Belgijsko vlado bo sestavljal nacionalist Bart De Wever

0

Belgijski kralj Philippe je po nedeljskih parlamentarnih volitvah danes flamskemu nacionalistu Bartu De Weverju, čigar separatistična stranka N-VA je pobrala največ glasov, poveril nalogo, da začne pogovore za oblikovanje nove vlade. De Wever ima na voljo teden dni časa, prihodnji torek bo moral o pogovorih poročati kralju.

Novo flamsko zavezništvo (N-VA) je v nedeljo osvojilo 32 odstotkov glasov in tako iz volilne tekme izšlo kot najmočnejša stranka tako v Flandriji kot v celotni državi. A stranka zaradi separatističnega programa nima zaveznic v drugih glavnih strankah, zato so časniki njeno volilno zmago že označili za Pirovo.

Socialisti dosedanjega premiera Elia Di Rupa iz francosko govoreče Valonije so v tem delu Belgije zbrali okoli 30 odstotkov glasov, skupaj z glasovi manjše Socialistične stranke v Flandriji pa so skoraj izenačeni z N-VA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgiji bi se lahko znova obetala dolgotrajna politična kriza, kot je bila tista po volitvah leta 2010. Takrat so za oblikovanje vlade potrebovali rekordnih 541 dni. De Wever je sicer privržencem zagotovil, da ne želi dolge politične krize, “temveč prevzeti pobudo in videti, kaj je mogoče”.

Opazovalci ne izključujejo možnosti, da bo N-VA na koncu ostala v opoziciji, če se bodo ostale stranke uspele dogovoriti za oblikovanje nove velike koalicije.

Sestavljanje vlade v Belgiji je precej zapleteno, saj jo morajo sestavljati tako flamske kot valonske stranke. Mandatar za oblikovanje vlade je običajno zmagovalec v večji Flandriji, vendar mora v koalicijo pridobiti frankofonske “brate” flamskih koalicijskih partneric. Flamci volijo samo flamske stranke, Valonijci le valonske. (sta)

Bart De Wever

Bart De Wever

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen