V četrtek do subvencioniranih mesečnih vozovnic za študente in dijake

0

Predstavniki izvajalcev železniškega in cestnega potniškega prometa so na današnjem sestanku sklenili, da na podlagi pisnih zagotovil vlade in pristojnega ministrstva v četrtek začnejo s prodajo subvencioniranih mesečnih vozovnic za študente in dijake, so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

A predstavniki izvajalcev prevozov obenem zahtevajo, da v skladu z zagotovili predsednice vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, zagotovijo finančna sredstva za subvencioniranje študentskih in dijaških mesečnih vozovnic. Prav tako pričakujejo, da se bo zagotovilo sredstva za izvajanje gospodarske javne službe linijskih prevozov potnikov v cestnem prometu in železniškem potniškem prometu do konca leta 2014.

Podpis pogodb za prodajo subvencioniranih mesečnih vozovnic ter za izvajanje gospodarske javne službe pričakujejo najkasneje do 10. junija.

Na današnjem sestanku so sodelovali predstavniki Sekcije za javni prevoz potnikov v linijskem in prostem cestnem prometu pri GZS, predstavnik Sekcije za promet pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije, predstavnik Ljubljanskega potniškega prometa in predstavnik Slovenskih železnic.

Ministrstvo za infrastrukturo je pred dnevi sporočilo, da sredstev za subvencije prevozov dijakov in študentov ne more več zagotoviti. Prodaja subvencioniranih vozovnic je zato zastala, vlada pa je prejšnji teden s prerazporeditvijo sredstev zagotovila skoraj osem milijonov evrov za subvencije prevozov za meseca maj in junij.

Višina subvencij, ki jih država nameni za mesečne vozovnice dijakov in študentov, se sicer mesečno spreminja, v povprečju pa znaša okoli štiri milijone evrov, od tega okoli milijon evrov za vozovnice na železnici, tri milijone evrov za vozovnice za avtobus. Pri tem sta za kompenzacije avtobusnim prevoznikom namenjena še dodatna dva milijona evrov. (sta)

javni prevoz 6

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen