Hadžar.

Volitev se je po navedbah režima v od tri leta vojne opustošeni državi udeležilo 11,6 milijona od pozvanih 15,8 milijona volivcev. Volitve so potekale v vseh večjih mestih, vključno s tistimi, ki so razdeljena med režimskimi silami in uporniki, z izjemo Rake, ki je povsem v rokah Islamistične države v Iraku in Levantu. Potekale so sicer na 40 odstotkih sirskega ozemlja, kjer živi okoli 60 odstotkov prebivalstva.

Novico o Asadovi zmagi so njegovi podporniki, predvsem v prestolnici, v sredo bučno proslavili. Na ulice se je odpravilo več deset tisoč ljudi, pri tem pa so streli veselja v zrak terjali tudi žrtve. Po zadnjih podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je umrlo najmanj 10 ljudi, več jih je bilo ranjenih.

Na območjih, ki so v rokah upornikov in kjer volitve niso potekale, so se aktivisti na Asadovo zmago medtem odzvali s sloganom arabske pomladi, ki je vzniknila leta 2011: Ljudje bodo strmoglavili režim. Ta slogan so po spletnih omrežjih ponovili tudi privrženci opozicije v tujini, kar kaže, da vojni še ne bo videti konca.

Na volitve so se kritično znova odzvali na Zahodu. Ameriški državni sekretar John Kerry je med sredinim obiskom v Libanonu torkovo glasovanje označil za ne-volitve. Po njegovih besedah se z volitvami ni spremenilo nič, podpornike Asadovega režima v tujini pa je pozval, naj ukrepajo za končanje konflikta, ki je terjal že več kot 162.000 mrtvih.

Britanski zunanji minister William Hague je volitve označil za žalitev. “Asadu je pred volitvami manjkalo legitimnosti in manjka mu je tudi po njih.”

Voditelji najrazvitejših držav, zbrani v skupini G7, so volitve v Siriji v sredini izjavi, sprejeti na srečanju v Bruslju, označili kot zgolj navidezne ter ocenili, da za Asada v Siriji “ni več nobene prihodnosti”. Obžalovali so tudi, da sta Rusija in Kitajska z vetom v VS ZN preprečili, da bi Mednarodno kazensko sodišče izvedlo preiskavo zločinov Asadovega režima.

Sicer pa so se voditelji G7 v luči nedavnega napada na judovski muzej v Bruslju dogovorili, da bodo skupaj ukrepali proti grožnji terorističnih napadov s strani evropskih skrajnežev, ki se vračajo s sirske fronte. Francoski predsednik Francois Hollande je ob tem povedal, da je v Siriji umrlo več kot 30 francoskih islamističnih borcev. Tudi za nedavni napad na bruseljski muzej sumijo 29-letnega Francoza, ki naj bi se več kot leto dni v Siriji boril skupaj z džihadisti.

Kritičen do volitev je bil tudi nekdanji odposlanec ZN za Sirijo Lakhdar Brahimi, ki jih je označil za oviro v njegovih prizadevanjih za mir. To je razjezilo Damask, je pa Rusija danes pozvala k hitremu imenovanju njegovega naslednika. Brahimi je pred dnevi odstopil s položaja, potem ko je v začetku leta vodil dva neuspešna kroga pogajanj med vlado in opozicijo.

Vodja misije ZN, ki bdi nad uničenjem sirskega kemičnega orožja, Sigrid Kaag, je medtem Damask v sredo pozval, naj preda še preostalo orožje.

V skladu z dogovorom, ki so ga lani sklenile ZDA in Rusija ins katerim se je Sirija izognila ameriškemu posredovanju, bi moralo biti vse sirsko kemično orožje uničeno do 30. junija. A 7,2 odstotka oz. 16 zabojnikov s strani režima priznanega kemičnega orožja ostaja blizu Damaska, razmere v državi pa so prenevarne, da bi jih lahko prepeljali do pristanišča Latakija. (sta)

asad

Bašar al Asad

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen