Blizu Slavjanska sestreljen helikopter ukrajinske vojske

0

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so sestrelili vojaški helikopter v bližini nemirnega mesta Slavjansk. Pri tem je bilo ubitih najmanj 14 vojakov, je sporočil odhajajoči ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov. Helikopter naj bi uporniki zadeli, potem ko je na območje pripeljal ukrajinske vojake iz nekega oporišča.

Turčinov je o današnji sestrelitvi helikopterja spregovoril za medije v parlamentu v Kijevu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dejal, je mrtvih najmanj 14 vojakov, med njimi tudi general Vladimir Kulčicki. Šlo je za redno menjavo vojakov na območju, med katero so uporniki helikopter zadeli s prenosnim raketometom, je še dejal po poročanju dpa.

Mesto Slavjansk je že nekaj tednov prizorišče silovitih spopadov med separatisti in vladnimi silami. Tudi danes na območju odmeva silovito streljanje. Tarča obstreljevanja ukrajinskih sil naj bi bile tudi stanovanjske četrti, zaradi česar so morali ljudje zapustiti svoje domove. Prav v Slavjansku separatisti od ponedeljka tudi zadržujejo štiri opazovalce Ovseja.

Ukrajinska vojska na vzhodu Ukrajine že nekaj časa izvaja t.i. protiteroristično operacijo, s katero želi znova prevzeti nadzor na območju, kjer so se močno okrepili proruski oboroženi uporniki. Spopadi so doslej terjali že na desetine, celo stotine žrtev.

Po nedeljskih volitvah, ki jih sicer na velikem delu vzhoda Ukrajine zaradi nasprotovanja tamkajšnjih samooklicanih proruskih voditeljev niso mogli izvesti, so se spopadi še okrepili. Samo v spopadih za letališče v Donecku naj bi bilo v ponedeljek na strani separatistov ubitih kakih sto borcev.

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je zavezal, da bo zajezil nemire na vzhodu in da bo odločno ukrepal proti “banditom” in “morilcem”. (sta)

slavjansk helikopter

Sestreljen helikopter

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen