Zakrinkani fanatiki Boko Haram-a ponovno na pobijalskem pohodu

0

Skrajna islamska skupina Boko Haram je znova poskrbela za prelivanje krvi v Nigeriji. V napadu skrajnežev na vojaške in policijske objekte v zvezni državi Yobe na severu države je bilo ubitih najmanj 35 ljudi, ob sklicevanju na lokalne medije poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Težko oboroženi uporniki so napad na vojaško oporišče in bližnje policijske kasarne v kraju Buni Yadi izvedli preoblečeni v vojake. Napadli so v ponedeljek zvečer, napad pa je po navedbah očividcev trajal več ur. Točno število ubitih ni znano, bi pa naj bilo med njimi najmanj 14 vojakov, 11 policistov in deset civilistov. Številni so ranjeni.

Skupina Boko Haram, katere ime pomeni “zahodna izobrazba je greh”, je v Nigeriji od leta 2009 ubila že več kot 6000 ljudi. Samo ta mesec je v več nasilnih napadov ubila vsaj sto ljudi. Do napada v ponedeljek zvečer je npr. prišlo nedaleč od prizorišča, na katerem so pripadniki Boko Harama februarja pobili kakih 60 šolarjev.

Najbolj sicer odmeva aprilska ugrabitev več kot 200 deklic iz internata v zvezni državi Borno. Kljub mednarodni akciji skrajneži dekleta še vedno zadržujejo. Oblasti naj bi sicer uspele odkriti lokacijo ugrabljenih šolark, a naj bi bila reševalna akcija zaenkrat preveč nevarna.

Varnostni svet ZN je pred dnevi uvedel sankcije proti Boko Haramu in ga hkrati uradno razglasil za teroristično organizacijo. (sta)

Boko Haram 61

Islamistična milica Boko Haram

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen