Indija in Pakistan počasi normalizirata odnose

0

Novi indijski premier Narendra Modi se je danes v New Delhiju na pogovorih sestal s pakistanskim kolegom Navazom Šarifom. Modi je Šarifa pozval k ostrejšemu boju proti skrajnežem, obenem pa izrazil željo po boljših odnosih in krepitvi trgovine med državama, so sporočili z indijskega zunanjega ministrstva.

Modi je na pogovorih izpostavil skrbi Indije, povezane s terorizmom, je po srečanju voditeljev povedala indijska zunanja ministrica Sujatha Singh.

“Želimo si miroljubnih in prijateljskih odnosov s Pakistanom, a za dosego tega je ključno končanje nasilja in terorizma,” je povedala ministrica.

Dodala je, da je Modi pakistanskega premiera opozoril na zavezanost Pakistana, da prepreči, da skrajneži njegovo ozemlje zlorabljajo za organizacijo terorističnih napadov na Indijo.

Indijski premier je Šarifu sicer izrazil tudi željo po krepitvi gospodarskih odnosov. “Naša stran je poudarila, da smo popolnoma pripravljeni na dokončno normalizacijo trgovine in gospodarskih odnosov,” je povedala Singhova.

Pakistanski premier pa je po pogovorih dejal, da imata državi sedaj zgodovinsko priložnost, da izboljšata svoje odnose. “Sedaj ni čas za obtožbe. Našim ljudem dolgujemo, da končamo nezaupanje,” je povedal Šarif, ki pa ni izrecno omenjal problematike terorizma.

Šlo je za prve uradne pogovore premierov v New Delhiju od napadov pakistanskih skrajnežev v Mumbaiju leta 2008, v katerih je bilo ubitih 166 ljudi.

Na pogovorih sta se voditelja sestala le dan po tem, ko je Modi uradno prevzel položaj premiera. Šarif je bil eden od regionalnih voditeljev, ki so se v ponedeljek udeležili Modijeve inavguracije.

To je bilo sicer prvič od neodvisnosti Indije in Pakistana leta 1947, da se je premier udeležil inavguracije kolega iz sosednje države. Mnogi analitiki v tem vidijo jasen znak nove administracije v New Delhiju, da želi izboljšati odnose s Pakistanom, s katerim se je Indija od leta 1947 že trikrat zapletla v vojno.

Modi se bo sicer danes srečal z več drugimi regionalnimi voditelji. Sestal se je med drugim že z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

Modija, sicer hinduističnega nacionalista, mnogi v Pakistanu spremljajo z globokim nezaupanjem, odkar so pred desetletjem v indijski zvezni državi Gujarat, ki jo je vodil Modi, izbruhnili smrtonosni izgredi, v katerih je bilo ubitih več kot tisoč muslimanov. Kritiki so mu očitali, da mu ni uspelo preprečiti medsektaškega nasilja.

A Modi je deloma razorožil svoje kritike, ko je Šarifa povabil na inavguracijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

indija pakistan odnosi

Indijsko pakistanski odnosi so zapleteni vse od leta 1947, ko sta državi postali neodvisni

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen