(Video) Janez Janša ob predstavitvi knjige JBTZ

4

Praznovanje 25. obletnice afere JBTZ se je po odkritju spominske plošče na Roški cesti v Ljubljani nadaljevalo v Muzeju sodobne umetnosti, kjer je publicist Igor Omerza, sicer član kolegija nekdanjega Odbora za varstvo človekovih pravic, predstavil svojo novo knjigo JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje.

Nekdanji premier in predsednik SDS Janez Janša se je uvodoma zahvalil vsem, ki so prišli na Roško pred petindvajsetimi leti in ki so bili na Roški danes. Dejal je, da je veliko tega, kar je Omerza uporabil v svoji knjigi v smislu obdelave dokumentacije, bilo že objavljeno, vendar brez poglobljene interpretacije ter brez številnih dokumentov, ki so bili odkriti kasneje. “Šele sedaj se je ta mozaik sestavil v celoto,” je poudaril Janša. “Tisti, ki ga zanimata celotna dokumentacija in ozadja, mora poseči po tej knjigi v celoti, za zgodovinarje je to pomemben vir,” je dejal.

Predsednik SDS je dejal, da je bilo v zadnjih dneh mogoče prebirati objave o tem, da je ključno odkritje knjige Igorja Omerze agent Udbe Janez Juvan, kar je Janša ocenil kot poizkus zaiti v stransko ulico, zato da se ne bi omenjala takratna slovenska politika. Po besedah predsednika SDS dokumenti razkrivajo, da je bil Janez Juvan sodelavec UDBE, ki je poročal o delu mirovnega gibanja in ki je bil med podpisniki Odbora za varstvo človekovih pravic ter vodja sekcije za mirovno gibanje pri ŠKUCu. “V času, ko se je zgodila naša aretacija, pa ni bil toliko prisoten v našem krogu, da bi toliko poznal razmere. Morda je kje slišal za vojaški dokument, zagotovo pa ni bil zraven, ko so se pripravljale bistvene zadeve,” je poudaril predsednik SDS in ob tem omenil urednika Mladine Roberta Botterija, ki je UDBI posredoval bistveno več neposrednih informacij.

Janša je še poudaril, da je v času procesa proti JBTZ delovala zelo močna propaganda, saj se je skušalo pozornost dejansko preusmeriti na nacionalno točko oziroma samo na točko jezika, v katerem smo bili sojeni. “Nam se je zdelo sicer pomembno, da je jezik sojenja slovenščina, ker pa nam je grozilo petnajst let zapora, bi bilo pravzaprav vseeno ali bi bila sodba spisana v slovenščini ali v t.i. srbo-hrvaščini. Toda, ko se je pozornost preusmerila na nacionalno noto, se je slovenska politika začela spretno odmikati od pravih motivov aretacije, ki jih sedaj v svoji knjigi razkriva Omerza,” je dejal.

V nadaljevanju je spregovoril tudi o magnetogramu, kjer sta Tomaž Ertl in Milan Kučan predavala vodstvu represivnih organov v Tacnu. “Tam je bilo dano konkretno Ertlovo naročilo: špice, ki preveč štrlijo, je treba odrezati, in Kučanovo pojasnilo, če oni tega ne bodo opravili, bodo odgovorni za to stvar. Nadaljevanje tega, kar se je govorilo v Tacnu, je bila ocena, ki jo je napisal takratni predsednik socialistične skupščine Potrč, ki je podrobno analiziral situacijo in na koncu ugotovil, da se mora slovenski partijski vrh boriti na dveh frontah, če se želi obdržati na oblasti, in sicer proti Miloševiću, ter proti še bolj nevarni slovenski opoziciji, zaradi katere bi lahko izgubili celotno oblast,” je dejal.

Po mnenju predsednika SDS Janeza Janše, je bil proces JBTZ eden ključnih dogodkov tistega časa. “Upor ljudi in ustanovitev odbora za varstvo človekovih pravic sta druge načrte, ki so obstajali, zaustavila, sicer bi prišlo do rezanja še kakšnih drugih špic,” je dejal. Poudaril je, da je ravno to “vzdušje, ki se je porodilo iz tega vprašanja, kdo je naslednji na vrsti – takrat je krožila govorica, da bo prišlo do uvedbe izrednega stanja, krožili so celo spiski, kdo naj bi bil aretiran in najbrž si je marsikdo mislil, sedaj bodo prišlo po nas – prispevalo k temu, da se je civilna družba organizirala in da je nastal Odbor,” je menil predsednik. Po njegovem mnenju je nekdo moral biti prvi in če se ne bi zbrali in dali podpise pod protestne izjave, bi se s četverico zaprtih najbrž zgodilo isto kot z ostalimi zaporniki, za katere nihče ni vedel, kaj se jim je v zaporu zgodilo. “Preiskovalni sodnik mi je dejal, da mora opraviti preiskavo in da mi lahko vnaprej pove, da bom dobil 15 let, da se ne bo nihče razburjal in da je za temi zidovi izginilo že marsikatero ime,” se je spominjal Janša. Dodal je, da če se takrat ne bi začelo dogajati, bi se stvari najbrž odvijale popolnoma drugače.

janez jansa25Foto in video: YouTube

Št. komentarjev: 4
 1. igor pravi

  Priporočam,mladina, I.J.Janez, debelo laže glede procesa BJTZ.

 2. pridanič pravi

  Debelo laže, je lagal in bo lagal.

 3. My Website pravi

  Variable expenses like food, utilities, gasoline as well as other consumer staples
  cannot be planned for, but money might be set aside in anticipation ones My Website it is vital to learn in
  regards to the 2 forms of rates that prevail within the market.

 4. srečko pravi

  Resnica je,da je Sinjeoki proces proti JBTZ izkoristil za homogenizacijo Slovencev in preko njega je umirjal morebitne nasilne reakcije Miloševića (beri JLA),kar je bila zelo modra in državniška strategija. Res pa je tudi,da je Janša spoznal svojo obrobno vlogo v tej igri velikih ob razdruževanju Yu-federacije. kar je bilo za njegov velikanski ego preveč in od tod tudi vso sovraštvo do Sinjeokega.
  Nikakor se seveda ni mogel sprijazniti z vlogo pozabljenega kmeta na šahovnici,kjer ga nihče ne vpraša ničesar – resnici na ljubo sam tudi ni imel kaj pametnega za povedati……

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen