Zaposlovanje mladih do 30. leta prek Prvega izziva

1

Vlada je na današnji seji ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti omogočila začetek izvajanja projekta za zaposlovanje mladih Prvi izziv 2014. V ta namen je namreč odprla postavko v višini 20,73 milijona evrov, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Nova proračunska postavka pri ministrstvu za delo se nanaša na posebno evropsko pobudo za zaposlovanje mladih, namenjena pa je razširitvi načrta razvojnih programov 2014-2017 s projektom Prvi izziv 2014.

Ministrstvo za delo bo moralo za njegovo izvajanje izpeljati prerazporeditev sredstev iz projekta izplačila denarnih nadomestil brezposelnim v višini pet milijonov evrov.

Vlada je program prvi izziv 2014 potrdila že konec marca, v letošnjem in prihodnjem letu pa bo v veliki večini financiran z naslova posebnih evropskih sredstev za pobudo za zaposlovanje mladih in naslova Evropskega socialnega sklada za trajnostno vključevanje mladih na trg dela.

Ministrstvo za delo bo tako lahko začelo z izvajanjem programa Prvi izziv 2014 še pred potrditvijo operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 s strani Evropske komisije.

Prvi izziv sodi med ukrepe programa Jamstvo za mlade, ki ga je vlada potrdila januarja, februarja pa predstavila tudi v Bruslju.

Namenjen je spodbujanju zaposlovanja mladih do 30. leta, v njegovem okviru pa bo delodajalcem ob zaposlitvi iskalca prve zaposlitve na voljo subvencija.

Cilj programa je omogočiti 3176 zaposlitev mladih brezposelnih za neprekinjeno obdobje vsaj 15 mesecev z vključujočim trimesečnim poskusnim delom, in sicer za polni delovni čas.

To naj bi mladim omogočilo integracijo v delovno okolje ter izboljševalo njihove zaposlitvene možnosti, dodana vrednost programa pa naj bi bila prispevek k doseganju čim hitrejše in stabilne zaposljivosti ciljne skupine in zmanjševanje neskladja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela.

Z izvajanjem Jamstva za mlade želi vlada zajeziti negativni trend brezposelnosti mladih že v tem letu, v letu 2015 pa doseči preobrat v pozitivno smer, znižati število brezposelnih in zvišati število zaposlenih mladih. (sta)

mladi in delo

Slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Kam pa lahko plasiraš diplomante FDV ali ekonomske fakultete.

    Še za cestne popmetače niso sposobni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen