Eva Irgl: Osebe, ki so odgovorne za uničenje arhivskega gradiva so evidentno znane!

9

Poslanka SDS in pobudnica referenduma o arhivski noveli Eva Irgl je danes napovedala, da bo na vrhovno državno tožilstvo in upravo kriminalistične policije zoper zadnjega načelnika nekdanje Službe državne varnosti (SDV) Ivana Eržena vložila ovadbo zaradi suma vrste kaznivih dejanj pri uničenju arhivskega gradiva SDV.

Kot je na novinarski konferenci dejala Irglova, je po njenem prepričanju treba preiskati tudi odgovornost ostalih načelnikov centrov in oddelkov SDV. Spomnila je, da je minister za kulturo, ki sedaj opravlja tekoče posle, Uroš Grilc marca zoper neznanega storilca prijavil sum protipravnega uničenja arhivskega gradiva SDV.

Po njenih besedah gre pri Grilčevi prijavi “za evidentno zavajanje javnosti, saj so odgovorne osebe za uničenje arhivskega gradiva, sploh ko govorimo o tisti zadnji etapi uničevanja gradiva v letu 1990, znane”. “Želim, da organi pregona preučijo, ali obstajajo znaki kaznivega dejanja po takratnem kazenskem zakoniku,” je dejala.

Irglova je pojasnila, da je Eržen marca 1990, torej mesec dni pred prvimi demokratičnimi volitvami, izdal obvezno navodilo, na podlagi katerega je bilo po znanih podatkih skupno uničeno okoli 80 odstotkov arhivskega gradiva SDV. Po besedah poslanke je uničevanje gradiva potekalo etapno – prvo uničevanje se je začelo že leta 1967, nato pa nadaljevalo v letu 1989.

Ključno, masovno uničevanje arhivskega gradiva pa se je zgodilo leta 1990, je poudarila Irglova. Po njenih besedah obstaja sum, da se je gradivo uničevalo tudi z namenom prikritja dokazov o vseh dejavnostih SDV kot formalne in dejanske naslednice Udbe, ki so služila kriminalnim dejavnostim, kršenju človekovih pravic in ohranjanju totalitarnega režima.

Arhivsko gradivo, tako Irglova, se je uničevalo pod krinko reorganizacije SDV. “Obstaja tudi sum, da se je gradivo uničevalo celo v večjem obsegu, kot pa je bilo naročeno s sicer nezakonitim obveznim navodilom Ivana Eržena,” je še opozorila. (sta)

Eva Irgl 65

Eva Irgl

 

Št. komentarjev: 9
 1. dzi nu nje ja pravi

  Ve se pa tudi,da je to nesojena firerjeva žena.Ampak je tudi IJJ ugotovil,da je preveč p……..a.In sedaj hoče dokazati,da to ni res.

 2. Dušan pravi

  BRAVO Spoštovana EVA IRGL. To je ekvalitentno dejanje. Fantazija. Sodstvo bo sedaj po njihovi stalni praksi 2.leti študirali kako eskivirati,podano obtožbo. To je pa žalostna plat druge strani. Vseeno pa z veseljem čakamo novih volitev. To bo veselica.in nova sodnijska potica. HA..HA…pričakujemo dan ko bomo ..gazili RDEČO… preprogo.

 3. dzi nu nje ja pravi

  Vsi,ki so šli na teologijo so doštudirali.Eva Braun pa tega ni bila zmožna.Še gimnazijo je izdelala,…,da bog se usmili.

 4. MEFISTO pravi

  Če bi bilo več “dzi nu nje ja” – jev gnila Jugoslavija ne bi zgnila.

 5. DARTH VADER pravi

  Slepa in gluha Eva jasnovidka! Ni kaj!

  Očitno naša Eva Irglova ne pozna zgodovine, saj je komaj gimnazijo končala, pa ne z odliko zgodovine? Naj nam Irglova pokaže spričevala iz zgodovine”!!!

 6. DARTH VADER pravi

  In naj gre testirat svojo domnevno odvisnost v laboratorij ZD, da ni pod vplivom seditivov, alkohola ali celo mamil!!

 7. srečko pravi

  Ja,no, – malce so vsi pozabili na to nesojeno Evito (Peronovo),pa se je odločila,da gre v novo ofenzivo po donkihotskem receptu….Ženska si domišlja,da je kao “lepotica” (posledica navijaškega Reporterja in Demokracije) in še brihtna po vrhu,čeprav si ne predstavljam normalne ženske,da gre šzudirat teologijo…..

 8. Bon Lavdon pravi

  ***** DARTH VADER pravi: ****

  Kdo te je poslal srat na ta portal? VSA komunistična zgodovina od Kominterne naprej je osnovana na “beli tabletki” in homoseksualni reprodukciji… če razumeš, kaj ti pravim, se podrzaj s tega portala, če pa ne razumeš, pojdi in si prisluži svoje pivo, kot vsi ostali toplovodarji, pa ti bo potem jasno….takole zavit v plenice ne boš mogel srat v neskončnost, enkrat bo treba odrasti……

 9. igor pravi

  Bon lavdon, vso komunistično zgodovino poOsebljajo, I.J.Janša, V.Gorenak, B.Brezigar, Mate in ostala čreda komunistov v stranki SdS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen