Razni odvisniki plačevali za recepte in medikamente preprodajali

0

Policisti so danes predstavili podrobnosti preiskave o zlorabi psihoaktivnih zdravil, v kateri so priprli zdravnika Franca Grošlja in tri njegove bolnike. Ugotovili so namreč, da je zdravnik napisal daleč nadpovprečno število belih receptov za psihoaktivna zravila, za kar naj bi dobil tudi plačilo, bolniki pa so zdravila preprodajali.

Kot je pojasnil komandir policijske postaje Trbovlje Andrej Jurič, so trboveljski policisti na podlagi informacij občanov, ki so se nanašale na zlorabo psihoaktivnih zdravil in se lahko nabavijo s pomočjo belih receptov, konec leta 2013 začeli zbirati obvestila. Ugotovili so, da omenjena zdravila prihajajo na trg predvsem na podlagi belih receptov, ki jih pacienti dobijo v eni od zdravstvenih ustanov na območju Zasavja in to vsi pri enem in istem zdravniku.

Zato so policisti začeli preverjati sume izvrševanja kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. V januarju 2014 so tako pri enem od osumljencev v Trbovljah zasegli 320 psihoaktivnih zdravil. V tem istem postopku pa so pridobili še druge dokaze, ki so omenjene sume potrdili. Dan za tem so policisti pri obravnavi kršitve javnega reda in miru pri kršitelju in enem od osumljencev zasegli plastično vrečko s 190 kosi psihoaktivnih tablet ter manjšo količino prepovedane konoplje.

Ker so policisti ugotovili, da naj bi vse recepte pisal isti zdravnik, so zaprosili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za analizo izdaje belih receptov na državnem nivoju. Ta je pri konkretnem zdravniku potrdila bistveno odstopanje pri izdajanju belih receptov za psihoaktivna zdravila od slovenskega povprečja.

Število izdanih receptov je krepko presegalo povprečje države, in sicer je bilo povprečje leta 2013 štirje beli recepti na zdravnika, konkretni zdravnik pa jih je izdal 993. Samo enemu od pacientov je v letih 2012, 2013 in 2014 predpisal skupno 34.150 tablet, kar pomeni, da bi moral pacient vsak dan zaužiti 40 psihoaktivnih tablet, če bi želel vse zaužiti sam. Povprečje predpisanih tablet ostalim pacientom-osumljencem pa je bilo od 20 do 25 tablet dnevno, je navedel komandir trboveljske policijske postaje.

Kot je dejal za STA, so ugotovili tudi, da so bile tablete, ki so jih bolniki-osumljenci dobili na recept, namenjene za nadaljnjo prodajo. Na to kažeta omenjena analiza NIJZ in podatek, da se kriptirne številke pacientov niso ujemale s številkami na receptu, so še pojasnili na policiji. Ta je ugotovila še, da je moral vsak bolnik zdravniku za izdajo belega recepta plačati med pet in 50 evri.

V nadaljevanju je policija pridobila še mnenje Psihiatrične klinike Ljubljana, v katerem je navedeno, da je osumljeni zdravnik izrazito nestrokovno predpisoval zdravila posameznikom ter s tem kršil strokovne smernice glede višine dnevnih odmerkov, kombinacije predpisanih zdravil, trajanje (čas) jemanja in izdajo na bele recepte. Tako je v nekaterih primerih maksimalno dnevno določeno dozo varnega jemanja zdravil prekoračil celo za 100-krat.

V ponedeljek so trboveljski policisti v sodelovanju s policijskimi postajami in sektorjem kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana na območju Zasavja opravili 16 hišnih preiskav pri 15 osumljencih. Pri tem so zasegli 1109 tablet in dokumentacijo, ki bo služila kot dokaz v nadaljnjem postopku. Odkrili so tudi orožje, in tako zasegli puško, pištolo, več nabojev in mačeto. Zaradi tega bodo policisti uvedli prekrškovni postopek.

V celotnem postopku je policija pridržala pet oseb, od tega so bile štiri privedene k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper vse odredil pripor.

Policisti so v tej fazi preiskave zoper osumljene podali 14 kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let.

Zoper osumljenega zdravnika pa so podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do 12 let.

Policija bo s preiskavo nadaljevala, saj na podlagi ugotovljenih okoliščin in zbranih obvestil obstaja sum, da je s svojim ravnanjem zdravnik storil še druga kazniva dejanja, predvsem gre za korupcijska kazniva dejanja, je pojasnil Jurič.

O celotnem postopku so policisti obvestili NIJZ, ki je s svojim sodelovanjem odločno doprinesel k sami preiskavi, celoten postopek pa je ves čas usmerjalo ljubljansko tožilstvo.

Zdravnikov sin Igor Grošelj, ki je sicer zaposlen v podjetju Vitasan, katerega prokurist je njegov oče, je za STA v četrtek dejal, da je njegov oče v Zagorju uravnaval problem odvisnikov z uradnimi zdravili – pomirjevali, ki so jih bolniki v lekarni sami plačevali in lahko tako dokaj dostojno živeli. Ob tem je dodal, da bo v Zagorju sedaj nastal nov problem z odvisniki.

Jurič je ob tem za STA zagotovil, da njihovo območje po težavah z odvisniki ne odstopa od drugih območij v Sloveniji. (sta)

recept

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen