Zahteva Pirc Musarjeve po zaposlitvi na RTVS za Štularja nedopusten pritisk na programski svet

3

Po mnenju v. d. predsednika programskega sveta RTVS Mitje Štularja zahteva Nataše Pirc Musar po podpisu pogodbe o zaposlitvi na mesto generalne direktorice RTVS predstavlja nedopusten pritisk ter poskus vplivanja na programski svet. Komentiral je tudi odločitev upravnega sodišča in dejal, da to ni pritrdilo vsebinskim argumentom Pirc Musarjeve.

Upravno sodišče v Ljubljani se je namreč v zadevi imenovanja generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) izreklo za stvarno nepristojno in Pirc Musarjevo napotilo na ljubljansko delovno in socialno sodišče. Pirc Musarjeva je v ponedeljek na RTVS naslovila zahtevo za sklenitev delovnega razmerja. Pojasnila je, da če se v osmih dneh na njeno zahtevo ne bodo odzvali, bo varstvo prisiljena poiskati na delovnem sodišču, kamor jo je napotilo upravno sodišče.

Štular je o odločitvi upravnega sodišča o stvarni nepristojnosti v današnjem sporočilu zapisal, da jo Pirc Musarjeva v javnosti napačno interpretira. “Upravno sodišče se je zgolj razglasilo za nepristojno, nikakor pa ni pritrdilo njenim vsebinskim argumentom, ki jih je navedla v tožbi, saj jih sploh ni obravnavalo,” je pojasnil.

“Tovrstne enostranske interpretacije in zahteva po takojšnjem podpisu pogodbe o zaposlitvi so povsem neprimerne in predstavljajo nedopusten pritisk ter poskus vplivanja na programski svet v trenutku, ko je ta tik pred sklepnim krogom glasovanja o generalnem direktorju,” je opozoril.

Zapisal je, da mora programski svet RTVS delovati tako, da pri njegovih odločitvah ni sence dvoma. “Ponovno glasovanje ni usmerjeno proti posameznim kandidatom, pač pa je nujno potrebno zato, da bo programski svet o direktorju RTVS odločil v zakoniti sestavi, pri čemer imajo vsi kandidati enake možnosti. Kakršnekoli drugačne interpretacije so zlonamerne, neprimerne in jih odločno zavračamo,” je še dodal.

Programski svet je o generalnem direktorju RTVS glasoval 7. aprila in takrat izvolil Pirc Musarjevo. Postopek je bil nato obnovljen, zaradi neizpolnjevanja pogojev za člana programskega sveta pa je DZ razrešil dva svetnika. Programski svet RTVS je 23. maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih za generalnega direktorja, a nobeden od njih ni dobil dovolj glasov. Svet je zato za v. d. generalnega direktorja imenoval zdajšnjega prvega moža nacionalne RTV hiše Marka Fillija.

O generalnem direktorju bo programski svet opravil še en krog glasovanja, po Štularjevem pojasnilu pa bodo izbirali med Fillijem in Pirc Musarjevo.

Po prenehanju mandatov dveh svetnikov se je sicer postavilo vprašanje, ali za izvolitev generalnega direktorja po novem zadostuje 14 ali pa je še vedno potrebnih 15 glasov. Število članov programskega sveta se je namreč z 29 zmanjšalo na 27, za izvolitev pa je potrebna absolutna večina.

Pravnik Rajko Pirnat je v izjavi za STA povedal, da to vprašanje ni povsem jasno urejeno, sam pa meni, da je za izvolitev še vedno potrebnih 15 glasov. “Dejstvo, da nekoga ni bilo na seji, namreč še ne pomeni, da je absolutna večina kaj manjša,” pravi.

Meni tudi, da glasovanje dveh programskih svetnikov, ki jima je zaradi neizpolnjevanja pogojev prenehal mandat, pri izvolitvi Pirc Musarjeve ni bilo veljavno. “Menim namreč, da je prišlo do naklepne zlorabe zakona in da je v takem položaju treba šteti, da jima mandat veljavno sploh ni nastal. To pa omogoča obnovo postopka,” pravi.

Sodišča se bodo lahko po Pirnatovih besedah postavila tudi na drugačno stališče, a bi s tem, kot pravi, zgolj potrdila očitno in naklepno zlorabo zakona. (sta)

rtvslo

RTV Slovenije

Št. komentarjev: 3
 1. antikps pravi

  Tudi jaz se strinjam naj do nadalnjega vaje izvajajo v Murglah ti strici so itak vse zastonj dobili pa naj imajo še vojške vaje tam.

 2. xyx pravi

  Baba naj gre delat za trak v proizvodnjo, da si bo vsaj enkrat zaslužla denar! Skoz na plečih davkoplačevalcev! Ukinite RTV in njen neustaven davek!

 3. free skype credit mac pravi

  Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I
  realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad
  I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen