V Egiptu so volitve nenapovedano podaljšali na tretji dan

0

Egiptovska volilna komisija se je danes odločila podaljšati predsedniške volitve, ki so se začele v ponedeljek, še na tretji dan. Odločitev utemeljujejo z besedami, da želijo čim večjemu številu volivcev omogočiti udeležbo na volitvah. Ta naj bi bila sicer glede na nekatera poročila nizka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi povišale volilno udeležbo, so egiptovske oblasti že pred tem današnji dan razglasile za državni praznik, zaukazale pa so tudi podaljšanje odprtja volišč.

Na prvih volitvah po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija julija lani naj bi gladko zmagal vojaški poveljnik Abdul Fatah al Sisi. Brez težav naj bi premagal kandidata levice Hamdena Sabahija.

Podporniki vojaškega poveljnika namreč vidijo kot edinega rešitelja, ki bi lahko državo pripeljal iz treh let trajajočih nemirov, ki so se začeli leta 2011 z ljudsko vstajo proti takratnemu avtoritarnemu voditelju Hosniju Mubaraku.

Priljubljenost al Sisija je skokovito narasla, ko je vojska julija lani odstavila Mursija, proti kateremu so takrat potekali množični protesti.

Do predsedniških volitev prihaja po več mesecih nasilja, za katerega egiptovske oblasti krivijo Mursijevo Muslimansko bratovščino, ki so jo sicer prepovedali. (sta)

volitve egipt 432

Volitve v Egiptu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen