Snowden je v bistvu izšolan vohun

0

Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je v prvem pogovoru za kak ameriški medij dejal, da je izšolan vohun, ki je deloval na vseh ravneh in je za NSA in Cio pod krinko deloval tudi v tujini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odlomke njegovega pogovora za ameriško televizijo NBC so objavil v torek zvečer po lokalnem času, celoten pogovor pa bodo predvajali danes zvečer po lokalnem oziroma v četrtek zjutraj po srednjeevropskem času, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Snowden, ki ga ZDA iščejo s tiralico in so ga obtožile vohunjenja, je avgusta lani dobil azil v Rusiji. Pred tem je pretresel ameriško obveščevalno srenjo, ko je medijem posredoval podatke o ameriškemu množičnemu vohunjenju v ZDA in po svetu.

V pogovoru za NBC je Snowden dejal, da je živel in deloval v tujini in se pri tem pretvarjal, da je imel delo, ki v resnici ni bilo njegovo, prav tako pa je tudi imel lažno ime. Razkril je še, da je za Cio in NSA deloval pod krinko “tehničnega strokovnjaka”, kot trener pa za vojaško obveščevalno agencijo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne delam z ljudmi. Ne novačim agentov. To kar delam je, da vzpostavim sistem, ki deluje za ZDA. In to sem počel na vseh ravneh – od najnižje do najvišje,” je še dejal in dodal, da je to, ko pravijo, da je neke vrste “nižji sistemski administrator”, zavajanje.

Ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA Snowden je svetu lani razkril, da NSA doma in v tujini sledi telefonskim pogovorom in elektronski pošti navadnih državljanov, tarča njenega vohunjenja pa so tudi visoki državni predstavniki. Med drugim so ZDA prisluškovale telefonu nemške kanclerke Angele Merkel.

Ameriški državni sekretar John Kerry ga je danes ponovno pozval, naj se vrne v ZDA in preda roki pravice. Na sodišču pa bi se potem lahko razjasnile njegove obtožbe glede vohunskih dejavnosti NSA, je dejal Kerry za ameriško televizijo CBS.

Kot je dodal, je Snowden zelo škodoval svoji domovini in jo prevaral. Prelomil je prisego, ki jo je dal ob začetku svojih dejavnosti. “In povedal je teroristom, kaj naj naredijo, da se izognejo odkritju,” je opozoril Kerry. (sta)

Edward Snowden

Edward Snowden

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen