V Pivki odkrili spominsko ploščo slovensko-ameriškega prijateljstva

1

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so danes odkrili spominsko ploščo, posvečeno dolgoletnemu dvostranskemu vojaškemu sodelovanju med ZDA in Slovenijo. Številni visoki gostje, ki so se udeležili te prireditve, so zatrjevali, da je zgodovinska povezanost med ZDA in Slovenijo kljub prostorski oddaljenosti izjemna.

Zbrane so nagovorili ameriški senator Thomas Richard Harkin, veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph A. Mussomeli, poveljnik letalskih sil zveze Nato in poveljnik ameriških letalskih sil v Evropi in Afriki general Frank Gorenc, slovenski minister za obrambo Roman Jakič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič ter vodja Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič.

Današnji dogodek je bil namenjen predvsem osvetlitvi vojaškega sodelovanja med državama. Med slednjim velja izpostaviti zavezniško pomoč partizanom med drugo svetovno vojno, pomembna povezanost med zahodnimi zavezniki in slovenskimi partizani pa se je razvila tudi ob reševanju letalcev zavezniških letal, ki so strmoglavila na slovensko ozemlje, je v uvodnem nagovoru povedal Boštjančič.

Poseben odnos se je z ZDA razvil po resoluciji Informbiroja, ko je bila Jugoslavija prisiljena v pogajanja z zahodnimi državami in s strani ZDA dobila veliko vojaško pomoč – več kot 1000 tankov, 400 letal, ladje, 10.000 tovornjakov in podobno. Donacija je omogočila modernizacijo cele jugoslovanske vojske in po mnenju zgodovinarjev odvrnila Stalina od vojaške intervencije v Jugoslaviji.

Z osamosvojitvijo Slovenije ter formiranjem Slovenske vojske se je začelo tudi intenzivno sodelovanje med dvema vojskama, katerega prelomna točka je vstop Slovenije v zvezo Nato leta 2004. Sodelovanje je preraslo v trdno partnerstvo s ciljem zagotavljanja miru in varnosti, so zagotovili vsi današnji govorniki.

Senator Harkin in general Gorenc sta v svojih govorih poudarila tudi svoje slovenske korenine, ameriški veleposlanik Mussomeli pa se je dotaknil predvsem sodelovanja s Slovensko vojsko med njegovim službovanjem v Sloveniji.

“V treh letih in pol svojega službovanja v Sloveniji globoko spoštujem Slovensko vojsko. Spremljam jih, ko skupaj z Američani, prispevajo k mednarodnim misijam, kot sta KFOR na Kosovu ali ISAF v Afganistanu. ZDA cenijo takšno sodelovanje in ga vidijo kot potrditev slovenske zavezanosti Natu in načelu skupne požrtvovalnosti,” je dejal Mussomeli.

Veliko podatkov o zgodovini slovensko-ameriškega prijateljstva je zbranih in razstavljenih tudi med dokumenti in ostalimi razstavnimi eksponati v pivškem muzeju, zato se je že pred nekaj leti porodila tudi zamisel, da bi temu prijateljstvu postavili trajni opomnik prav v Pivki. (sta)

Joseph A.Mussomeli

Joseph A. Mussomeli

Število komentarjev: 1
  1. EVA pravi

    O, BRAVO!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen