Šrot in Bavčar na višjem sodišču s pritožbami za razveljavitev sodbe

0

Na ljubljanskem višjem sodišču danes poteka javna obravnava pritožb na prvostopenjsko obsodbo nekdanjih predsednikov uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorja Bavčarja in Boška Šrota, v zadevi Istrabenz. Višje sodišče lahko sodbo potrdi, zavrne ali pa zadevo pošlje v ponovno obravnavo, njuni odvetniki pa so zahtevali, da se sodba razveljavi.

Višje sodišče bo ugotavljajo, ali je izpodbijana sodba pravilna in zakonita. Vsi obsojeni so danes prišli na javno obravnavo pritožb, medtem ko tožilca Jožeta Kozine ni bilo. Obsojeni in njihovi zagovorniki so v pritožbah višjim sodnikom predlagali, da zaradi zmotnih ugotovitev izrečejo oprostilno sodbo, ali pa vsaj odredijo ponovno sojenje na prvostopenjskem sodišču pred spremenjenim senatom.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in mu prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, Bavčarju pa je za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja prisodilo sedem let zapora.

Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je dejal, da se v zadevi, ko je Pivovarna Laško v poslu zaslužila, Šrotu ne more očitati, da je deloval kot neskrben gospodar. Izpostavil je, da je bila podlaga za obtožnico ovadba ljubljanskega župana Zorana Jankovića in družbe Electa. Sodišče mu je popolnoma verjelo, čeprav je na sodišču kar trikrat spremenil navedbe, kako je prišel do listin, priloženih kazenski ovadbi, je dejal Kovačič Mlinar.

Šrot je dejal, da se mu posel prodaje delnic ni zdel tvegan, saj je šlo za čas velike likvidnosti. Ponovil je, da z Bavčarjem takrat nista bila v dobrih odnosih, zato mu ni razumljivo, zakaj bi mu pridobil premoženjsko korist, sam pa ne bi imel nič od tega.

Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak pa je dejal, da je sodišče kršilo pravice obrambe, saj je zavrnilo njihov predlog vprašanj izvedencu, tega pa ni nikjer, nit v sodbi, ni utemeljilo.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat okrožnega sodišča lani spoznal za krivega pranja denarja in mu prisodil tri leta in šest mesecev zaporne kazni. Za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, in mu prisodilo tri leta in devet mesecev zaporne kazni.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Sodni senat prvostopenjskega sodišča je vsakemu od obsojenih prisodil plačilo 35.000 evrov stranske denarne kazni. Bavčarju je naložil, da vrne nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev, Kristjan Sušinski pa mora po odločitvi senata vrniti 3,5 milijona evrov. (sta)

srot bavcar

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen