Opolnoči se izteče rok za plačilo kupnine za Mladinsko knjigo

0

Lastniku založbe Učila International Srečku Mrvarju se danes opolnoči izteče rok za plačilo kupnine za 51,2-odstotni delež v Mladinski knjigi založbi (MKZ), ki ga je kupil na aprilski javni dražbi. Z lastnicama Abanko Vipo in NLB se, kot so za STA povedali v založbi, o plačilu 5,36 milijona evrov še dogovarjajo, zato podrobnosti ne komentirajo.

Kot so še sporočili z Učil, bodo izjavo podali v sredo. Založba, ki je že priglasila koncentracijo pri Agenciji za varstvo konkurence (AVK), je na dražbi, na katero so pristopili trije dražitelji, zmagala s ponudbo 8,50 evra za delnico. Kupila je 631.117 delnic MKZ.

V medijih so se sicer pojavljala ugibanja, ali ima Mrvar sploh dovolj sredstev za nakup Mladinske knjige, katere vrednost ocenjujejo na 25,6 milijona evrov.

Kot je pred časom poročal Dnevnik, objavljene bilance Učil International kažejo na drastično poslabšani finančni položaj družbe. Ob tem pa se Mrvar za pomoč pri prevzemu MKZ ne more obrniti niti na svoja preostala podjetja, saj ima njegova nepremičninska družba TIM Invest le pol milijona evrov kapitala in za 3,7 milijona evrov finančnih obveznosti. Mrvar ima v lasti tudi družbo Učila Založba, ki na letni ravni ustvari le okoli 200.000 evrov prihodkov, premore pa 400.000 evrov premoženja.

Mladinska knjiga se je prodajala več kot leto dni. Kot prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža založbe, ki so ga v last po stečaju večinskega lastnika Zvon Dva Holdinga dobile banke, se je pojavil Kompas MTS, ki je lani spomladi podal nezavezujočo ponudbo v višini 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.

Prodajni konzorcij bank, ki je skupaj s Hypo banko obvladoval skoraj 70-odstotni delež v založbi, je nato julija lani razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Tudi na naslednjo, oktobrsko dražbo, ko je bila izklicna cena postavljena pri dobrih 11 milijonih evrov, se ni prijavil nihče. (sta)

mladinska knjiga

Mladinska knjiga

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen