Južna Koreja išče pobeglega lastnika ponesrečenega trajekta

0

Južnokorejska policija je okrepila iskanje lastnika podjetja, katerega trajekt Sewol je aprila potonil, življenje pa je izgubilo kakih 300 ljudi. Tožilstvo ponuja pol milijona dolarjev nagrade za informacije o Yooju Byung-Eunu, policija pa je že aretirala štiri pripadnike njegove verske sekte zaradi suma, da so mu pomagali pri pobegu.

Yoo je glava družine, ki stoji za podjetjem Chonghaejin Marine Co. To podjetje pa je lastnik trajekta, ki se je 16. aprila prevrnil in potopil z več sto potniki na krovu. Yoo in njegov najstarejši sin sta postala tarči obsežne iskalne akcije, potem ko se nista odzvala na pozive tožilstva po zaslišanju. Za informacije o sinu je sicer razpisana nagrada v višini 100.000 dolarjev.

Yooju med drugim očitajo utajo davkov, poneverbe in malomarnost. Policija je že prejšnji teden preiskala prostore sekte, ki jo vodi, a o njem ni bilo ne duha ne sluha. Preko zapletenih lastniških povezav naj bi imel Yoo oziroma njegova družina v lasti podjetje Chonghaejin Marine Co., ki je upravljalo ponesrečeni trajekt Sewol. Prav Yoo naj bi bil tudi kriv, da je bil trajekt preobremenjen, kar naj bi prispevalo k nesreči. Še pet zaposlenih tega ladijskega podjetja so obtožili zaradi malomarnosti.

Yoo sicer velja za zelo skrivnostno in zanimivo osebo. Poleg tega da je bogat poslovnež in ustanovitelj verske sekte, je tudi priznan fotograf narave. (sta)

korea trajekt 7

Potapljajoči se trajekt Sewol

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen