Raziskava: Zaljubimo se v petini sekunde in potem smo kot na “koki”

0

Ameriški znanstveniki so nedavno prišlo do novih spoznanj o zaljubljenosti. Tako so npr. odkrili, da zaljubljen človek doživlja enake evforične občutke kot uporabnik kokaina in da zaljubljenost vpliva na intelektualni del možganov. Raziskave so prav tako pokazale, da se človek zaljubi zgolj v petini sekunde.

Rezultati raziskave znanstvene ekipe pod vodstvom profesorice Stephanie Ortigue z ameriške univerze Syracuse kažejo, da pri zaljubljenemu človeku istočasno v paru deluje 12 predelov možganov, zaradi česar se sproščajo kemične snovi, kot so dopamin, oksitocin, adrenalin in vazopresin, ki povzročajo občutek evforičnosti.

Pri sveže zaljubljenih parih so znanstveniki odkrili tudi višjo stopnjo živčnega faktorja (NGF) v krvi, ki ima pomembno vlogo v družbeni kemiji ljudi ali pri fenomenu, ki ga poznamo kot “ljubezen na prvi pogled”. “Ti rezultati potrjujejo, da ima ljubezen znanstveno osnovo,” pravi Ortigueva.

Na vprašanje ali se zaljubi srce ali možgani, profesorica z ameriške univerze ne pozna natančnega odgovora. “Rekla bi, da možgani, vendar je tudi srce povezano. Na primer, aktivacija nekaterih delov možganov lahko stimulira srce in poskrbi za nastanek “metuljčkov” v trebuhu. Nekateri simptomi, ki jih včasih občutimo kot manifestacijo srca, lahko včasih izvirajo iz možganov.”

Ortigueva sicer pravi, da so rezultati pomembni predvsem za nevroznanost in raziskave o mentalnem zdravju, saj bodo zdravniki lahko bolje razumeli bolestno zaljubljene ljudi. “Z razumevanjem vzroka za zaljubljenost ter za trpljenje lahko uporabimo nove oblike zdravljenja,” pravi vodja raziskave, ki jo povzema makedonska tiskovna agencija MIA. (sta)

par zaljubljeni

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen