Asad pravi, da so za uporabo kemičnega orožja krivi uporniki

0

Sirski predsednik Bašar al Asad je v sredo v pogovoru za ameriško televizijo Fox zatrdil, da so za kemične napade 21. avgusta v predmestju Damaska krivi uporniki proti njegovemu režimu. Ti so, kot trdi, v 90 odstotkih pripadniki Al Kaide in drugih terorističnih skupin.

Intervju je za najbolj konservativno ameriško televizijo je opravil nekoč najbolj liberalen demokratski kongresnik iz Clevelanda Dennis Kucinich, ki je kategorično proti vsakemu ameriškemu vojaškemu posredovanju v tujini.

Asad je med drugim zatrdil, da ima njegova vlada dokaze o tem, da so kemično orožje uporabili uporniki. Dokaze so predali Rusiji in njen satelit naj bi imel dokaz o tem.

Živčni plin sarin je sicer po Asadovih besedah kuhinjski plin, saj ga lahko vsak pripravi doma. Uporniki imajo podporo tujih držav in Asad je namignil, da so sestavine dobili od njih.

Asad torej napeljuje k sklepu, da so zahodne države, ki so v vojni z Al Kaido od 11. septembra 2001, upornikom med katerimi, po njegovih besedah prevladujejo pripadniki Al kaide, dostavile sestavine za kemično orožje, ki so ga potem uporabili za pokol civilistov s ciljem izzvati posredovanje zahodnih držav.

Asad je priznal, da ima njegov režim kemično orožje, ki ga bo lahko uničil v letu dni za ceno milijarde dolarjev. Z obljubo predaje kemičnega orožja pod mednarodni nadzor in njegovo končno uničenje menda misli povsem resno.

Asadove besede so skregane s poročilom mednarodnih inšpektorjev ZN, ki so preiskali napade 21. avgusta in ugotovili, da so bile rakete izstreljene iz smeri, kjer so položaji sirske vojske. Inšpektorji sicer niso imenovali krivca za napade, vendar za zahodne države na čelu z ZDA ni nobenega dvoma, kdo je kriv.

Kot kaže, v krivdo ne dvomi niti doslej umirjeni in zadržani generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki se zavzema za potrditev resolucije o predaji sirskega kemičnega orožja v skladu s 7. poglavjem ustanovne listine ZN, ki v primeru neupoštevanja določil omogoča uporabo sile.

V Varnostnem svetu so se medtem v sredo nadaljevala posvetovanja o resoluciji na podlagi sobotnega dogovora med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, ki pa niso prinesla nič novega.(sta)
asad

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen