Rusija bo v desetih letih v energetske projekte vložila več kot 1000 milijard dolarjev

0

Rusija bo v naslednjih desetih letih v energetske projekte vložila okoli 1000 milijard dolarjev (733 milijard evrov), je ta teden na 22. svetovnem energetskem kongresu, ki je potekal v Daeguju v Južni Koreji, dejal predsednik nevladnega partnerstva Global Energy Igor Lobovski.

“Investicije v energetske projekte, ki jih je za prihodnjih deset let naznanil ruski minister za energetiko Aleksander Novak, bodo tako za skoraj polovico višje od kapitalskih investicij Kanade, ki namerava v tem obdobju vložiti 650 milijard dolarjev,” je dejal Lobovski.

Ob tem je še dodal, da potrošnja energije v državah azijsko-pacifiške regije iz leta v leto narašča. Samo na Kitajskem se letna poraba energije povečuje s 5,8-odstotno rastjo, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Rusija kot največja svetovna izvoznica zemeljskega plina in ena največjih dobaviteljic nafte uspešno snuje nove projekte z azijskimi partnerji, je poudaril Lobovski.

Energetski strokovnjaki so sicer na kongresu v Južni Koreji razpravljali o različnih vidikih porabe energije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih Mednarodne organizacije za energijo (IAE) skoraj milijarda in pol ljudi nima dostopa do elektrike, kar je ena od glavnih ovir za razvoj in terja takojšnje ukrepanje.

“Če želimo premagati revščino, moramo rešiti problem dostopanja do energije,” je dejala vodja programa Združenih narodov “Sustainable Energy For All” (Trajnostna energija za vse) Kandeh Yumkella in ob tem opomnila, da šole in bolnišnice brez redne oskrbe z energijo ne morejo delovati normalno.

Strokovnjaki zatrjujejo, da ni tehničnih ovir, ki bo kjer koli, tudi na oddaljenih območjih, onemogočale postavitev električnih omrežij. Glavna ovira je največkrat pomanjkanje sredstev. (sta)

global energy

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen