Egiptovska vojska in policija danes napadli kraj Kerdasa, proti Islamu

0

Egiptovska vojska in policija sta danes napadli kraj Kerdasa blizu Kaira, da bi od tam pregnali islamiste. Ti naj bi v kraju minuli mesec ubili več kot deset policistov. Medtem je na več linijah podzemne železnice v Kairu obstal promet, potem ko so na tirih na jugu prestolnice odkrili dve bombi, za katere se je kasneje izkazalo, da nista pravi.

V Kerdasi potekajo “spopadi med varnostnimi silami in teroristi, ki so prevzeli nadzor nad vasjo”, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil varnostni predstavnik. V operaciji, ki vključuje tudi helikopterje, je bil ubit visok predstavnik policije.

Za posredovanje, katerega cilj je “očistiti vas terorističnih elementov”, so se odločili ponoči na nujnem srečanju predstavnikov notranjega ministrstva, je pojasnil predstavnik. Cilj je tudi prijeti “140 iskanih oseb” in poiskati avtorje “poboja” v Kerdasi, v katerem je bilo avgusta po njegovih besedah ubitih nekaj več kot deset policistov.

Kmalu po začetku odstranjevanja dveh protestnih taborov podpornikov odstavljenega predsednika Mohameda Mursija v Kairu je bil namreč policijski komisariat v vasi sredi avgusta tarča napada, v katerem naj bi umrlo 11 policistov.

Posnetke njihovih trupel so objavili egiptovski državni mediji, ki dejanja Mursijevih podpornikov, še posebej Muslimanske bratovščine, redno označujejo za teroristična.

Vojska je že v ponedeljek prevzela nadzor nad krajem Delga v osrednjem Egiptu, ki so ga več kot mesec dni nadzirali islamisti. Oblasti so jih obtoževale zažiganja cerkva. Operacija je minila brez žrtev.

V Kairu so medtem oblasti danes ustavile promet na več linijah podzemne železnice, potem ko so na tirih na eni od postaj na jugu mesta odkrile bombi. Strokovnjaki so nemudoma začeli preiskavo celotnega železniškega omrežja, a so kmalu ugotovili, da bombi nista bili pravi.

Kot poroča AFP, sta bili napravi videti kot bombi, a dejansko nista vsebovali eksploziva.(sta)

egypt egipt Egiptovska vojska

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen