Pozor: Na Primorskem zaradi visokih temperatur velika požarna ogroženost!

2

V vseh primorskih občinah je od danes dalje zaradi velike požarne ogroženosti naravnega okolja, ki jo je razglasila republiška uprava za zaščito in reševanje, prepovedano kurjenje, sežiganje ali uporaba odprtega ognja. Prepoved velja do preklica. Uprava opozarja na povečevanje požarne ogroženosti tudi drugod po Sloveniji.

Uprava za zaščito in reševanje je veliko požarno ogroženost razglasila na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Na Primorskem je do preklica ogroženosti prepovedano tudi puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Suho, toplo in vetrovno vreme povečuje požarno ogroženost naravnega okolja tudi drugod po državi, zato na upravi svetujejo previdnost pri uporabi ognja in naprav ter pri izvajanju dejavnosti in aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

Pristojne inšpekcijske službe in policija bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti izvajale poostren nadzor, občine pa bodo skladno z uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju organizirale opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov v naravnem okolju.

Pri tem morajo sodelovati lastniki, zakupniki oziroma drugi uporabniki zemljišč, inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Zavod za gozdove Slovenije, lovske družine, kmetijci, gasilci, policija in drugi, pojasnjujejo na upravi.

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v prihodnjih dneh najvišje dnevne temperature dosegle do 32 stopinj, v petek tudi do 34 stopinj Celzija. Ker lahko visoke temperature povzročijo tudi nevšečnosti za zdravje, na republiškem inštitutu za varovanje zdravja med drugim svetujejo pitje tekočine ter zadrževanje v zaprtih in hlajenih prostorih. (sta)

pozar gozd

 

Št. komentarjev: 2
  1. MEFISTO pravi

    To poletje je za Politikis najbolj pomebno in zanimivo le še vreme.

    Mogoče pa s tem pošiljajo obvestila o julijski pripeki svojemu najbolj aktivnemu sodelavcu v Almayato

  2. MEFISTO pravi

    V razmerah, ko je nad celo celino območje visokega zračnega pritiska in jasno nebo, je še posebej zamotano in hvalevredno napovedovanje vremena.

    O tem, da se nam jeseni zaradi pregretega političnega ozračja obetajo nevihte in grmenje s strelami, pa Politikis molči.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen