Uporaba marihuane v medicinske namene je v ZDA postala skoraj vsakdanjik

0

Predstavniški dom ameriškega kongresa je danes potrdil zgodovinski predlog zakona, ki zvezni policiji prepoveduje pregon uporabnikov medicinske marihuane v zveznih državah, kjer je ta dovoljena.

Odnos do marihuane se v ZDA počasi spreminja in državi Kolorado ter Washington sta celo dovolili pridelavo, prodajo in uporabo marihuane v namene, ki niso izključno medicinski. Poleg tega pa 32 zveznih držav in prestolnica Washington dovoljujejo uporabo marihuane v medicinske namene na zdravniški recept.

Vendar pa je marihuana na zvezni ravni še naprej prepovedana kot nevarno mamilo in tudi uporabniki medicinske marihuane so se znašli v nemogočem položaju. Zvezni policisti, predvsem iz agencije za boj proti mamilom (DEA) lahko preganjajo in zapirajo tudi njih, čeprav po državnih zakonih ne delajo nič narobe.

Pravosodni minister Eric Holder je sicer zveznim policistom naročil naj tega ne počnejo, vendar se lahko to z novim predsednikom ali predsednico spet spremeni.

Predstavniški dom je nazadnje o legalizaciji medicinske marihuane glasoval leta 1998, vendar je bila takrat nezavezujoča resolucija gladko poražena s 311 glasovi proti 94. Tokrat je za predlog zakona, ki bo ščitil le uporabnike medicinske marihuane glasovalo 219 kongresnikov, 189 pa jih je bilo proti.

Svoje mora opraviti še senat in marihuana bo stopila prvi korak proti na poti do legalizacije po celotnem ozemlju ZDA. Za večino pravnih strokovnjakov v ZDA je že skrajni čas, da se to zgodi. Zvezni tožilci in policisti imajo preveč dela s preganjanjem resnih zločincev, zapori pokajo po šivih, marihuana, ki je manj nevarna od alkohola pa odžira čas in sredstva. (sta)

trava

Slika je delno simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen