Mrvar ni poravnal kupnine za MKZ, pričakuje vračilo are

0

Založba Učila International, ki je na aprilski dražbi 51,2-odstotnega deleža Mladinske knjige založbe (MKZ) zmagala s ponudbo v vrednosti 5,36 milijona evrov, do roka ni poravnala kupnine, ker, kot so sporočili, še niso prejeli odločbe Javne agencije za varstvo konkurence. Ob tem so zapisali, da založba v treh dneh pričakuje vračilo are.

Direktor Učil Srečko Mrvar je v izjavi za medije zapisal, da poleg manjkajoče odločbe, brez katere nakup delnic ni dovoljen, banke upnice, med katerimi sta tudi prodajalki Abanka Vipa in NLB, Mladinski knjigi niso dale soglasja za prenos delnic, zaradi česar bi lahko zahtevale takojšno povrnitev vseh posojil.

“To bi resno ogrozilo poslovanje Mladinske knjige, družbi Učila International pa se ob takem scenariju postavi vprašanje smiselnosti nakupa tako oslabljene Mladinske knjige,” je zapisal Mrvar.

Zaradi tega so se v Učilih odločili, da kupnine ne bodo plačali v roku, s čimer so “preprečili nezaželena ravnanja bank kreditodajalk, čeprav za ceno tega, da je pogodba o nakupu delnic s tem prenehala veljati”.

Ob tem dodajajo, da pričakujejo vrnitev že plačane are in da bosta banki, ki sta delež v Mladinski knjigi dobili po stečaju Zvon Dva Holdinga, “v prihodnje korektno izpeljali prodajo, do tedaj pa kot večinski lastnici odgovorno ravnali z Mladinsko knjigo”.

Mladinska knjiga, katere vrednost ocenjujejo na 25,6 milijona evrov, se prodaja več kot leto dni. Kot prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža založbe, ki so ga v last po stečaju večinskega lastnika Zvon Dva Holdinga dobile banke, se je pojavil Kompas MTS, ki je lani spomladi podal nezavezujočo ponudbo v višini 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.

Prodajni konzorcij bank, ki je skupaj s Hypo banko obvladoval skoraj 70-odstotni delež v založbi, je nato julija leta 2013 razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Tudi na naslednjo, oktobrsko dražbo, ko je bila izklicna cena postavljena pri dobrih 11 milijonih evrov, se ni prijavil nihče.

Zvon Dva Holding je večinski lastnik Mladinske knjige postal leta 2006, z njenimi delnicami pa je zavaroval več svojih posojil. Zato je s stečajem holdinga, ki je bil po oceni ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroša Grilca izjemno neodgovoren lastnik, ki je Mladinsko knjigo pripeljal v današnjo situacijo, omenjeni delež založbe prešel v last bank upnic.

Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba s skoraj sedemdesetletno tradicijo izdajanja knjig, učbenikov in revij. V tem času je izdala 100 milijonov knjig. Njen knjižni program sega od leposlovja do zahtevnih priročnikov in enciklopedij. Izdaja tudi izvirne otroške slikanice z ilustracijami slovenskih avtorjev ter izvirno leposlovje za mladino in odrasle. (sta)

mladinska knjiga

Mladinska knjiga

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen